Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι εκκωφαντικές κόρνες από τα «κομβόι ελευθερίας» ηχούν εδώ κι εβδομάδες στην Οττάβα του Καναδά και υπόσχονται να αποτελέσουν τη λήξη των υποχρεωτικών εμβολιασμών, όχι μόνο στη χώρα. Οι διαμαρτυρίες των οδηγών φορτηγών και άλλων μεταφέρονται πλέον σε βασικά σημεία διέλευσης των συνόρων Καναδά-Ηνωμένων Πολιτειών και διακόπτουν το εμπόριο. Μέχρι τώρα οι αρχές αδυνατούν να τους αναχαιτίσουν. Και οι «αρνητές» κερδίζουν θαυμαστές αλλά και μιμητές στην Ευρώπη και αλλού.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Ο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν «τώρα» από τη χώρα

Το «Κονβόι της Ελευθερίας», που διέσχιζε τον Καναδά προς την Οττάβα στα τέλη Ιανουαρίου, φαινομενικά ήταν αντίθετο στις εντολές εμβολιασμού ή καραντίνας για τους φορτηγατζήδες που διασχίζουν τα σύνορα. Πλέον, οι διαμαρτυρίες έχουν διευρυνθεί ενάντια σε μια σειρά μέτρων για τον κορονοϊό, πολλά από τα οποία αποφασίζονται και εφαρμόζονται σε τοπικό, όχι σε εθνικό, επίπεδο.

«Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με όλα τα ομοσπονδιακά κόμματα ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», είπε νωρίτερα σήμερα η Ταμάρα Λιτς, εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης. «Θέλουμε την άρση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, των περιορισμών και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Καναδών», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές προσπαθούν να καταπνίξουν το κίνημα.

Η αστυνομία της Οττάβας, αφού επικρίθηκε επειδή δεν κατάφερε να εμποδίσει την κατάληψη του κέντρου της πόλης, όπου πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά, εμποδίζει τώρα τον ανεφοδιασμό των διαδηλωτών, κυρίως σε καύσιμα. «Όσοι επιχειρήσουν να προσφέρουν υλική βοήθεια στους διαδηλωτές κινδυνεύουν να συλληφθούν», ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές.

Κομβόι Ελευθερίας: Θυμίζουν τα Κίτρινα Γιλέκα 

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επτά συλλήψεις, πολλά οχήματα κατασχέθηκαν ενώ κόπηκαν και περίπου 100 κλήσεις για οδικές παραβάσεις. Κάτοικοι της Οττάβας, σε απόγνωση από το χάος που προκάλεσε το κίνημα αυτό, κατέθεσαν συλλογική αγωγή κατά των διοργανωτών, ζητώντας αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (περίπου 7 εκατ. ευρώ). Το Σαββατοκύριακο οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά, όπως στο Τορόντο και το Γουίνιπεγκ. Θυμίζουν στη μορφή τους τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» που τον χειμώνα του 2018 παρέλυαν κάθε Σαββατοκύριακο το κέντρων πολλών γαλλικών πόλεων. 

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, που έχει βρεθεί θετικός στον νέο κορονοϊό εδώ και μία εβδομάδα και, κατά συνέπεια, είναι σε αυτοαπομόνωση, δεν σχολίασε τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου. Την περασμένη Πέμπτη ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλέσει τον στρατό για να αποκαταστήσει την τάξη.

Μολονότι η κινητοποίηση δεν στηρίζεται από την πλειοψηφία των Καναδών (μόνο το 32% τάσσεται υπέρ των φορτηγατζήδων, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση), το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο μεταξύ του 10% των ανεμβολίαστων πολιτών. Αυτό το Σαββατοκύριακο η αστυνομία μέτρησε περίπου 1.000 φορτηγά και 5.000 διαδηλωτές στην πόλη, αριθμός μειωμένος σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τα οχήματα έφταναν τις 3.000 και οι συγκεντρωμένοι γύρω στις 10-15.000.

Τι αντίκτυπο έχουν οι διαμαρτυρίες

Τρεις αποκλεισμοί διασυνοριακών διελεύσεων στη μεθόριο Καναδά-ΗΠΑ μπλοκάρουν εμπόριο αξίας εκατοντάδων εκατομμύρια δολάρια αυτή τη στιγμή. Παρόμοιες διαμαρτυρίες, που ουσιαστικά αντιγράφουν το κίνημα της Οττάβα, έχουν επίσης ξεσπάσει στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γαλλία, ενώ φορτηγατζήδες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν αντίστοιχες διαδηλώσεις.

Οι εξελίξεις συνέβαλαν στην εκδίωξη από το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα του μέχρι πρότινος ηγέτη του, Εριν Ο’Τούλ, ο οποίος εξόργισε πολλούς βουλευτές του, επειδή αρχικά αποστασιοποιήθηκε από τις διαδηλώσεις. Ορισμένες περιφέρειες, όπως η Αλμπέρτα, το Σασκάτσουαν και το Κεμπέκ, έχουν χαλαρώσει τα μέτρα κατά της Covid, μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, αλλά αρνήθηκαν ότι υπάρχει συσχέτιση.

Μερικοί Καναδοί υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις, λέγοντας ότι έχουν κουραστεί από την υπερβολική παρεμβατικότητα και την αποτυχία της κυβέρνησης, ενώ άλλοι ανησυχούν ότι η αστυνομία είναι απρόθυμη ή ανίκανη να τερματίσει τους παράνομους αποκλεισμούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA