Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε πλήρη εξέλιξη και σε όλα τα επίπεδα βρίσκεται η στρατηγική της Τουρκίας για τη συνολική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Παρά την φαινομενική ηρεμία σε στρατιωτικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα, είναι σαφές ότι η Αγκυρα δουλεύει μεθοδικά τα επόμενα βήματα της δίνοντας καθημερινά δείγματα γραφής. Εχοντας εγκαταλείψει οριστικά τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» του παρελθόντος επικεντρώνεται πλέον στη διπλωματική αλλά και επιχειρησιακή προώθηση της εκτός κάθε διεθνούς συνθήκης και φυσικά εκτός στοιχειώδους λογικής απαίτησής της για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών με στόχο τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου και γιατί όχι και την υφαρπαγή τμημάτων της νησιωτικής Ελλάδας.

Οι επεκτατικοί σχεδιασμοί εις βάρος της χώρας μας δεν αποτελούν αποκλειστικά προσωπική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά διαπερνούν οριζόντια ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της γείτονα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κεμαλιστής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έχει ακόμα πιο «προωθημένες» θέσεις από τους ισλαμιστές μιλώντας, μεταξύ άλλων, για «νησιά υπό ελληνική κατοχή».

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει τις λίρες του λαού - «Μη φοράτε μόνο φανέλα στο σπίτι» λένε σε όσους κρυώνουν

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η τελευταία δημόσια τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είχε τη μορφή τελεσιγράφου προς την Αθήνα, καθώς ουσιαστικά διαμήνυσε ότι αν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από την στρατιωτικοποίηση των νησιών της, τότε θα ανοίξει η συζήτηση για την κυριαρχία τους. Η ευθεία απειλή Τσαβούσογλου αποκαλύπτει για ακόμα μία φορά την επιδίωξη της Αγκυρας από τη μία να εφεύρει ανύπαρκτα διπλωματικά επιχειρήματα αναφορικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και από την άλλη να δημιουργήσει κλίμα στη διεθνή κοινή γνώμη όχι τόσο υπέρ των παράνομων και παράλογων θέσεών της αλλά κυρίως εις βάρος της χώρας μας σε κάθε ευκαιρία ακόμα και για ζητήματα, που έχουν καθοριστεί τελεσίδικα με διεθνείς συνθήκες.

«Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Τις στείλαμε, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε τον όρο. Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τον οδικό χάρτη της τουρκικής επιθετικότητας του επόμενου διαστήματος.

Αυθαίρετη τουρκική γραμμή

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φυσικά και δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι θα υπάρξει ποτέ ελληνική κυβέρνηση, που θα δεχτεί την οποιαδήποτε συζήτηση, πολύ περισσότερο να προβεί σε αποστρατικοποίηση των νησιών. Ομως η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και όπλων με τρομακτική ισχύ πυρός στη νησιωτική Ελλάδα είναι ο πρωταρχικός παράγοντας αποτροπής, που βάζει στο συρτάρι τα σχέδια απόβασης και κατάληψης ελληνικού εδάφους, που έχουν επεξεργαστεί οι Τούρκοι στρατηγοί. Βέβαια, η προσέγγιση Τσαβούσογλου περί της Ελλάδας, που απειλεί την Τουρκία με τους εξοπλισμούς στα νησιά, δεν αντέχει σε σοβαρή συζήτηση καθώς γνωρίζουν οι πάντες τον καθαρά αποβατικό προσανατολισμό της Στρατιάς του Αιγαίου των 130.000 Τούρκων στρατιωτών απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου.

Στην αυθαίρετη τουρκική γραμμή ότι η Ελλάδα είναι η χώρα εκείνη, που παραβιάζει τις συνθήκες, συνεπώς δεν θα έπρεπε να απολαμβάνει τη διεθνή στήριξη στις ελληνοτουρκικές διαφορές περιλαμβάνεται και το μεταναστευτικό. Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού μέσω του Αιγαίου είναι ο τρόπος με τον οποίο η Αγκυρα έχει επιλέξει να εκβιάζει συστηματικά τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη αντλώντας τεράστια ποσά από τις Βρυξέλλες. Μια ελληνική ισχυρή παρουσία σε συνεργασία με τον Frontex σε όλο το μήκος των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων στην πραγματικότητα ακυρώνει το «όπλο» των μεταναστευτικών πληθυσμών, που επιστρατεύει όποτε το κρίνει το καθεστώς Ερντογάν. Για το λόγο αυτό, η τουρκική πολιτική ελίτ εστιάζει στη δημιουργία αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα όχι τόσο σε θεσμικό επίπεδο, άλλωστε η πρόσφατη «πληρωμένη» απάντηση του Φιλανδού υπουργού Εξωτερικών Πέεκα Χάβιστο στον Τούρκο ομολογό του δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια, αλλά περισσότερο στην κοινωνία των πολιτών.

Το νέο ευφάνταστο αφήγημα

Την αποστολή αυτή έχει αναλάβει εργολαβικά ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος διακινεί τις θεωρίες ότι η χώρα μας εφαρμόζει παράνομες πρακτικές αντιμετωπίζοντας με βάναυσο τρόπο τους μετανάστες. «Κάθε μέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Frontex παραμένουν θεατές και γίνονται περισσότερο συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», λέει ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζοντας μια ακόμα ιστορία δήθεν απάνθρωπης συμπεριφοράς από τις ελληνικές αρχές. Το νέο τουρκικό ευφάνταστο αφήγημα, που εξυπηρετεί τις υβριδικές ενέργειες της Αγκυρας, κάνει λόγο για 3 μετανάστες, οι οποίοι αφού βυθίστηκε η βάρκα τους κοντά στη Σάμο απέφυγαν τη σύλληψη από την Ελληνική Ακτοφυλακή, φτάνοντας κολυμπώντας στο νησί.

Μετέβησαν στο νοσοκομείο, όπως ισχυρίζεται ο Σοϊλού, καθώς μια μετανάστρια είχε τραύμα στο πόδι της και εκεί αντί να τις παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, οι ελληνικές αρχές, αφού τους ξυλοκόπησαν, πάντα κατά τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού, τους πέρασαν χειροπέδες, τους έκλεψαν τα πολύτιμα αντικείμενά τους, τους επιβίβασαν σε ένα σκάφος και στη συνέχεια τους πέταξαν στη θάλασσα χωρίς σωσίβιο κοντά στα τουρκικά παράλια. Η παρέμβαση του τουρκικού κράτους, που αποδεδειγμένα λειτουργεί ως διακινητής μεταναστών, υπήρξε σωτήρια για αυτούς τους 3 μετανάστες με την ανθελληνική προπαγάνδα της Αγκυρας να οργιάζει.

100 υπερπτήσεις drones

H Τουρκία βέβαια δε μένει στην παρούσα φάση μόνο στην κορύφωση της επιθετικής ρητορικής της διαστρεβλώνοντας κατάφορα την πραγματικότητα αναφορικά με το αδιαμφισβήτητο καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο αλλά προχωρά και στη συστηματική χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Από την αρχή του 2022 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 τέτοια περιστατικά με τα τουρκικά UAV να φτάνουν ακόμα και μέχρι τη Νίσυρο. Παρά το διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών οι υπερπτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δημιουργούν νέα δεδομένα σε διπλωματικό αλλά πρώτιστα σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Αν και επί του παρόντος ακολουθείται η καθιερωμένη πρακτική της αναγνώρισης και αναχαίτισης τους από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως δηλαδή γίνεται με τα τουρκικά μαχητικά, το ελληνικό επιτελείο επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο «απενεργοποίησης» των τουρκικών UAV. Η αλματώδης ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Αγκυρα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος να δηλώνει αδιάλειπτα την παράνομη παρουσία της στο Αιγαίο, αφού τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να πετούν επί πάρα πολλές ώρες, φθείροντας το ανθρώπινο δυναμικό, τα πτητικά μέσα και τους οικονομικούς πόρους της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA