Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μία κλωστή κρέμεται η ειρήνη στην Ουκρανία με τη Δύση να επιμένει πως η Ρωσία είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη για να εισβάλλει στη χώρα και η Μόσχα να ισχυρίζεται πως πρόκειται για «φαντασιώσεις» του ΝΑΤΟ για να αποφύγει να δεσμευθεί για την ασφάλεια της Ρωσίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν παρομοίωσε σήμερα, Σάββατο (19/2), τον ρωσικό στρατό με ένα φίδι που ξεδιπλώνεται και ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία έπειτα από τη μαζική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με τη γειτονική της χώρα, η οποία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής -Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στη Λιθουανία ο Οστιν συμφώνησε με τη χθεσινή εκτίμηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει νέα εισβολή στην Ουκρανία. «Ξεδιπλώνονται και ετοιμάζονται να χτυπήσουν», είπε ο Οστιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ενόψει των συνομιλιών του με τους ανήσυχους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής. Ο Οστιν, ένας απόστρατος στρατηγός του στρατού ξηράς, προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και αναφέρθηκε στα είδη των στρατιωτικών δυνατοτήτων που έχει αναπτύξει η Μόσχα κοντά στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη σε βομβαρδισμούς φιλορώσων αυτονομιστών

«Εχοντας κάνει αυτό στο παρελθόν, μπορώ να σας πω ότι αυτά είναι ακριβώς ό,τι χρειάζονται για μια επίθεση και η θέση την οποία πρέπει να έχεις για να επιτεθείς», εξήγησε. Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ για να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον γείτονά της. Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις εξέφρασε ανησυχία ότι αν το Κρεμλίνο θέλει να καταλάβει την Ουκρανία στη συνέχεια η Μόσχα μπορεί να στοχοποιήσει τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

«Η μάχη για την Ουκρανία είναι μια μάχη για την Ευρώπη. Αν δεν αναχαιτιστεί εδώ, θα προχωρήσει», σημείωσε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ και έκανε έκκληση για στρατιωτική στρατηγική στην περιοχή ώστε από την προσπάθεια αποτροπής μιας ρωσικής επίθεσης να υπάρξει προετοιμασία για την αντιμετώπισή της. Ο Οστιν δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της στη Βαλτική, αλλά δεν σχολίασε τις εκκλήσεις των Λιθουανών για αποστολή επιπλέον στρατιωτών. «Θέλω να γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας -και θέλω και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο να γνωρίζει- ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό των συμμάχων τους», είπε ο Οστιν σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους μετά τις συνομιλίες που είχε με Λιθουανούς ηγέτες.

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα ανέφερε σε ανακοίνωσή του πριν από τη συνάντησή του με τον Οστιν: «Είναι υπερβολικά σημαντικό να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής με επιπλέον στρατιώτες από τις ΗΠΑ και να επιταχυνθεί η συνεργασία στον τομέα των στρατιωτικών προμηθειών». Από το 2019 οι ΗΠΑ αποστέλλουν εναλλασσόμενες ομάδες από περίπου 500 στρατιώτες και εξοπλισμό στην Λιθουανία και στην ανακοίνωσή του ο Λιθουανός πρόεδρος ζήτησε από την Ουάσινγκτον την μετατροπή αυτής της δύναμης σε μόνιμη. Νωρίτερα ο Ναουσέντα είπε ότι η Λιθουανία φοβάται πως η Ευρώπη βρίσκεται «στο κατώφλι του πολέμου».

Λευκορωσικές ασκήσεις

Παράλληλα, ο Οστιν εξήρε την Λιθουανία γιατί αντιστάθηκε στις πιέσεις της Ρωσίας, της οποίας η στρατιωτική ανάπτυξη περιλαμβάνει την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στη Λευκορωσία -την γείτονα της Λιθουανίας- για κοινές ασκήσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή. Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκριντα Σιμονίτε είπε ότι η χώρα της θεωρεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία θα παραμείνουν για μια παρατεταμένη περίοδο. «Μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι δεν θα δούμε τα ρωσικά στρατεύματα να αποσύρονται γρήγορα ή και καθόλου», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο συναντήθηκε χθες με τον Πούτιν στον οποίο είπε ότι τα στρατεύματά του μπορούν να παραμείνουν για όσο χρειαστεί. Σύμφωνα με την Σιμονίτε, αν τα ρωσικά στρατεύματα παραμείνουν αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στην μοναδική χερσαία σύνδεση που έχουν οι χώρες της Βαλτικής με την υπόλοιπη ΕΕ. «Αυτή θα ήταν μια πολύ μεγάλη αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας μας. Θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε αναλόγως ώστε να υπερασπιστούμε τον διάδρομο Suwalki (έναν ρωσικό θύλακα μεταξύ Λευκορωσίας και Καλίνινγκραντ ) και τις χώρες της Βαλτικής», τόνισε η ίδια.

Κίεβο: Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια

Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ερωτηθείς αν συμφωνεί με την εκτίμηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει. «Προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο», είπε ο Κουλέμπα από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Οπως είπε ο Κουλέμπα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στη Διάσκεψη, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν κάθε διπλωματική προσπάθεια για να προστατεύσουν την Ουκρανία.

«Ευγνώμων στον@ΥπουργόΜπλίνκεν για τα επιπλέον δεδομένα και αξιολογήσεις που μας κοινοποίησε για τα επιθετικά σχέδια της Ρωσίας. Η Ουκρανία σήμερα είναι ακόμη καλύτερα προετοιμασμένη για κάθε περαιτέρω σενάριο. Η ουκρανική και η αμερικανική διπλωματία θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την προστασία της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ στέκονται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Κουλέμπα. Ο Κουλέμπα πρόκειται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα για να συντονίσει με τους δυτικούς εταίρους τις προσπάθειες αποτροπής μιας ρωσικής επίθεσης, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας Interfax.

Θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Άντονι Μπλίνκεν ενώ θα μιλήσει και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 22-23 Φεβρουαρίου, σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο το ουκρανικό ΥΠΕΞ. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιθυμεί να κλιμακώσει την ένταση με το να μην συμμετέχει στις προγραμματισμένες τριμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες για την ανατολική Ουκρανία σήμερα και πρόσθεσε ότι ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην εμπόλεμη ζώνη. «Πιστεύουμε ότι η αποχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδηλώνει τη συνειδητή πρόθεσή της να συνεχίζει να κλιμακώνει την κατάσταση», ανέφερε μια ανακοίνωση της ουκρανικής αντιπροσωπείας από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Οι δυτικές δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία πιθανόν να ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία έχοντας συγκεντρώσει στα σύνορά της περισσότερους από 100.000 στρατιώτες, κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA