Μενού
  • Α-
  • Α+

Φόβος κυριαρχεί μετά την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια. Στο Κίεβο που ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας, η ένταση «κόβεται με μαχαίρι» και οι πολίτες έχουν κλειδαμπαρωθεί με τρόφιμα για να προστατευτούν. Αμαχοι κρύβονται στους σταθμούς του μετρό, που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια. Την Μαριούπολη - στην οποία υπολογίζεται πως κατοικούν 150.000 Ελληνες - «στοιχειώνει» ο ήχος των βομβαρδισμών.

Και ενώ για πολλά χρόνια υπήρχε μια υποτυπώδης «ησυχία», η ένταση φαίνεται να «έβραζε» και πλέον η πολεμική σύγκρουση τους αφορά όλους, ακόμα και την Ελλάδα λόγω των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη». Εν μέσω εμπόλεμης κατάστασης βρίσκεται η Αθηνά Χατζίνοβα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Αθηνά Χατζίνοβα που κατοικεί στη Μαριούπολη, αναφέρει στο Reader: «Ελπίζουμε να γίνει κάτι. Να μην αφήσουν να μας καταστρέψουν. Η Ευρώπη και η Αμερική πρέπει να μας βοηθήσουν». Ο Τάσος Τσιάμης βρίσκεται στο γραφείο του στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου τη στιγμή που στην ατμόσφαιρα πλανάται έντονο το συναίσθημα του φόβου. 

Μαριούπολη: «Κάνω ό,τι μπορώ για να είμαστε ασφαλείς»

Η Αθηνά Χατζίνοβα βρέθηκε μαζί με τη μητέρα της έξω από το διαμέρισμά τους, προκειμένου να προστατευτούν «έπειτα από προειδοποίηση που είχαμε από την τηλεόραση, αφού μας είπαν ότι όσο περισσότεροι τοίχοι υπάρχουν ενδιάμεσα τόσο πιο ασφαλείς είμαστε. Αλλά από τα 136 διαμερίσματα της πολυκατοικίας μόνο εμείς βγήκαμε. Βρισκόμαστε στον όροφο», λέει στο Reader. Η κυρία Χατζίνοβα που εργάζεται σαν διερμηνέας δηλώνει την πρόθεσή της να παραμείνει στην πόλη της παρόλο που «φοβάμαι και κάνω ό,τι μπορώ για να είμαστε ασφαλείς. Μας είπαν στην τηλεόραση να βγούμε από το σπίτι και βγήκαμε». 

Στην πολυκατοικία της κυρίας Χατζίνοβα υπάρχει νερό και ρεύμα. Η ίδια, ωστόσο, αντιμετωπίζει πρόβλημα με το διαδίκτυο μόνο όταν βρίσκεται εντός του σπιτιού της. Η μητέρα της προμηθεύτηκε κάποια τρόφιμα από το βράδυ της Τετάρτης (23/2) «όχι κάτι υπερβολικό» διότι «ξένα Μέσα μας ενημέρωσαν ότι τις επόμενες 48 ώρες θα γίνει επίθεση. Εχθές ήμουν σούπερ μάρκετ και οι άνθρωποι ψώνιζαν κανονικά, εγώ είπα στη μαμά μου να ψωνίσει κάτι παραπάνω». 

Κίεβο: «Ο κόσμος είναι φοβισμένος»

Ο κ. Τσιάμης βρίσκεται στο γραφείο του στην κεντρική πλατεία του Κιέβου και αποφάσισε να παραμείνει εκεί διότι «έχει υπόγειο και θα το χρησιμοποιήσουμε σαν καταφύγιο». Ο ίδιος και η οικογένειά του επιχείρησαν να αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας το πρωί αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό διότι είχε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση στους δρόμους από απεγνωσμένους κατοίκους που ήθελαν να φύγουν. «Έχουν φύγει πάρα πολλοί», λέει και επισημαίνει πως άνθρωποι έχουν βρει άνθρωποι καταφύγιο στο Μετρό της πόλης. Ο κ. Τσιάμης έχει προμηθευτεί τρόφιμα και δηλώνει στο Reader πως θα παραμείνει στο γραφείο για να προστατευτεί. Όσο για το συναίσθημα που κυριαρχεί είναι ο φόβος: «ο κόσμος είναι φοβισμένος, νιώθω φόβο». Ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προελαύνουν προς το Κίεβο, στην κεντρική πλατεία «έχει κάποιο κόσμο» λέει ο κ. Τσιάμης και δηλώνει «προς το παρόν θα μείνω εδώ». Ο Τάσος Τσιάμης κατοικεί στο Κίεβο από το 2015 με την ουκρανικής καταγωγής σύζυγό του και τον 7χρονο γιο του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA