Μενού
  • Α-
  • Α+

Υστερα από σθεναρή αντίσταση, οι Ουκρανοί υποχώρησαν από τις θέσεις τους και το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ πέρασε σε ρωσικά χέρια. Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, ωστόσο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά, με τους Ουκρανούς να επανέρχονται με νεότερη ανακοίνωση και να λήγουν τον συναγερμό.

Σε νεότερη ανακοίνωσή της η υπηρεσία διευκρινίζει ότι οι ειδικοί του Ecocenter συνδέουν το γεγονός με την διατάραξη του πρώτου στρώματος του εδάφους από την κίνηση μεγάλου αριθμού βαρέων στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού στην Ζώνη που σήκωσε ραδιενεργή σκόνη αυξάνοντας τη ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή. Οι συνθήκες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ και άλλες εγκαταστάσεις δεν έχουν μεταβληθεί, διευκρινίζει η ουκρανική υπηρεσία.

Νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για την φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, κοντά στο Κίεβο. Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 118 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Στις 24 Φεβρουαρίου, μονάδες των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο του εδάφους στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, το προσωπικό συνεχίζει να εξυπηρετεί τον σταθμό ως συνήθως, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Χθες, 24 Φεβρουαρίου, μονάδες των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο του εδάφους στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ. Επετεύχθη συμφωνία με τους στρατιώτες ενός χωριστού τάγματος προστασίας του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας για την κοινή ασφάλεια των μονάδων ισχύος και της σαρκοφάγου του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ», είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA