Μενού
  • Α-
  • Α+

Το αμερικανικό αντιαρματικό σύστημα Javelin αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας για την ουκρανική στρατιωτική μηχανή, που δέχεται συντριπτικά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής αλλά διατηρεί ακόμα ισχυρούς θύλακες αντίστασης. Οι στρατιωτικές δυνατότητες Ρωσίας και Ουκρανίας δε θα μπορούσαν να μπουν ποτέ στην παραμικρή σύγκριση. Για το λόγο αυτό ο στρατηγικός σχεδιασμός της Μόσχας ήταν να εξαπολύσει μία ολομέτωπη επιθετική επιχείρηση ώστε να επιτύχει τους στόχους της στο μικρότερο δυνατό χρόνο. 

Με ανύπαρκτο ναυτικό και έναν παρωχημένο αεροπορικό στόλο οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να προβάλουν την οποιαδήποτε αντίσταση μόνο με χερσαίες δυνάμεις. Οπότε εκ των πραγμάτων οι πιθανότητες να αποκρουστεί το ρωσικό κύμα ήταν και μαθηματικά ελάχιστες. Βέβαια, η ύπαρξη στο ουκρανικό οπλοστάσιο του αντιαρματικού συστήματος FGM-148 Javelin δημιουργούσε προβληματισμό στους Ρώσους στρατηγούς καθώς θα μπορούσε, θεωρητικά τουλάχιστον, να ανακόψει σε κάποιο βαθμό τη ρωσική επέλαση αλλά κυρίως να προκαλέσει σημαντικές απώλειες. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό άρμα συνθλίβει αυτοκίνητο αλλά ο οδηγός είναι ζωντανός

Το φορητό αντιαρματικό των μόλις 22 κιλών, που μπορεί να καταστρέψει άρματα μάχης σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας διαθέτουν σε μεγάλους αριθμούς βλημάτων, δημιουργούσε συνειρμούς με τους φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, που έγιναν πραγματικός εφιάλτης για τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της 9ετούς σοβιετο-αφγανικής σύγκρουσης τη δεκαετία του '80 το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα μέσω των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατέληξε στα χέρια των Αφγανών πολεμάρχων. Τα πλήγματα κατά των ρωσικών δυνάμεων, που εξαπολύονταν από το άγριο αφγανικό ανάγλυφο, υπήρξαν συντριπτικά γεγονός, που συνέβαλε καθοριστικά στην απόφαση των Σοβιετικών να αποχωρήσουν από την ασιατική χώρα το 1989. 

Αντιμετωπίζει τα ρωσικά άρματα T-90S

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων το 2014 για την κατάληψη της Κριμαίας κατέδειξαν την ανάγκη προμήθειας από τον ουκρανικό στρατό ενός σύγχρονου αντιαρματικού συστήματος καθώς ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν στο πεδίο των μαχών τα ρωσικά άρματα T-90S. Η αμερικανική πλευρά δεν είχε κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα της Ουκρανίας προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Το «πράσινο φως» δόθηκε το 2018 με το Κίεβο να παραλαμβάνει σε πρώτη φάση 37 συστήματα Javelin και 210 βλήματα. Από τότε και σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες συγκεντρώσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας όλο το περασμένο διάστημα το αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε αποθέματα αυτού του οπλικού συστήματος στην ουκρανική κυβέρνηση. 

Τα βλήματα Javelin, που αναπτύχθηκαν για τον αμερικανικό στρατό και ειδικά για το σώμα των πεζοναυτών χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά εναντίον ιρακινών αρμάτων μάχης T-72 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ιρακινή Ελευθερία». Θεωρούνται εκ των κορυφαίων αντιαρματικών βλημάτων φορητού εκτοξευτή. Καθοδηγούνται στο στόχο αυτόματα δίνοντας τη δυνατότητα στο χειριστή του συστήματος να καλύψει τη θέση του και να εξαπολύσει νέο χτύπημα. Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του όπλου εξασφαλίζεται όταν η εκτόξευση του βλήματος γίνεται από θέσεις φυσικής απόκρυψης, που δεν απαντώνται συχνά στο έδαφος της Ουκρανίας. Παρόλα αυτά τα Javelin μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγάλη ευκολία ακόμα και εντός του αστικού ιστού των πόλεων, στις οποίες εισέρχονται τα ρωσικά άρματα, ανακόπτοντας την προέλασή του.

Η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και των γειτόνων - μελών του ΝΑΤΟ

Από το 2014, οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων άνω των 650 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο το 2021. Η αμερικανική βοήθεια σε στρατιωτικό υλικό εντάθηκε τον τελευταίο μήνα όταν η Ουάσιγκτον ήταν σίγουρη για τους σχεδιασμούς της Μόσχας. Υστερα από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο τον περασμένο μήνα ξεκίνησαν οι παραδόσεις των πρώτων φορτίων όπλων συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ έστειλαν στην Ουκρανία επιπλέον Javelin αλλά και αμερικανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους. Στην αντιμετώπιση της κρίσιμης σπουδαιότητας αντιαρματικής γραμμής άμυνας των Ουκρανών έχουν μπει και οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας από το 2018 όταν ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την πώληση του συστήματος στο Κίεβο. Δεν είναι λίγες οι αναφορές ότι οι Ρώσοι επιχείρησαν να κλέψουν το συγκεκριμένο αντιαρματικό σύστημα από τον ουκρανικό στρατό ώστε να το αναλύσουν και στη συνέχεια να το αντιγράψουν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA