Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρά τις φήμες που τον ήθελαν να έχει φυγαδευτεί εκτός Ουκρανίας προκειμένου να μην πιαστεί αιχμάλωτος από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, τελικά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στο Κίεβο και μάλιστα επανεμφανίστηκε σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας να βρίσκεται ανάμεσα σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου του και μάλιστα να δηλώνει ευθαρσώς ότι όχι μόνο δεν φεύγει από την πατρίδα του, αλλά καλεί τους συμπολίτες του να αντισταθούν στον πόλεμο που κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε ότι θα μείνει στην ουκρανική πρωτεύουσα για να υπερασπιστεί τη χώρα του, παρά την προώθηση των Ρώσων στρατιωτών και εμφανίζεται μαζί με στενούς συνεργάτες του έξω από το κτίριο της προεδρίας: «Βρισκόμαστε όλοι εδώ, οι στρατιώτες μας είναι εδώ, οι πολίτες, η κοινωνία, είμαστε όλοι εδώ, για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, το κράτος μας», είπε ο Ζελένσκι. Δίπλα του εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός, Ντένις Σμιγκάλ, ο προσωπάρχης του και ένας στενός σύμβουλός του.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αυτή ίσως η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Λίγο νωρίτερα και ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντολιάκ, δήλωσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στο Κίεβο, διαψεύδοντας τις φήμες ότι ο πρόεδρος της χώρας έχει εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα. Ο ίδιος δήλωσε επίσης η Ουκρανία έχει τον έλεγχο των εδαφών τα οποία δέχθηκαν επιθέσεις.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Οι φήμες για φυγάδευση και «η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό»

Νωρίτερα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria-Novosti, μετά από «αναφορές» ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν επικοινώνησε -όπως είχε προγραμματιστεί- με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ένα αεροσκάφος απογειώθηκε από αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, μολονότι έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις πάνω από την Ουκρανία. Φήμες αναφέρουν ότι αεροσκάφος ενδεχομένως να μετέφερε εκτός Ουκρανίας τον Ζελένσκι, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στο Κίεβο και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κυβερνητικά κτίρια στην καρδιά της πρωτεύουσας. Πάντως, η ερώτηση εάν ο Ζελένσκι φυγαδεύτηκε ή όχι, απαντήθηκε από τον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο.

Τη «φωτιά» είχε ανάψει το Ria-Novosti, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος επικαλέστηκε μια ενόχληση στις αιχμές Ντράγκι για την αδυναμία επικοινωνίας μαζί του. Συγκεκριμένα, η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι ανέφερε «...ψάχνω να του μιλήσω, αλλά δεν απαντά στο τηλέφωνο», γεγονός που προκάλεσε αιχμηρή αντίδραση του Ζελένσκι που έγραψε στο twitter ότι την επόμενη φορά θα… προγραμματίσει τον πόλεμο, ώστε να μπορέσει να μιλήσει με τον Μάριο Ντράγκι: «Σήμερα στις 10:30 στις εισόδους στις πόλεις Τσερνίχιβ, Χοστόμελ και Μελιτόπολη σημειώθηκαν σφοδρές μάχες. Άνθρωποι πέθαναν. Την επόμενη φορά, θα προσπαθήσω να αλλάξω το πρόγραμμα του πολέμου για να μιλήσω με τον Μάριο Ντράγκι μια συγκεκριμένη ώρα. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία συνεχίζει να αγωνίζεται για τον λαό της».

Νέοι βομβαρδισμοί κοντά στη Μαριούπολη

Στο μεταξύ, νέο κύμα βομβαρδισμών ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής στα περίχωρα της Μαριούπολης. Ήδη έχει αποκοπεί ο οδικός άξονας που συνδέει τη Μαριούπολη με την πόλη Ζαβορίζια. Ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε πριν από λίγο την εκκένωση του χωριού Σαρτανά, που βρίσκεται στο σημείο επαφής και όπου διαμένει μεγάλος αριθμός Ελλήνων ομογενών. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των ουκρανικών αρχών, από τις συγκρούσεις, 2.800 Ρώσοι στρατιώτες είναι νεκροί, έχουν καταστραφεί 80 τανκς, 10 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα. Η Ουκρανή βουλευτής, Λέσια Βασιλένκο, με αναρτησή της, κατήγγειλε ότι ο ρωσικός στρατός έχει πλήξει 33 στόχους, ανάμεσα στους οποίους και τρία νηπιαγωγεία!

Ουκρανός βάζει το σώμα του μπροστά σε ρωσική αυτοκινητοπομπή

Ένας γενναίος Ουκρανός πολίτης απαθανατίστηκε σε βίντεο να στέκεται απέναντι στα στρατεύματα του Πούτιν προσπαθώντας να μπλοκάρει μια ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή. Το βίντεο, που πιστεύεται ότι γυρίστηκε στα νότια της χώρας κοντά στην Κριμαία, προέκυψε καθώς ο ρωσικός στρατός απέκλεισε το Κίεβο σήμερα σε μια προσπάθεια να καταλάβει την πρωτεύουσα και να «αποκεφαλίσει» την κυβέρνηση με την ελπίδα να φέρει μια γρήγορη νίκη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα άρχισαν να δημιουργούν αμυντικές θέσεις σε αυτοκινητόδρομους, σε γέφυρες και στις γωνίες των δρόμων με πυροβολισμούς και εκρήξεις στο κέντρο της πρωτεύουσας.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA