Μενού
  • Α-
  • Α+

O δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς παραιτήθηκε από τη διοίκηση της Τσέλσι μετά από 19 χρόνια και παραχώρησε τα κλειδιά στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του συλλόγου. Πήρε την απόφαση λίγη ώρα μετά τις αντιδράσεις Βρετανών εναντίον του σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 60% των Βρετανών ανέφερε πως θα ήταν σωστή τιμωρία να αφαιρεθεί η Τσέλσι από τα περιουσιακά στοιχεία του Ρομάν Αμπράμοβιτς λόγω του πολέμου. Το σενάριο αυτό ανήκε στην ιδέα που εξέφρασε εντός του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου ο βουλευτής Κρις Μπράιαντ. Και, όμως, το πρώτο «cancel» που δέχτηκε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος από το Νησί ήταν το 2018, όταν δεν του ανανέωναν την βίζα λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ και αναγκάστηκε να γίνει... Ισραηλινός.

Ο Σεργκει Βικτορόβιτς Σκριπάλ ήταν πρώην αξιωματικός της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο οποίος ενήργησε ως διπλός πράκτορας για τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000. Τον Δεκέμβριο του 2004, συνελήφθη από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και αργότερα, καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης. Στις 4 Μαρτίου 2018, ο ίδιος και η κόρη του Γιούλια, που τον επισκέφθηκε από τη Μόσχα, δηλητηριάστηκαν με το νευροδραστικό φαρμάκο Νοβίτσοκ. Οι Βρετανοί αποφάσισαν ότι δεν θα ανανεώσουν τις βίζες παραμονής των Ρώσων επιχειρηματιών που ενεργούσαν στο Λονδίνο. Η μπάλα πήρε και τον Αμπράμοβιτς που αναγκάστηκε να πάρει ισραηλινή υπηκοότητα, καθώς οι Ισραηλίτες επιτρέπονταν να επισκεφτούν την Βρετανία χωρίς βίζα για μικρό χρονικό διάστημα. Το 2015 είχε αγοράσει ένα ξενοδοχείο στο Ισραήλ, όπου σύντομα έγινε και η... πρώτη του κατοικία. Μένει μόνιμα πλέον στο Τελ Αβίβ από το 2018.

Αμπράμοβιτς: Πήρε και τρίτη υπηκοότητα

Τον Δεκέμβριο του 2021, στα 55 του χρόνια, ο δισεκατομμυριούχος απέκτησε και τρίτη υπηκοότητα, καθώς έγινε και Πορτογάλος, μια αίτηση που είχε καταθέσει μερικούς μήνες πριν. Επίσημα έγινε πολίτης της χώρας τον περασμένο Απρίλιο, εκμεταλλευόμενος ένα «παράθυρο» στην νομοθεσία της χώρας που προσφέρει αυτή την ευκαιρία σε απογόνους Σεφαρδιτών Εβραίων που εκδιώχθηκαν από την περιοχή κατά τη διάρκεια της Ιεράς Εξέτασης στον Μεσαίωνα

Ο Αμπράμοβιτς δώρισε χρήματα σε έργα που τιμούν την κληρονομιά των Πορτογάλων Σεφαραδιτών Εβραίων στη γερμανική πόλη του Αμβούργου, σύμφωνα με την πύλη πληροφοριών Mazal της Εβραϊκής Κοινότητας του Πόρτο. Όπως αναφέρει το Reuters ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την ιστορία των Σεφαραδιτών Εβραίων στη Ρωσία, αν και το «Αμπράμοβιτς» αποτελεί κοινό επώνυμο εβραϊκής καταγωγής Ασκενάζι. Ο Αμπράμοβιτς έκανε την περιουσία του, που τώρα υπολογίζεται σε 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes, στη βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας τη δεκαετία του 1990 και αγόρασε την Chelsea Football Club το 2003.

Σύμφωνα με το Forbes, η καθαρή θέση του Αμπράμοβιτς ανερχόταν σε 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2018, καθιστώντας τον τον πλουσιότερο άνθρωπο στο Ισραήλ, τον 11ο πλουσιότερο στη Ρωσία και τον 140ο πλουσιότερο στον κόσμο. Έχει δωρίσει τα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλο Ρώσο εν ζωή, με δωρεές άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα έτη 1999-2013, για τη δημιουργία σχολείων, νοσοκομείων και υποδομών στην Τσουκότκα. Πάντως, σύμφωνα με την «Daily Mail» δεν αλλάζει κάτι στην Τσέλσι, καθώς η αποχώρηση του Αμπράμοβιτς είναι εικονική με σκοπό να προστατέψει την ομάδα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το κατά πόσο είναι στενός συνεργάτης του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA