Μενού
  • Α-
  • Α+

«Σταματήστε το αιματοκύλισμα, η σύγκρουση είναι τραγωδία, εμποδίστε τους Ρώσους να σκοτώνουν τους Ουκρανούς αδερφούς μας». Με αυτά τα λόγια ολιγάρχες και ισχυροί επιχειρηματίες, καθώς επίσης και παιδιά των πολιτικών της κυβέρνησης καλούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει ένα τέλος στην πολεμική σύγκρουση με το Κίεβο. Και ενώ ο ακριβής αριθμός των νεκρών και από τις δύο πλευρές δεν είναι ξεκάθαρος, η... καυτή ανάσα των κυρώσεων της Δύσης «καίει» τους σβέρκους δισεκατομμυριούχων που αποφάσισαν να τοποθετηθούν δημόσια για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο, με πρωτεργάτη τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς που του ζητήθηκε να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. 

Οι Ρώσοι ολιγάρχες Mikhail Fridman και Oleg Deripaska «έσπασαν» τους δεσμούς τους με το Κρεμλίνο ζητώντας να μπει τέλος στην σύγκρουση με την Ουκρανία. Ο Fridman που γεννήθηκε στην ανατολική Ουκρανία σε γράμμα του εξέφρασε την επιθυμία να «σταματήσει αυτό το αιματοκύλισμα». «Οι γονείς μου είναι Ουκρανοί πολίτες και ζω στην Λβίβ, την αγαπημένη μου πόλη. Αλλά έχω περάσει μεγάλα διαστήματα στη ζωή μου και στη Ρωσία, χτίζοντας και δημιουργώντας επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια τραγωδία για τους Ουκρανούς και τους Ρώσους», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Αυτή η κρίση θα κοστίζει ζωές και θα καταστρέψει δύο έθνη που είναι αδέρφια εκατοντάδες χρόνια. Και ενώ η εξεύρεση μίας λύσης μοιάζει να είναι τρομακτικά μακριά, εγώ είμαι με το μέρος όσων επιθυμούν να τελειώσει αυτή η αιματοχυσία», λέει ο Mikhail Fridman που είναι επικεφαλής της Alfa Group και υπολογίζεται πως διαχειρίζεται επιχειρήσεις 11,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Fridman είναι επικεφαλής και της Alfa Bank, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας χρηματοοικονομικών και της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Ρωσίας

Διαβάστε ακόμη: Ολιγαρχικό... εμπάργκο στον Πούτιν: Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι απαιτούν να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Την ίδια άποψη ενστερνίζεται και ο δισεκατομμυριούχος Oleg Deripaska που κέρδισε χρήματα μέσα από τις επιχειρήσεις αλουμινίου. «Η ειρήνη είναι σημαντική! Να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις» είχε γράψει την Κυριακή (27/2) στο Telegram. «Χρειάζομαι διευκρινίσεις για την οικονομική πολιτική των επόμενων τριών μηνών» έγραψε τη Δευτέρα υποστηρίζοντας πως η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας για δραματική αύξηση των επιτοκίων και ο εξαναγκασμός εταιρειών να πληρώσουν σε ξένο νόμισμα «θα δείξουν ποιος θα πληρώσει στο τέλος τον λογαριασμό. Είναι αναγκαίο να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική. Χρειάζεται να τελειώσει αυτό το είδος καπιταλισμού». Η τεράστια περιουσία του Deripaska προέκυψε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Το 2008, το Forbes εκτιμούσε πως διαχειρίζεται 28 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2018 έγινε «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ καθώς υποστήριξαν πως ο ολιγάρχης «δεν διαχωρίζει τον εαυτό του από την ρωσική πολιτεία». Για την ιστορία, οι κυρώσεις της Δύσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία στοχεύουν τους Ρώσους ολιγάρχες, με τις ΗΠΑ να παίρνουν μέτρα ακόμα και κατά μελών των οικογενειών τους. 

Mikhail Khodorkovsky: Επανάσταση για ανατροπή του Πούτιν – Δεν μπορεί να γίνει αλλαγή με δημοκρατικά μέσα

Ο Mikhail Khodorkovsky, ο κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας προτού έρθει σε σύγκρουση με το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι μόνο η επανάσταση μπορεί να ανατρέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Khodorkovsky, ο οποίος υπό τον πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν τη δεκαετία του 1990 έγινε ένας από τους ισχυρότερους ολιγάρχες της Ρωσίας, δήλωσε ότι αμφιβάλλει αν ο ρωσικός λαός υποστηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία. «Είμαι σοκαρισμένος με αυτό που συνέβη», δήλωσε ο Khodorkovsky για την εισβολή σε βιντεοκλήση με δημοσιογράφους. Μερικές φορές φαινόταν έτοιμος να κλάψει. Ερωτηθείς αν ο Πούτιν θα προχωρούσε περισσότερο από την Ουκρανία, ο Khodorkovsky  είπε: «Είμαι πεπεισμένος ότι αν ο Πούτιν επιτύχει τους στόχους του στην Ουκρανία, τότε θα θελήσει να τιμωρήσει κάποιον άλλο αργότερα».

Ο 58χρονος Khodorkovsky δήλωσε ότι ο Πούτιν ήθελε να καταλάβει την Ουκρανία, να καταστρέψει την άμυνά της και να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση μαριονέτα στο Κίεβο. Η Δύση θα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία, μεταξύ άλλων με τον εξοπλισμό του λαού της, αλλιώς θα αντιμετωπίσει μια μακρά και ενδεχομένως αιματηρή κατοχή, είπε. «Η αλλαγή του καθεστώτος Πούτιν με δημοκρατικά μέσα δεν μπορεί να συμβεί - η αλλαγή μπορεί να έρθει αποκλειστικά μέσω της επανάστασης – είτε επανάσταση από τους πάνω είτε επανάσταση από τους κάτω», είπε. «Μια επανάσταση είναι δυνατή είτε ως αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής ήττας είτε όταν ο Πούτιν φύγει από τη ζωή», πρόσθεσε. 

Ο Khodorkovsky καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και απάτη το 2005 σε μια δίκη στη Μόσχα, η οποία, όπως είπε, υποκινήθηκε από εχθρούς που ήθελαν να διαλύσουν την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου YUKOS και να τον τιμωρήσουν για τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Ο ίδιος πάντα αρνιόταν τις κατηγορίες. Η YUKOS κατέρρευσε όταν η ρωσική κυβέρνηση απαίτησε να καταβάλει 27 δισ. δολάρια σε φόρους και στη συνέχεια οι κύριες μονάδες παραγωγής πετρελαίου της Σιβηρίας πουλήθηκαν από το κράτος για να αγοραστούν αργότερα από κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες. Το 2013 ο Χοντορκόφσκι έλαβε χάρη από τον Πούτιν και εγκατέλειψε τη Ρωσία.

Evgeny Lebedev: Σταμάτα τον πόλεμο! 

Και ο Ρωσοβρετανός επιχειρηματίας Evgeny Lebedev, γιος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Alexander Lebedev, κάλεσε τον Πούτιν «να σταματήσει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Evening Standard, της οποίας είναι ιδιοκτήτης. «Ενώ η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα ενός νέου πολέμου και ο κόσμος κοντά σε μια πιθανή πυρηνική καταστροφή, σας παρακαλώ να επωφεληθείτε από τις σημερινές διαπραγματεύσεις για να μπει τέλος σε αυτή τη φρικτή σύγκρουση στην Ουκρανία», γράφει απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο.

«Ως Ρώσος πολίτης, σας παρακαλώ να εμποδίσετε τους Ρώσους να σκοτώνουν τους Ουκρανούς αδελφούς και αδελφές τους», πρόσθεσε. «Ως Βρετανός πολίτης, σας ζητώ να σώσετε την Ευρώπη από τον πόλεμο», συνεχίζει στην ανοιχτή επιστολή του. Ο Lebedev είναι ιδιοκτήτης της δωρεάν εφημερίδας Evening Standard και της διαδικτυακής The Independent. Είναι επίσης γιος του Alexander Lebedev, πρώην στελέχους της ρωσικής KGB, ο οποίος είναι σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου. Ο Lebedev είχε στηρίξει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου και το 2020 ο Τζόνσον του έδωσε έδρα στη Βουλή των Λόρδων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κόρη του Πεσκόφ και ο γαμπρός του υπουργού Αμυνας αντιδρούν 

Η 24χρονη Λίζα, κόρη του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δημοσίευσε στο Instagram μία φωτογραφία με μαύρο φόντο και το μήνυμα «όχι στον πόλεμο». Όμως δεν πέρασε μία ώρα και η δημοσίευση διαγράφτηκε με την ίδια να αποφεύγει να απαντήσει σε βρετανικά ΜΜΕ για τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Ταυτόχρονα, ο 26χρονος μπλόγκερ Alexei Stolyarov, ο οποίος είναι αρραβωνιασμένος με την μικρή κόρη του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έγραψε στο Instagram πως το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά του θα είναι η αποκατάσταση της ειρήνης. Στις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας αντέδρασε και η εγγονή του πρώτου προέδρου της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, Μαρία, η οποία έγραψε στο Twitter «όχι στον πόλεμο». Επίσης η κόρη του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Σοφία, αντέδρασε έντονα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η 27χρονη που περνά μεγάλο μέρος της ζωής της στο Λονδίνο, ανέβασε φωτογραφία στο Instagram που δείχνει τον Ρώσο ηγέτη. Στη φωτογραφία έγραψε: «Το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο ψέμα της προπαγάνδας του Κρεμλίνου είναι ότι οι περισσότεροι Ρώσοι στέκονται στο πλευρό του Πούτιν». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA