Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τελευταία απόφαση που έλαβε, αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στους κρατικούς σταθμούς RT/Russia Today και στις εκπομπές του Sputnik στην ΕΕ. Το Συμβούλιο εισήγαγε σήμερα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Δυνάμει αυτών των μέτρων, η ΕΕ θα αναστείλει επειγόντως τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες του Sputnik και του RT/Russia Today (RT English, RT UK, RT Γερμανία, RT Γαλλία και RT Ισπανικά) στην ΕΕ, έως ότου η επιθετικότητα στην Ουκρανία τερματιστεί κι έως ότου η Ρωσική Ομοσπονδία και τα συνδεδεμένα με αυτήν Μέσα Ενημέρωσης παύσουν να διεξάγουν ενέργειες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της.

«Η συστηματική χειραγώγηση και παραπληροφόρηση από το Κρεμλίνο εφαρμόζεται ως επιχειρησιακό εργαλείο στην επίθεσή του στην Ουκρανία. Αποτελεί επίσης σημαντική και άμεση απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της Ένωσης. Σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ενάντια στην επιχείρηση χειραγώγησης του Πούτιν και κλείνουμε τη στρόφιγγα για τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στην ΕΕ. Έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις στην ηγεσία του RT, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη Simonyan, και είναι λογικό να στοχεύσουμε επίσης τις δραστηριότητες που διεξάγουν οι οργανισμοί στην Ένωσή μα» είπε ο Ζοσέπ Μπορέλ, Υπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ: «Το Sputnik και το Russia Today βρίσκονται υπό τον μόνιμο άμεσο ή έμμεσο έλεγχο των αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είναι ουσιαστικής και καθοριστικής σημασίας για την προώθηση και την υποστήριξη της στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και για την αποσταθεροποίηση των γειτονικών της χωρών.

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει συμμετάσχει σε μια συστηματική, διεθνή εκστρατεία παραπληροφόρησης, χειραγώγησης πληροφοριών και διαστρέβλωσης των γεγονότων, προκειμένου να ενισχύσει τη στρατηγική της για αποσταθεροποίηση των γειτονικών της χωρών, της ΕΕ και των κρατών μελών της. Ειδικότερα, η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση των πληροφοριών έχουν επανειλημμένα και με συνέπεια στοχεύσει τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, ιδίως κατά τις προεκλογικές περιόδους, την κοινωνία των πολιτών και τις ρωσικές μειονότητες φύλου και εθνικών μειονοτήτων, τους αιτούντες άσυλο και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Προκειμένου να δικαιολογήσει και να υποστηρίξει τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει προβεί σε συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών με στόχο την ΕΕ και τα γειτονικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών, διαστρεβλώνοντας σοβαρά και χειραγωγώντας τα γεγονότα.

Οι σημερινές αποφάσεις συμπληρώνουν το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει επίσης την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης, απαγόρευση της υπερπτήσεως του εναέριου χώρου της ΕΕ και την πρόσβαση στα αεροδρόμια της ΕΕ από Ρώσους αερομεταφορείς κάθε είδους, απαγόρευση των συναλλαγών με την Ρωσική Κεντρική Τράπεζα και η απαγόρευση του SWIFT για ορισμένες ρωσικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. κυριαρχία και ανεξαρτησία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA