Μενού
  • Α-
  • Α+

Το κομβόι με τα 20 περίπου αυτοκίνητα ξεκίνησε από την Μαριούπολη με προορισμό τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας με την Ρουμανία, ωστόσο, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες ήταν πολλοί περισσότεροι αυτοί που επιθυμούσαν να φύγουν από τον όλεθρο του πολέμου, ωστόσο, για διάφορους λόγους δεν τα κατάφεραν και παραμένουν κλεισμένοι στα καταφύγια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 16χρονου Ελληνα, ο οποίος ήθελε να φύγει μαζί με τη μητέρα του από την Μαριούπολη με το κομβόι των διπλωματών και των απεσταλμένων των ελληνικών καναλιών, όμως δεν είχαν βενζίνη στο αυτοκίνητό τους κι έτσι εγκλωβίστηκαν στη δίνη του πολέμου και της ρωσικής εισβολής.

Ο νεαρός μίλησε στην ΕΡΤ3 κι εξήγησε πως επειδή δεν έχουν πετρέλαιο στο αυτοκίνητο δεν μπόρεσε με τη μητέρα του να συμμετάσχει στο κομβόι. Ο Πλάτων Ρουμελιώτης, μίλησε για την προσπάθειά τους να διαφύγουν και την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν με τις βόμβες που πέφτουν και τους θανάτους γύρω τους.

Με τα εγκεκριμένα ελληνικά διαβατήρια ανά χείρας, αλλά, δίχως γεμάτο ρεζερβουάρ αφού το έλλειμμα σε καύσιμα, είναι τεράστιο εδώ και μέρες, ο 16χρονος γιος Ελληνα δικηγόρου της Ουκρανίας, μαζί με τη μητέρα του, επιχείρησαν νωρίς το πρωί να δραπετεύσουν απ’ την κόλαση της Μαριούπολης, χωρίς να τα καταφέρουν.

Ελληνες πολίτες κι ομογενείς κάτοικοι της Μαριούπολης, αλλά και δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και βρίσκονταν στην πόλη λίγο μετά τις 11 το πρωί αναχώρησαν με 20 ιδιωτικά αυτοκίνητα προκειμένου να φτάσουν αρχικά στην πόλη Ζαπορίζια, και στη συνέχεια προς τη Ρουμανία διανύοντας μια συνολική απόσταση περίπου 1.100 χιλιομέτρων. Η αγωνία των κατοίκων που θέλουν να φύγουν από την Μαριούπολη, αλλά δεν διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο είναι έκδηλη.

Την ίδια ώρα στη Μαριούπολη έναν από τους πλέον στρατηγικούς στόχους των Ρώσων συνεχίζουν να διαμένουν ομογενείς περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν όταν ηχούν οι σειρήνες του πολέμου και όχι μόνο. Οταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα πραγματοποιηθεί άλλη μία προσπάθεια να απομακρυνθούν με ασφάλεια από την περιοχή Ελληνες πολίτες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA