Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ελληνικό κομβόι που ξεκίνησε χθες από την Μαριούπολη με σκοπό να φτάσει με ασφάλεια στα σύνορα της Ουκρανίας με την Μολδαβία, καθώς η πόλη βρίσκεται υπό ρωσικό κλοιό και βομβαρδίζεται, καθιστώντας την παραμονή εκεί αδύνατη, συνεχίζει την πορεία του από την Ζαπορίζια που αποτέλεσε τον πρώτο της σταθμό. Το κομβόι, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 30 οχήματα, θα μετακινηθεί προς Κιρόβοραντ κι εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

Η επιχείρηση «Νόστος 3» για την απομάκρυνση Ελλήνων ομογενών, δημοσιογράφων και προσωπικού του Προξενείου από τη Μαριούπολη, που ξεκίνησε χθες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι μηχανές πήραν ξανά μπροστά μετά τη χθεσινή εφιαλτική διαδρομή. Μέχρι να φτάσει το κομβόι στην Ζαπορίζια, στην οποία έφτασε χθες μετά από μια εφιαλτική διαδρομή, όπως περιέγραψε κι ο απεσταλμένος Σταύρος Ιωαννίδης. Το κομβόι, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 30 οχήματα, θα μετακινηθεί προς Kirovohrad και εν συνεχεία προς τη Ρουμανία ή τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Οπως είπε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, «ξεκινήσαμε με προορισμό τη Ρουμανία βρήκαμε βενζίνη, καταφέραμε να φουλάρουμε τα ντεπόζιτα, μας δώσανε κάτι παραπάνω, ξεπεράσαμε το εμπόδιο των 20 λίτρων. Κινούμαστε δυτικά, μπροστά μας ο αυτοκινητόδρομος κλειστός. Θα περάσουμε από Ντνίπρο πρώτα όπου θα ενσωματωθούν κι άλλα οχήματα Ελλήνων. Στόχος είναι να περάσουμε είτε κοντά στην Οδησσό που είναι 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρουμανία, είτε προς τη Μολδαβία κι από εκεί στη Ρουμανία. Είναι περίπου 10 ώρες το ταξίδι αν δεν συναντήσουμε πολύ μεγάλες ουρές στα μπλόκα. Σε σημεία ελέγχου υπάρχουν πολύ μεγάλες ουρές» τόνισε.

Η ομογενής Νίνα Τοπάλοβα από το κομβόι μιλά στο Reader

«Με τα παιδιά τη μαμά και την αδερφή μου είμαστε στη Ζαπορίζια. Εδώ είμαστε στην ασφάλεια, έτσι νομίζω. Ευχαριστώ τους Ελληνες που μας συνοδεύουν. Εχθές το ταξίδι ήταν δύσκολο, ψάχναμε δρόμους, τελικά βρήκαμε. Τα παιδιά κοιτούσαν έξω και λέγανε είναι αλήθεια, είναι όπλα; Τους έλεγα να κοιτάζουν μόνο μπροστά. Πέρασε από το μυαλό μου ότι μπορεί να γίνει κακό. Είμαι αισιόδοξη εύχομαι να πάνε όλα καλά, ο Θεός και η Παναγία μαζί μας» λέει με τρεμάμενη φωνή και τον φόβο και την αγωνία ζωγραφισμένα στο πρόσωπό της η κυρία Τοπάλοβα μιλώντας στο Reader.

Με απείλησαν με αυτόματο για να τους δώσω την SIM από το κινητό

Στην Ζαπορίζια υπήρχαν και Ουκρανοί πολίτες που έφυγαν από την κόλαση της Μαριούπολης για να πάνε στην Ρουμανία και να σωθούν. Μια μητέρα με το παιδί της μίλησε στο Reader για το πώς άλλαξαν όλα στη ζωή της κι αναγκάστηκε να παρατήσει το βομβαρδισμένο σπίτι της για να σωθεί από τον πόλεμο των Ρώσων εισβολέων.

«Είναι πιο ασφαλές εδώ (σ.σ.: στη Ζαπορίζια). Το σπίτι μου βομβαρδίστηκε χθες. Πήρα ό,τι βρήκα κι έφυγα. Συναντήσαμε Ρώσους στρατιώτες και μου πήραν την sim κάρτα επειδή ήταν ουκρανική. Με σημάδευαν με αυτόματο και μαχαίρι. Μου είπαν θα στο σπάσουμε το κινητό αν δεν βγάλεις τη SIM Τελικά την έβγαλα με το σκουλαρίκι μου. Ευτυχώς γλιτώσαμε κι από τους χθεσινούς πυροβολισμούς. Βάλαμε καύσιμα και συνεχίζουμε» λέει εμφανώς ανακουφισμένη, συνεχίζοντας την προσωπική της οδύσσεια...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA