Μενού
  • Α-
  • Α+

Τουλάχιστον τρεις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τις οποίες ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατάφερε να γλιτώσει, σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Times. Όπως σημειώνεται δύο διαφορετικές ομάδες μισθοφόρων έφτασαν στη χώρα με στόχο να τον δολοφονήσουν, ωστόσο Ρώσοι που εναντιώνονται στον πόλεμο διέρρευσαν τις πληροφορίες στους Ουκρανούς.

Η μία ομάδα σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν οι μισθοφόροι της Wagner που έχει εμπλακεί μεταξύ άλλων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στη Λιβύη και υποστηρίζεται από τον Κρεμλίνο. Η συγκεκριμένη ομάδα είχε σχεδιάσει δύο απόπειρες. Όπως σημειώνεται η Μόσχα θα μπορούσε να αρνηθεί την άμεση ανάμειξη στο σχέδιο δολοφονίας. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η άλλη ομάδα αποτελούνταν από ειδικές δυνάμεις Τσετσένων που είχαν ως στόχο τον Ζελένσκι το απόγευμα του περασμένο Σαββάτου αλλά απομακρύνθηκαν από κοντά του, πριν προλάβουν να τον προσεγγίσουν. Οι μισθοφόροι της ομάδας στο Κίεβο υπέστησαν απώλειες κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους και λέγεται ότι ανησυχούσαν από την ακρίβεια με την οποία είχαν προβλέψει οι Ουκρανοί τις κινήσεις τους. Πηγή κοντά στην ομάδα είπε ότι ήταν εφιαλτικό το πόσο καλά ενημερωμένη φαινόταν να είναι η ομάδα ασφαλείας του Ζελένσκι.

Οι μισθοφόροι της Wagner

Οι μισθοφόροι αναφέρονται ως ο «ιδιωτικός στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν». Στην Wagner συμμετέχουν 10.000 άνδρες με πολεμική εμπειρία ενώ επικεφαλής είναι ο Ντμίτρι Ούτκιν. Η Wagner πήρε «σάρκα και οστά» μετά τη χρηματοδότηση του ολιγάρχη Γεβγένι Πριγκοτσίν που έχει επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο ύπατος εκπρόσωπος της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε την «Wagner» ως «μια παραστρατιωτική οργάνωση», από τη δράση της οποίας η Ρωσία έχει κερδίσει την αποσταθεροποίηση σε αρκετές χώρες, στις οποίες επιθυμούσε να εγκαθιδρύσει δικό της καθεστώς το οποίο θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA