ΔΙΕΘΝΗ
04/03/2022 21:43

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανάρπαστα τα χάπια ιωδίου υπό το φόβο πυρηνικού ατυχήματος - Ποια η δράση τους

Το ιώδιο -που λαμβάνεται ως χάπι ή σιρόπι- θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του σώματος από παθήσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση ραδιενεργής έκθεσης - Τι είναι τα χάπια ιωδίου που ξεπουλούν στην Ευρώπη λόγω της πυρηνικής απειλής

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανάρπαστα τα χάπια ιωδίου υπό το φόβο πυρηνικού ατυχήματος - Ποια η δράση τους
(Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Ο φόβος ενός πυρηνικού «ατυχήματος» μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια και εν μέσω της γενικότερης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες στα φαρμακεία σπεύδοντας να αγοράσουν χάπια ιωδίου. Οπως αναφέρουν στο «Euronews» φαρμακοποιοί από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, τις τελευταίες ημέρες έχουν πουλήσει τόσα δισκία όσα σε ένα χρόνο και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους.

Το ιώδιο -που λαμβάνεται ως χάπι ή σιρόπι- θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του σώματος από παθήσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση ραδιενεργής έκθεσης. Ωστόσο, η Ντάνα Ντράμποβα, επικεφαλής του γραφείου πυρηνικής ασφάλειας της Τσεχίας, σημείωσε πως σε περίπτωση έκθεσης σε πυρηνικό συμβάν, το ιώδιο θα ήταν άχρηστο.

Video Loading...

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια - Οι φόβοι για έκρηξη σε αντιδραστήρες

Στην εμπόλεμη Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες οι πολίτες σχηματίζουν ουρές έξω από τα φαρμακεία για να προμηθευτούν προληπτικά τα συγκεκριμένα χάπια, ώστε να προστατευτούν από την ενδεχόμενη έκκληση ραδιενέργειας, αφού ολόκληρη η γηραιά Ηπειρος, τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού από τον βομβαρδισμό του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια που είναι και το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Υπό τον φόβο ενός πυρηνικού χτυπήματος, χιλιάδες πολίτες σε πολλές ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, αγόρασαν προληπτικά χάπια ιωδίου με τη ζήτηση να είναι τόσο μεγάλη που οι φαρμακοποιοί στη Βουλγαρία ξεπούλησαν τις τελευταίες έξι ημέρες, όσο ιώδιο πουλάνε κανονικά σε ετήσια βάση.

Ακόμα και σε χώρες που δεν γειτονεύουν με την Ουκρανία, όπως είναι το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γαλλία, η πώληση των συγκεκριμένων σκευασμάτων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, φαρμακείο στο κέντρο των Βρυξελλών τα προσέφερε δωρεάν σε όσους ήθελαν να τα προμηθευτούν, ενώ τα περισσότερα φαρμακεία της πόλης λειτουργούν πλέον με λίστες αναμονής, λόγω έλλειψης.

Τι είναι τα χάπια ιωδίου και πώς δρουν

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου δεν είναι τίποτα παραπάνω από... ιώδιο που έχει και η θάλασσα. Το ιώδιο που παίρνει ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω της διατροφής στο αλάτι. Ωστόσο, η ανθρώπινη διατροφή περιλαμβάνει πολύ μικρότερες ποσότητες και για αυτό υπάρχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα που παρέχουν πολύ μεγαλύτερα επίπεδα σε έναν οργανισμό.

Οσον αφορά στο πώς στον οργανισμό σε περίπτωση έκκλησης ραδιενέργειας; Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων».

Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός, πηγαίνει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. Εάν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κάποιος φάρμακο ιωδίου, το ιώδιο δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς.

Τα χάπια ιωδίου σύμφωνα με τις αντενδείξεις, δεν έχουν παρενέργειες και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, είναι ωστόσο πολύ ευαίσθητα στο ηλιακό φως και τη ζέστη που αλλοιώνει τη σύνθεσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΧΑΠΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ