Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με νέο μήνυμά του κάλεσε τους πολίτες και τον στρατό να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην πάει η χώρα στον εχθρό. Στο νέο του μήνυμα ο Ζελένσκι αναφέρει… «Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία. Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη χώρα τους σε έναν εχθρό και θέλω να επαινέσω όλους όσοι αντιστέκονται και πιστεύουν σε αυτόν τον αγώνα».

Στη συνέχεια ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αυταπάρνηση των πολιτών της χώρας. «Όταν δεν έχεις όπλο, αλλά σου απαντούν με πυροβολισμούς και δεν τρέχεις… Αυτός είναι ο λόγος που η κατάληψη είναι προσωρινή. Ο λαός μας δεν κάνει πίσω. Κάθε μέτρο της ουκρανικής γης μας που ανακτάται από διαμαρτυρίες είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη. Σε όλους όσοι μπορούν να μας ακούσουν, που η μνήμη τους δεν έχει σβήσει από την προπαγάνδα, που δεν τους έκλεισε τα μάτια ο φόβος, που η ψυχή τους δεν παραμορφώθηκε από τον κυνισμό — Πολέμησε. Παλέψτε για τα δικαιώματά σας! Για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία! Μαζί με την Χερσώνα, μαζί με το Μπερντιάνσκ, μαζί με το Κίεβο και όλες τις υπόλοιπες ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται τίποτα.

Διαβάστε ακόμη: New York Times: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εξετάζουν την ψυχολογική κατάσταση του Πούτιν

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς πιστέψατε ότι η Ουκρανία σας μισεί. Υποτίθεται ότι θα σας επιτεθεί. Υποτίθεται ότι θα σας καταστρέψει. Οι ψεύτες στη ρωσική τηλεόραση μιλούν γι’ αυτό κάθε μέρα. Ψεύτες. Είναι δουλειά τους να σου λένε ψέματα κάθε μέρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το πεπρωμένο σου.

Σας είπαν ότι καταστρέφουμε πόλεις. Κοιτάξτε το Χάρκοβο. Το Τσερνίβιν… Μας σκότωναν. Σκότωναν παιδιά. Το έκαναν μπροστά στα μάτια σας. Προστάτευστε τον εαυτό σας! Διαφορετικά, θα πάρει και τη ζωή σας. Τα σπίτια σας».

Επαφή Ζελένσκι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Ο Ουκρανός πρόεδρος ενημέρωσε μέσω Twitter ότι τον κάλεσε τηλεφωνικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε με νόημα: «Συνεχίζεται ο διάλογος».

Ο Ζελένσκι είχε επίσης επαφές τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όσο και με τον Έλον Μασκ, ο οποίος θα στείλει υλικό για την αποκατάσταση των υποδομών της χώρας μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Τι ζήτησε από την αμερικανική Γερουσία

Νωρίτερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ για να ζητήσει την παροχή επιπλέον βοήθειας για  να αντιμετωπίσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ολομέλεια της Γερουσίας και του Λευκού Οίκου προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση μέσω Zoom που διήρκεσε περίπου μία ώρα, καθώς οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθούν να απειλούν την ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου για δέκατη μέρα σήμερα.

Στη συνάντηση ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του προς το ΝΑΤΟ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του με σκοπό να περιοριστούν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Επίσης, στα αιτήματα του Ουκρανού προέδρου ήταν και η παροχή επιπλέον ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι νομοθέτες έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους στην επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς αυτό θα απαιτούσε την κατάρριψη ρωσικών αεροπλάνων, οδηγώντας το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA