Μενού
  • Α-
  • Α+

Έπειτα από 106 χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας Weddell, το θρυλικό πλοίο «Endurance» του εξερευνητή της Ανταρκτικής, Sir Ernest Shackleton, βρέθηκε στα ανατολικά της Ανταρκτικής χερσονήνου. Το κυνήγι του ναυαγίου, το οποίο κόστισε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν ως δωρεά από κάποιον που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, διεξήχθη από ένα νοτιοαφρικανικό παγοθραυστικό που έφυγε από το Κέιπ Τάουν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σαν να μην πέρασε μία μέρα (παρόλο που βρίσκεται στις 10.000 λεύγες νερού για πάνω από έναν αιώνα) μοιάζει ακριβώς όπως ήταν την ημέρα του Νοεμβρίου που βυθίστηκε. Το πλοίο καταπλακώθηκε από πάγο και βυθίστηκε το 1915, αναγκάζοντας τον Shackleton και τους άνδρες του να κάνουν μια εκπληκτική απόδραση με τα πόδια και με μικρές βάρκες. «Χωρίς καμία υπερβολή, αυτό είναι το καλύτερο ξύλινο ναυάγιο που έχω δει ποτέ μακράν», ανέφερε ο θαλάσσιος αρχαιολόγος Mensun Bound, ο οποίος βρίσκεται στην αποστολή ανακάλυψης και έχει τώρα εκπληρώσει μια ονειρεμένη φιλοδοξία στην σχεδόν 50χρονη καριέρα του. «Είναι όρθιο, περήφανο για τον βυθό, άθικτο και σε εξαιρετική κατάσταση συντήρησης», συμπλήρωσε στο BBC News.

Διαβάστε ακόμη: Αλιμος: Σορός γυναίκας εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του προβλήτα 

Μια ομάδα θαλάσσιων αρχαιολόγων και τεχνικών εντόπισε το ναυάγιο στο βυθό της θάλασσας, χρησιμοποιώντας υποθαλάσσια drones. Παλεύοντας με τους θαλάσσιους πάγους και τις παγωμένες θερμοκρασίες, η ομάδα έψαχνε για περισσότερες από δύο εβδομάδες σε μια περιοχή 150 τετραγωνικών μιλίων γύρω από το σημείο όπου βυθίστηκε το πλοίο το 1915.

Το έργο για την εύρεση του χαμένου πλοίου έγινε από το Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT), χρησιμοποιώντας ένα παγοθραυστικό και εξοπλισμένο με υποβρύχια που λειτουργούν εξ αποστάσεως. Ο αρχηγός της αποστολής, ο βετεράνος πολικός γεωγράφος Δρ Τζον Σίρς, περιέγραψε τη στιγμή που οι κάμερες πλησίασαν και το πλοίο ως «καταπληκτική». «Ολοκληρώσαμε επιτυχώς την πιο δύσκολη αναζήτηση ναυαγίου στον κόσμο, παλεύοντας με τους συνεχώς μεταβαλλόμενους θαλάσσιους πάγους, τις χιονοθύελλες και τις θερμοκρασίες που πέφτουν στους -18 C. Πετύχαμε αυτό που πολλοί άνθρωποι είπαν ότι ήταν αδύνατο» είπε.

Το αναλλοίωτο ναυαγισμένο πλοίο

Το πλοίο μοιάζει αναλλοίωτο, όπως όταν φωτογραφήθηκε για τελευταία φορά από τον κινηματογραφιστή του Shackleton, Frank Hurley, το 1915. Τα κατάρτια είναι πεσμένα, τα ξάρτια είναι μπερδεμένα, αλλά γενικά το πλοίο μοιάζει «συνεκτικό». Ορισμένες ζημιές είναι εμφανείς στην πλώρη, πιθανώς εκεί όπου το πλοίο που κατέβαινε χτύπησε τον βυθό της θάλασσας ενώ είναι παρούσες ακόμα και οι άγκυρες.

«Μπορείτε να δείτε ακόμη και το όνομα του πλοίου - ENDURANCE - να είναι αψιδωτό στην πρύμνη του ακριβώς κάτω από το taffrail (μια χειρολαβή κοντά στην πρύμνη). Και από κάτω, τολμηρό σαν ορείχαλκος, είναι το Polaris, το πεντάκτινο αστέρι», είπε ο Mensun Bound. «Μπορείς να δεις ένα φινιστρίνι που είναι η καμπίνα του Shackleton», πρόσθεσε.

Η σημασία του πλοίου Endurance

Το ναυάγιο είναι χαρακτηρισμένο μνημείο σύμφωνα με τη διεθνή Συνθήκη της Ανταρκτικής και δεν πρέπει να διαταραχθεί με κανέναν τρόπο. Επομένως, κανένα φυσικό αντικείμενο δεν έχει βγει στην επιφάνεια. Οι λόγοι που το πλοίο είναι οι εξής:  

Αρχικά, γιατί σχετίζεται με την ιστορία της αποκαλούμενης Αυτοκρατορικής Διανταρκτικής Αποστολής του Βρετανού θαλασσοπόρου ιρλανδικής καταγωγής που διήρκησε από το 1914 έως το 1917. Ο τολμηρός ιππότης του βρετανικού στέμματος οραματίστηκε να διασχίσει πρώτος την παγωμένη Ανταρκτική. Ωστόσο, το σκάφος που μετέφερε εκείνον και το 28μελές πλήρωμα, χάθηκε για πάντα στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής, βυθίζοντας μαζί με τον εξοπλισμό και ένα από τα πιο φιλόδοξα όνειρα. 

Ο δεύτερος λόγος ήταν η ίδια η πρόκληση της εύρεσης του πλοίου. Η θάλασσα του Weddell είναι σχεδόν μόνιμα καλυμμένη από παχύ θαλάσσιο πάγο. Το να πλησιάσει κάποιος την υποτιθέμενη τοποθεσία βύθισης είναι αρκετά δύσκολο. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα σημειώθηκε η χαμηλότερη έκταση θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής που έχει καταγραφεί ποτέ κατά τη διάρκεια της δορυφορικής εποχής, η οποία εκτείνεται πίσω στη δεκαετία του 1970. Οι συνθήκες ήταν απρόσμενα ευνοϊκές και η επιτυχία του FMHT τεράστια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA