Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρωινό της 11ης Μαρτίου του 2011 ήταν διαφορετικό από τα άλλα. Η είδηση που ερχόταν από τη μακρινή Ιαπωνία προκαλούσε τρόμο. Ένας σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις έφτασε τα 9,1 Ρίχτερ) δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν. Τα νέα, ωστόσο, σταδιακά θα γίνουν χειρότερα. Αρχικά ήταν οι πληροφορίες πως ένα τεράστιο τσουνάμι χτύπησε τις ακτές της χώρας. Στη συνέχεια ο απόλυτος τρόμος. Ο πυρηνικός σταθμός Fukushima Daiichi στην περιοχή Φουκουσίμα έμεινε χωρίς ρεύμα. Και όλοι ήξεραν τι σήμαινε αυτό.

Ο σεισμός και το τσουνάμι

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 14:46 το μεσημέρι (τοπική ώρα) της 11ης Μαρτίου 2011 ακόμα και η συνηθισμένη σε μεγάλους σεισμούς Ιαπωνία συγκλονίζεται από έναν τρομακτικό σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμό εντοπίστηκε ανοιχτά του νησιού Χονσού. Το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 24,4 χιλιόμετρα. Είχε διάρκεια 6 ολόκληρα λεπτά. Η μέγιστη επιτάχυνση εδάφους έφτασε τα 2,99 g! Η δόνηση γίνεται αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα. Τρομαγμένοι χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν να βγούν έξω από τα κτίρια που «χορεύουν» στους ρυθμούς των Ρίχτερ. Τεράστιες ζημιές. Μεγάλος ο φόβος. Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία και ο τέταρτος μεγαλύτερος σεισμός στον κόσμο από το 1900 οπότε και είχε αρχίσει η σύγχρονη τήρηση των αρχείων. Πολλοί από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν ήταν μεγαλύτεροι από τα 7 Ρίχτερ!

Σύμφωνα με αναφορές από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, η επίπτωση του σεισμού ήταν τόσο ισχυρή ώστε ο άξονας της Γης μετακινήθηκε κατά 4 ίντσες / 10 εκατοστά. Χάρη στον σεισμό της 11ης Μαρτίου η διάρκεια της 24ώρης ημέρας στην Γη μίκρυνε κατά 1,8 μικροδευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον γεωφυσικό Ρίτσαρντ Γκρός από τη Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντίνα.

Αλλά ο τρόμος δεν σταμάτησε εκεί. Λίγα λεπτά μετά τη δόνηση άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες που προειδοποιούσαν για τσουνάμι. Οι αρχές στις παραθαλάσσιες πόλεις σήμαναν συναγερμό και κάλεσαν τους πολίτες να φύγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται και να πάνε σε υψηλότερα σημεία. Λίγη ώρα μετά κύματα ύψους ακόμα και 15 μέτρα βγήκαν ση στεριά και άρχισαν να καταπίνουν οτιδήποτε έβρισκαν μπροστά τους. Πόλεις και χωριά σχεδόν εξαφανίστηκαν κάτω από τόνους ορμητικών νερών. Κανείς και τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει αυτό το καταστροφικό τσουνάμι. Συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια, αυτοκίνητα. Ακόμα και πλοία. Έφτασε ακόμα και 20 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα. Στην πραγματικότητα το τσουνάμι ήταν πολύ πιο καταστροφικό και πολύ πιο θανατηφόρο από τον ίδιο τον σεισμό.

Η έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Παρά τα όσα ήδη έχετε διαβάσει ο εφιάλτης δεν είχε τελειώσει ακόμα!  Μετά από μια αλληλουχία γεγονότων που οδήγησαν στην απώλεια όλων των εφεδρικών συστημάτων, οι μονάδες του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi στην περιοχή Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έμειναν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ψύξη η καρδιά του αντιδραστήρα και να λιώσει. Την επόμενη ημέρα του σεισμού σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη. Στον αντιδραστήρα 1. Στη συνέχεια εκρήξεις σημειώθηκαν και σε άλλους αντιδραστήρες. Ακολούθησε μεγάλη έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον και σημαντική ραδιολογική ρύπανση που οδήγησε στη λήψη απόφασης για εκκένωση σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον σταθμό. Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα που έχουν ποτέ συμβεί στην πυρηνική βιομηχανία και κατηγοριοποιήθηκε στο επίπεδο 7 στην κλίμακα INES (International Nuclear and Radiological Event Scale), στο ίδιο επίπεδο με το ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986!

Σε ότι αφορά τις απώλειες, η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία επιβεβαίωσε 15.899 θανάτους, 6.157 τραυματίες και 2.529 αγνοούμενους σε είκοσι νομούς. Επιπλέον, περίπου τρεις χιλιάδες επιπλέον θάνατοι έχουν αναγνωριστεί ως «θάνατοι που σχετίζονται με το σεισμό» και έτσι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από την καταστροφή ανήλθαν σε 19.575. Από τους 13.135 θανάτους που καταγράφηκαν έως τις 11 Απριλίου 2011, 12.143 ή 92,5% οφείλονταν σε πνιγμό. Από τα συνολικά επιβεβαιωμένα θύματα, 14.308 πνίγηκαν, 667 συνεθλίβησαν ή πέθαναν από εσωτερικούς τραυματισμούς και 145 πέθαναν από εγκαύματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA