Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει πλέον πολλές μεγάλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας ενώ έχουν αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις και έξω από την πρωτεύουσα, το Κίεβο. Πόλεις όπως το Χάρκοβο, το Τσερνίγκοφ και βέβαια η Μαριούπολη βομβαρδίζονται διαρκώς με τους Ρώσους να επιχειρούν να τις περικυκλώσουν και να τις αποκλείσουν πλήρως, σύμφωνα με τους Αμερικανούς.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ώρα μηδέν για το Κίεβο - Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν πως το ρωσικό κομβόι πήρε θέσεις μάχης

Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον. Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε. Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα». Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα Ουκρανικά Μέσα, τα ξημερώματα υπήρξαν πολλές εκρήξεις και στο Ντνίπρο, στην περιοχή Novokodatskyi. Οπως σημειώνεται πραγματοποιήθηκαν τρεις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη, συγκεκριμένα: μί κοντά σε ένα νηπιαγωγείο, άλλη μια σε μία πολυκατοικία και ένα χτύπημα σε ένα διώροφο εργοστάσιο υποδημάτων. Ακολούθησε φωτιά ενώ υπάρχουν αναφορές για έναν νεκρό. Εκρήξεις και στο Λουχάνσκ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Τεράστια πομπή ρωσικών αρμάτων

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε. Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

Ρωσική επίθεση κατά Ινστιτούτου στο Χάρκοβο

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος και μετέδωσε το Ukrinform. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιδραστήρας είναι απενεργοποιημένος, ενώ το κτίριο υπέστη ζημιές από την επίθεση. Λίγα λεπτά νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές από την Ουκρανία, μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Έτοιμος ο Μπάιντεν να κηρύξει ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο

Έτοιμος να αυξήσει στο «κόκκινο» την ένταση του οικονομικού πολέμου κατά της Ρωσίας εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν θα καλέσει σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει τον τερματισμό των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή επιπρόσθετων, τιμωρητικών δασμών στις ρωσικές εισαγωγές σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πηγή ενήμερη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία. Το κείμενο προβλέπει ακόμη δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων, εγγυάται τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για «επίθεση» εναντίον ανθρωπιστικού διαδρόμου

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου. «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (...). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος», πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA