Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποτελεί τον νο1 στόχο των ρωσικών στρατευμάτων με τον πρόεδρο της Ουκρανίας το προηγούμενο διάστημα να εμπλακεί σε σενάρια φυγάδευσης, κάτι που όμως ο ίδιος διέψευσε με την παραμονή του στο Κίεβο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Ζελένσκι όχι μόνο δεν φαίνεται να ψάχνει τη «φυγή» του από την πατρίδα του, αλλά έστειλε και αυστηρό μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντάς του ότι «ο Πούτιν θα πάρει το Κίεβο μόνο εάν ισοπεδώσει την πόλη»!

Με τον Ζελένσκι να είναι ένα από τα πιο κεντρικά πρόσωπα του τελευταίου μήνα, αφού από ένας κωμικός ηθοποιός και αφμιλεγόμενη προσωπικότητα κατέληξε να θεωρείται σήμερα «ηγέτης» και μπροστάρης σε έναν πόλεμο, η Αμερικανική ιστοσελίδα «Gzero» έκανε λόγο για τέσσερα πιθανά σενάρια για το μέλλον του Ουκρανού προέδρου. Η ιστοσελίδα με έδρα τη Νέα Υόρκη,  αναφέρει πως πλέον η «καυτή πατάτα» για το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στα χέρια του, αλλά ο ίδιος ίσως δεν γνωρίζει το δικόι του.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία - Λίλια Γκιλντεέβα: Παραιτήθηκε η δημοσιογράφος που βράβευσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για τον πρόεδρο

  1. Σύμφωνα με το πρώτο, ο Ζελένσκι θα διαφύγει μιας κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις και, όντας αναγνωρισμένος ως ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας από τις περισσότερες ξένες κυβερνήσεις, θα ηγείται της ουκρανικής κυβέρνησης από την εξορία – είτε από τη δυτική Ουκρανία, η οποία δεν τελεί υπό ρωσική κατοχή, είτε από το εξωτερικό.
  2. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο Ζελένσκι θα σκοτωθεί στις μάχες και θα γίνει μάρτυρας στο όνομα της ουκρανικής ανεξαρτησίας.
  3. Το τρίτο σενάριο θέλει τον Ζελένσκι να φυλακίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις και η απελευθέρωσή του να αποτελεί διπλωματικό διαπραγματευτικό «χαρτί».
  4. Τέλος, το τέταρτο σενάριο εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να καταλάβουν το Κίεβο και η εικόνα του Ζελένσκι ως εθνικού ήρωα και διεθνούς συμβόλου, θα ενισχυθεί, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξαναγκαστεί να διαπραγματευτεί μαζί του.

Το κάθε ένα από αυτά τα σενάρια, όπως επισημαίνεται, ενέχει μακροπρόθεσμα ρίσκα και όλα τους συζητούνται κεκλεισμένων των θυρών στο Κίεβο, τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη.

Και το πιθανότερο σενάριο για την Ουκρανία

Σχεδόν τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο ουκρανικός λαός και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας συνεχίζουν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Όσοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του πολέμου σημειώνουν ότι η ρευστή και ταχέως μεταβαλλόμενη φύση της σύγκρουσης καθιστά δύσκολη την εκτίμηση του τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία, καθώς είναι απρόβλεπτες οι επόμενες κινήσεις τόσο της Μόσχας όσο και της Δύσης.

Ωστόσο, η κυρίαρχη άποψη είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που απεχθάνεται την υφιστάμενη φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας και τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, θέλει να εγκαθιδρύσει ένα φιλορωσικό καθεστώς στο Κίεβο.

Το πώς και πότε (και εάν) θα συμβεί αυτό είναι αβέβαιο, ωστόσο το βασικό σενάριο του Eurasia Group για το επόμενο τρίμηνο προβλέπει ότι η Ρωσία θα αποκτήσει «μερικό έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας, έως τον ποταμό Δνείπερο» και θα καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο μετά από παρατεταμένη πολιορκία, όπου θα εγκαθιδρύσει μια «κυβέρνηση - μαριονέτα που θα έχει τη στήριξη της Ρωσίας».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.