Μενού
  • Α-
  • Α+

Ουδετερότητα για την Ουκρανία στη βάση του αυστριακού ή του σουηδικού μοντέλου ζητά η Ρωσία, προκειμένου να λήξει ο εφιάλτης του πολέμου. Όπως υποστήριξαν Ρώσοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών στις επαφές με την ουκρανική πλευρά, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, οι Ουκρανοί πρότειναν στις προηγούμενες επαφές να εφαρμοστεί για τη χώρα τους ένα μοντέλο αποστρατιωτικοποιημένης χώρας, που θα διαθέτει όμως δικό της στρατό. 

Διαβάστε ακόμηΠόλεμος στην Ουκρανία: Αδικαιολόγητη η εισβολή του Πούτιν αποφάνθηκε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Τι είναι το αυστριακό μοντέλο αποστρατιωτικοποίησης

Αναφορικά με την Αυστρία, στις 15 Μαΐου 1955 είχε υπογραφεί στη Βιέννη από τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και ΕΣΣΔ η Αυστριακή Συνθήκη για το Κράτος, που ρύθμισε το καθεστώς της διασπασμένης σε τέσσερις ζώνες χώρας, που ήταν σε εκκρεμότητα μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και διασφάλιζε την εδαφική της ακεραιότητα. Η συνθήκη αυτή αναγνώριζε στην Αυστρία το δικαίωμα της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσής της, καθώς και το απαραβίαστο των εδαφών της, με τη δέσμευση των χωρών που την υπέγραφαν.

Η Αυστρία διακήρυξε στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 1955, το μόνιμο ουδέτερο καθεστώς της, που περιλαμβάνεται και στο Σύνταγμά της και απαγορεύει την ένταξη της χώρας σε στρατιωτικούς συνασπισμούς, την ανάπτυξη ξένων στρατιωτών ή βάσεων σε εδάφη της και τη συμμετοχή της σε πόλεμο. Ωστόσο, η Αυστρία δεν είναι πλέον εντελώς ουδέτερη. Μπήκε στην ΕΕ το 1995 και συμμετέχει στην κοινή ασφάλεια και άμυνα που προβλέπει το Σύμφωνο της Λισαβόνας, του 2009. Η Αυστρία είναι, πριν τη Μάλτα και την Ιρλανδία, η χώρα που ξοδεύει τα λιγότερα για την άμυνα, στην ΕΕ: 0,7% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να ανεβάσει το κονδύλι στο 1% ώστε να φτάσει στο επίπεδο της Ελβετίας, η οποία διαθέτει τρείς φορές περισσότερους στρατιώτες, μαχητικά αεροπλάνα και τανκς. «Έπρεπε να γίνει αυτός ο φρικτός πόλεμος στην Ουκρανία, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, για να σταματήσουμε να είμαστε αφελείς», ανέφερε Αυστριακός αναλυτής στην εβδομαδιαία εφημερίδα Profil.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA