Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που στο παγκόσμιο στερέωμα επικράτησε μια τάση αισιοδοξίας για συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο «ειρηνευτικό προσχέδιο» των 15 σημείων που αποκάλυψαν οι Financial Times, ο πόλεμος φαίνεται πως δεν θα λήξει τόσο γρήγορα και τόσο απλά. Ηδη μετά τη διαρροή των πληροφοριών για... πρόωρη συμφωνία, οι δηλώσεις για το δημοσίευμα των Financial που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ήρθαν να «φρενάρουν» τους πανηγυρισμούς. Όπως μετέδωσε στο Open TV ο Θανάσης Αυγερινός, ο Πεσκόφ είπε πως «Η Μόσχα θεωρεί πρόωρο να αποκαλύψει οποιαδήποτε λεπτομέρεια των συμφωνιών ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Σημείωσε, για την ακρίβεια, οποιαδήποτε πακέτα συμφωνιών».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στη Ρωσία, στο τραπέζι υπάρχουν έγγραφα που διαμορφώνονται και τροποποιούνται αλλά είναι σαφές ότι η Μόσχα επιλέγει να σχολιάζει όσο γίνεται λιγότερο αυτές τις διαβουλεύσεις και σε καμία περίπτωση δεν έχει αποκαλυφθεί κάτι ιδιαίτερο για το περιεχόμενο, εκτός από το ποιες θα ήταν οι «κόκκινες γραμμές».

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ασφαλής διανυκτέρευση στη Ζαπορίζια για τον Ελληνα πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη

Το σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ήρθε μετά το δημοσίευμα των Financial Times και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, οι Ρώσοι κρατούν ένα «χαμηλό προφίλ» σχετικά με το αμερικανικό δημοσίευμα που επικαλείται τρία άτομα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρεται, η συμφωνία, την οποία οι δύο πλευρές συζήτησαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα, περιλαμβάνει την ανάκληση, εκ μέρους της Ουκρανίας, των φιλοδοξιών της για είσοδο στο ΝΑΤΟ και τη δέσμευσή της να μην έχει στα εδάφη της ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα «προστασία» από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Τουρκία.

Ομως και από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί φέρεται να έθεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την ανάκτηση της Κριμαίας, κάτι που από μόνο του φαντάζει ως ένα ιδιαίτερα δύσκολο διαπραγματευτικό σημείο. Εξάλλου, αυτό είναι και το αίτημα της Ρωσίας προς την Ουκρανία, να αναγνωρίσει δηλαδή την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία των δύο αυτονομιστικών κρατών στην ανατολική συνοριακή περιοχή του Ντονμπάς.

Ποντόλιακ: «Ενα προσχέδιο... και τίποτα περισσότερο»

Είναι χαρακτηριστικό πως τον πήχη των προσδοκιών χαμήλωσε και ο ουκρανός διαπραγματευτής, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter είπε πως το δημοσίευμα των FT αποτελεί προσχέδιο, το οποίο αντιπροσωπεύει την αιτούμενη θέση της ρωσικής πλευράς και «τίποτα περισσότερο».

«Η ουκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις: Το μόνο που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από μια σειρά χωρών» συμπλήρωσε.

Αυτό είναι το «ειρηνευτικό σχέδιο» των 15 σημείων  

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία διαπραγματευτές από τη Ρωσία και την Ουκρανία συζήτησαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα (14/3) - και την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times - αναφέρει ότι το Κίεβο φαίνεται διατεθειμένο να παραιτηθεί από τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και υπόσχεται να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Τα βασικά σημεία σύμφωνα με τους Financial Times:

  • Κατάπαυση του πυρός

     

  • Αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, αν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα

     

  • Να μην υπάρχουν ξένες ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία

     

  • Η Ουκρανία να μην γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

     

  • Η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει ως εγγυήτριες δυνάμεις, χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία

     

  • Oυδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας

     

  • Το αίτημα των Ουκρανών στους Ρώσους
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA