Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι ρωσικές βόμβες εξακολουθούν να πέφτουν στις ουκρανικές πόλεις για 22η συνεχόμενη μέρα πολέμου, σε διπλωματικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και τα βλέμματα να είναι στραμμένα στους εκπροσώπους των δύο πλευρών που ούτε απορρίπτουν, αλλά ούτε και επιβεβαιώνουν ότι είναι «κοντά» στη συμφωνία των «15» σημείων. Μετά την αποκάλυψη για το «σχέδιο ειρήνης» των Financial Times, οι δύο πλευρές προχωρούν τις διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα αποδεικνύονται άκαρπες. Το Κίεβο διαμηνύει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη θέση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφορικά με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, ενώ η Ρωσία κατηγορείται ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για νέα επίθεση! 

Το Κίεβο εμμένει στη θέση του ότι «...τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας, που υπήρχαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, πρέπει να συνεχίσουν να αναγνωρίζονται», όπως δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος της προεδρίας της χώρας, Ολεξέι Αρέστοβιτς.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία - Σβαρτσενέγκερ: «Σας αγαπώ και θα σας πω την αλήθεια» λέει στον ρωσικό λαό

 

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014, αλλά η περιοχή συνεχίζει να θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη τμήμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει επίσης αναγνωρίσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Οι δύο αυτές περιοχές και η Κριμαία ήταν τμήμα της Ουκρανίας όταν η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επαναλάβει αρκετές φορές από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ότι δεν θα κάνει συμβιβασμούς στην «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας του. «Η βασική του θέση δεν έχει αλλάξει» δήλωσε ο Αρεστόβιτς, στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας πως «...ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ρωσία: «Οι Ουκρανοί δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο στις διαβουλεύσεις»

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε την Ουκρανία για την μέχρι τώρα αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Τόνισε πως η Ρωσία και η Ουκρανία δεν βρίσκονται κοντά στην υπογραφή οιασδήποτε συμφωνίας, αλλά ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει ξοδέψει αρκετή «ενέργεια» στις συνομιλίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά η Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει πολύ γρήγορα τη ρωσική εισβολή στη χώρα, δεν κάνει κάτι από την πλευρά της.

«Η αντιπροσωπεία μας καταβάλλει κολοσσιαίες προσπάθειες και εμφανίζεται πιο έτοιμη σε σχέση με την άλλη πλευρά. Αν συμφωνήσουμε σε κάποιο έγγραφο, αν τηρηθούν όλοι οι όροι του και εφαρμοστεί, τότε θα μπορέσει πολύ γρήγορα να σταματήσει αυτό που συμβαίνει» συνέχισε, κατηγορώντας τους Ουκρανούς ότι δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο στις διαβουλεύσεις.

Ερωτηθείς για το άρθρο των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην κατάρτιση ενός πιθανού ειρηνευτικού σχεδίου 15 σημείων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Δεν είναι σωστό, υπάρχουν στοιχεία που ισχύουν, αλλά στο σύνολό του είναι λανθασμένο».

Ζαν - Ιβ Λεντριάν: «H Ρωσία απλώς προσποιείται»

Χαρακτηριστικό το κλίματος που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη γύρω από τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης είναι ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν - Ιβ Λεντριάν κατηγορεί τη Ρωσία ότι «προσποιείται ότι διαπραγματεύεται» μια εκεχειρία με την Ουκρανία, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αφήνει «τα όπλα να μιλούν». Μάλιστα, όπως είπε ο Λεντριάν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien»: «Στο Χαλέπι της Συρίας ή το Γκρόζνι της Τσετσενίας, η ρωσική λογική συνίσταται στο συνηθισμένο τρίπτυχο: βομβαρδισμοί αδιακρίτως, οι λεγόμενοι 'ανθρωπιστικοί διάδρομοι που δημιουργούνται ώστε στη συνέχεια να κατηγορηθεί ο αντίπαλος ότι δεν τους σέβεται, και συνομιλίες που δεν έχουν κανέναν άλλον στόχο παρά να προσποιηθεί ότι διαπραγματεύεται».

«Η Ρωσία έχει επιλέξει να αφήσει τα όπλα να μιλούν» και «αρνείται προς το παρόν» την εκεχειρία, τόνισε ο Λεντριάν, επισημαίνοντας «τον μαξιμαλισμό των απαιτήσεών της», «την επιθυμία της να παραδοθεί η Ουκρανία» και «τη χρησιμοποίηση της πολιορκίας ως πολεμικής τακτικής».

Financial Times: Ο Πούτιν παίζει... καθυστερήσεις 

Σε ένα αντίστοιχο συμπέρασμα έχει καταλήξει και το μέσο που αποκάλυψε την προσπάθεια για συμφωνία. Συγκεκριμένα, οι «Financial Times» αναφέρουν πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί τις εν εξελίξει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία ως «πρόσχημα» για να κερδίσει χρόνο και να στείλει ενισχύσεις στα μέτωπα.

Παραθέτουν μάλιστα τις απόψεις ειδικών, όπως ο Αντονι Κινγκ, του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου του Πανεπιστημίου Γουόργουϊκ, που θεωρούν ότι οι άκαρπες μέχρι στιγμής ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ίσως αποτελούν ένδειξη ότι η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ώστε να λύσει τα προβλήματα ανεφοδιασμού και να ενισχύσει τις δυνάμεις της για μια ανανεωμένη επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Κρίνονται πολλά στην αυριανή επικοινωνία Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ 

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα έχει την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, με κεντρικό θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, στην οποία διευκρινίζεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τον «ανταγωνισμό» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA