Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολίασε την εμφάνιση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν σε στάδιο της Μόσχας. Οι δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου έγιναν μια ημέρα αφού ο Πούτιν εξήρε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «ηρωική» αποστολή του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια πατριωτικής συγκέντρωσης στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας ενώπιον ενθουσιώδους πλήθους δεκάδων χιλιάδων Ρώσων.

«Οι 100.000 μπροστά από το στάδιο, μαζί με τους 95.000 στην ίδια την αρένα αντιστοιχούν περίπου στον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι και συμπλήρωσε: «Και τώρα φανταστείτε 14.000 πτώματα σε αυτό το στάδιο, επιπρόσθετα των δεκάδων χιλιάδων και πλέον που έχουν τραυματιστεί και ακρωτηριαστεί». Ο Ζελένσκι για άλλη μια φορά ζήτησε να τερματιστεί άμεσα η σύγκρουση. «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, οι προτάσεις της Ουκρανίας είναι στο τραπέζι», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda. 

Διαβάστε ακόμη: Βλαντίμιρ Πούτιν: Δημόσιοι υπάλληλοι οι θεατές στην ομιλία σύμφωνα με το BBC - Τους ανάγκασαν να πάνε

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στην ουκρανική πρωτεύουσα Ολεξίι Κουλέμπα δήλωσε ότι τουλάχιστον 50.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τα σημεία των συγκρούσεων στα βόρεια και τα βορειοδυτικά του Κιέβου και οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης από τις πλέον ευάλωτες περιοχές. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε σήμερα το πρωί ότι αναφέρονται νέες συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο Τσερνομπαγιέβκα, κοντά στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Γιόρτασε σε στάδιο την επέτειο προσάρτησης της Κριμαίας

Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρέθηκε στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας για τους εορτασμούς για την όγδοη επέτειο από την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώπιον ενός τεράστιου πλήθους οπαδών του. Και ενώ είχε ξεκινήσει την ομιλία του, ξαφνικά εμφανίστηκαν πλάνα πατριωτικών τραγουδιών που παίζονταν στην εκδήλωση. Το πλήθος κυμάτιζε σημαίες και φώναζε «Ρωσία, Ρωσία» ενόσω εκφωνούσε την ομιλία του. Αλλά ενώ φαινόταν ακόμα να μιλάει, η εκπομπή κόπηκε ξαφνικά, για να επανέλθει λίγο αργότερα με την ομιλία του Ρώσου προέδρου να αρχίζει ξανά από την αρχή!

«Οι ηρωϊκοί κάτοικοι της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Οι κάτοικοι έβαλαν σκληρά εμπόδια στους Ναζί και δεν δέχτηκαν το πραξικόπημα στο Ντονμπας κάτοικοι κριμαίας Σεβαστούπολης φραγμό σκληρό στη ναζιστών Ντονμπάς δεν δέχτηκαν το πραξικόπημα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς», είπε ο Πούτιν, από το στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας και σε εκείνο το σημείο... χάθηκε η απευθείας μετάδοση της φιέστας αιφνιδίως. Μάλιστα λίγο πριν είχε επικαλεστεί και την Αγία Γραφή για να μιλήσει για θυσίες αγάπης! Η συγκέντρωση στη Μόσχα ονομάστηκε «Συναυλία για έναν κόσμο χωρίς ναζισμό» και δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα στο να γεμίσει το μεγαλύτερο στη Ρωσία στάδιο, όπου και διεξήχθη ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Τίποτε δεν επιλέχθηκε τυχαία, επισημαίνουν δυτικοί αναλυτές μιλώντας για προκλητικό μήνυμα Πούτιν εν μέσω κλιμάκωσης του πολέμου και διεθνών κυρώσεων, και ενώ η κατακραυγή εντείνεται για τη Μαριούπολη. Μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι δόθηκαν οικονομικά κίνητρα σε ρούβλια για να γεμίσει το στάδιο Λουζνίκι.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σύμφωνα με το BBC, το κοινό που έδωσε «παρών» ήταν «στημένο» και στην ουσία ήταν δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας που αναγκάστηκαν να παρευρεθούν. «Μίλησα με δεκάδες από αυτούς που έκαναν ουρά για να μπουν στον χώρο της συγκέντρωσης υπέρ των ενεργειών Κρεμλίνου. Ένας άνδρας που εργάζεται στο μετρό της Μόσχας μου είπε ότι αυτός και άλλοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC, Will Vernon,  και παραθέτει ακριβώς τα λόγια του Ρώσου εργαζομένου:  «Θα είμαι εδώ για λίγο και μετά θα φύγω… Νομίζω ότι οι περισσότεροι εδώ δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο. Εγώ σίγουρα όχι», φέρεται να είπε ο Ρώσος που βρέθηκε στη φιλοπολεμική φιέστα του Πούτιν σήμερα στη Μόσχα.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, μάλιστα, πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να κινηματογραφηθούν ή να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ενώ κάλυπταν τα πρόσωπά τους ντροπιασμένοι όταν καταλάβαιναν ότι μιλάνε σε δημοσιογράφους. «Φοιτητές μάς είπαν ότι τους είχε δοθεί η επιλογή μιας ημέρας απουσίας από τα μαθήματα εάν παρακολουθούσαν "μια συναυλία". Μερικοί από τους μαθητές με τους οποίους μιλήσαμε δεν γνώριζαν καν ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη, εν μέρει, στην υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία», γράφει σε δεύτερη ανάρτησή του ο Vernon.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA