Μενού
  • Α-
  • Α+

Η λαμπερή σύζυγος ενός Ουκρανού μεγιστάνα και βουλευτή μετέφερε 22 εκατ. λίρες προσπαθώντας να περάσει στην ΕΕ σαν πρόσφυγας πολέμου. Τα χρήματα, σε ευρώ και δολάρια, βρέθηκαν από το ουγγρικό τελωνείο στις αποσκευές της συζύγου ενός αντισυμβατικού πρώην βουλευτή, του 52χρονου Igor Kotvitsky

Η έρευνα για την υπόθεση άνοιξε αφού η Anastasia Kotvitska δεν δήλωσε τη μεταφορά του μεγάλου χρηματικού ποσού από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Ουκρανία. Ο Kotvitsky, ενας από τους πλουσιότερους βουλευτές της Ουκρανίας, είπε πως η γυναίκα του έφευγε από τη χώρα για να γεννήσει, και αρνήθηκε αναφορές ότι μετέφερε 28 εκατ. δολάρια και 1,3 εκατομμύρια ευρώ. «Όλα μου τα χρήματα βρίσκονται σε ουκρανικές τράπεζες, δεν απέσυρα τίποτα» δήλωσε. Μια δήλωση από τον ίδιο που μεταφέρθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την 24χρονη κόρη του Violetta, που έχει σπουδάσει στην Ελβετία και έλεγε πως η ιστορία είναι ψεύτικη και βασίζεται σε φήμες. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Σύζυγος πρώην βουλευτή πήγε να βγάλει από τη χώρα 30 εκατομμύρια σε βαλίτσες

Η Kotvitska, που λέγεται ότι ταξίδεψε μαζί με δυο Ούγγρους και τη μητέρα της, δε σχολίασε το περιστατικό που έλαβε χώρα στα σύνορα, σύμφωνα με την Daily Mail. Η ίδια κατηγορείται ότι δεν δήλωσε το τεράστιο χρηματικό ποσό βγαίνοντας από την Ουκρανία στο συνοριακό πέρασμα του Vilok, αλλά τα χρήματα βρέθηκαν από Ούγγρους τελωνειακούς υπαλλήλους, σύμφωνα με την εφημερίδα Obozrevatel. Έκανε μετά τη δήλωση ότι είχε φέρει το ποσό στην Ουγγαρία, χώρα που ανήκει στην ΕΕ. 

Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στην Ουκρανία για τους ισχυρούς της χώρας που προσπαθούν να αποσύρουν τις περιουσίες τους, παρακάμπτοντας τους ελέγχους φυγής κεφαλαίων σε μια περίοδο που η τύχη της χώρας κρέμεται από μια κλωστή. Ο Kotvitsky θεωρείται ότι ελέγχει μέσω αντιπροσώπων τα Πυρηνικά Ενεργειακά Συστήματα της Ουκρανίας και τα κοιτάσματα ουρανίου της χώρας, που έχει δεχτεί εισβολή από τη Ρωσία. Θεωρείται, επίσης, ότι έχει στενούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς δεσμούς με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Arsen Avakov. 

Τα ονόματα των τελωνειακών υπαλλήλων και των συνοριοφυλάκων που αφήνουν τους ισχυρούς της χώρας να βγάλουν λεφτά στο εξωτερικό είναι γνωστά σε κάποιους στενούς κύκλους. Πλέον υπάρχουν φωνές για να ερευνηθούν οι ευθύνες των συνοριοφυλάκων στο πέρασμα της χώρας προς την Ουγγαρία στην περιοχή της Υπερκαρπαθίας, όπου λέγεται πως συχνά κάνουν τα στραβά μάτια σε τέτοια περιστατικά εξόδου κεφαλαίου από την Ουκρανία . 

Ο επιχειρηματίας από το Κίεβο, Seyar Khushutov, που αποκάλυψε την υπόθεση, ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένος τιμοκατάλογος δωροδοκιών από τους τελωνειακούς υπαλλήλους. Η προμήθεια ανέρχεται «μεταξύ 3 και 7,5%» ανάλογα με το ποσό και το πόσο υψηλά ιστάμενος είναι ο άνθρωπος που θέλει να βγάλει χρήματα από τη χώρα. «Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σε άλλες δυτικές περιοχές της χώρας. Τα ονόματα των υπαλλήλων που το κάνουν είναι γνωστά σε κάποιους στενούς κύκλους», είπε χαρακτηριστικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA