Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις δραματικές στιγμές μιας κυριολεκτικής απόδρασης από τον πόλεμο της Μαριούπολης, περιέγραψε ο τελευταίος δημοσιογράφος που παρέμεινε στην πόλη. Ο Μστίσλαβ Τσερνόφ, βίντεο - δημοσιογράφος του Associated Press, κατάφερε με περιπετειώδη τρόπο, αλλά και τη βοήθεια των Ουκρανών να διαφύγει από την πολιορκημένη πόλη, μαζί με τον φωτογράφο Εβγκένι Μαλολέτκα. Οι δυο τους ήταν οι μοναδικοί δημοσιογράφοι που παρέμεναν στην πόλη και, όπως ανέφερε, ο ρωσικός στρατός είχε λίστα με τα  ονόματά τους, ψάχνοντας να τους συλλάβει ή και να τους σκοτώσει, λόγω των αποκαλύψεών τους για τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο. Είδηση, την οποία οι Ρώσοι αποδίδουν ως προπαγάνδα! 

Ο έμπειρος και από άλλους πολέμους ανταποκριτής, μαζί με τον συνάδελφό του, κατάφερε να φύγει, με τη σκέψη του να παραμένει σε όλη αυτή τη φρίκη που άφησε πίσω του, και στα πρόσωπα που γνώρισε και είναι ακόμα ζωντανοί. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πιστή» στον Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει η ρωσική ελίτ

Ακολουθεί απόσπασμα από το συγκλονιστικό κείμενο του δημοσιογράφου του Associated Press: «Μας κυνηγούσαν οι Ρώσοι. Είχαν μια λίστα με ονόματα, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας και πλησίαζαν. Ημασταν οι μόνοι διεθνείς δημοσιογράφοι που είχαν απομείνει στη Μαριούπολη και είχαμε καταγράψει την πολιορκία της από τα ρωσικά στρατεύματα για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Δίναμε ρεπορτάζ μέσα στο νοσοκομείο, όταν ένοπλοι άρχισαν να ψάχνουν τους διαδρόμους. Οι χειρουργοί μάς έδωσαν λευκές ποδιές για να τις φορέσουμε ως καμουφλάζ. Ξαφνικά, τα ξημερώματα, μια ντουζίνα στρατιώτες ξέσπασαν: ''Πού είναι οι δημοσιογράφοι;''.

Κοίταξα τα περιβραχιόνιά τους, μπλε για την Ουκρανία και προσπάθησα να υπολογίσω τις πιθανότητες να είναι Ρώσοι μεταμφιεσμένοι. Ωστόσο, βγήκα μπροστά και παρουσιάστηκα. ''Είμαστε εδώ για να σας βγάλουμε έξω'', είπαν.

Οι τοίχοι του χειρουργείου έτρεμαν από τα πυρά πυροβολικού και πολυβόλων και φαινόταν πιο ασφαλές να μείνεις μέσα. Όμως, οι ουκρανοί στρατιώτες είχαν εντολή να μας πάρουν μαζί τους. Τρέξαμε στο δρόμο, εγκαταλείποντας τους γιατρούς που μας είχαν κρύψει και βοηθήσει, τις έγκυες γυναίκες που είχαν βομβαρδιστεί και τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν στους διαδρόμους, γιατί δεν είχαν πού αλλού να πάνε. Ένιωθα απαίσια που τους άφησα όλους πίσω.

Εννιά λεπτά, ίσως δέκα, μια αιωνιότητα περνώντας μέσα από δρόμους και βομβαρδισμένες πολυκατοικίες. Μια οβίδα πέφτει κοντά, πέσαμε στο έδαφος. Ο βομβαρδισμός συνεχίζεται, τα σώματά μας τεντωμένα και να κρατάμε την αναπνοή μας. Σοκ μετά από το κρουστικό κύμα που τράνταξε το στήθος μου, τα χέρια μου κρύωσαν.

Φτάσαμε σε μια είσοδο και θωρακισμένα αυτοκίνητα μας πήγαν σε ένα σκοτεινό υπόγειο. Μόνο τότε μάθαμε από έναν αστυνομικό γιατί οι Ουκρανοί είχαν διακινδυνεύσει τη ζωή στρατιωτών για να μας βγάλουν από το νοσοκομείο. ''Αν σε πιάσουν, θα σε βγάλουν στην κάμερα και θα σε κάνουν να πεις ότι όλα όσα γύρισες είναι ψέματα'', μας εξήγησε. ''Όλες οι προσπάθειές σας και ό,τι έχετε κάνει στη Μαριούπολη θα είναι μάταια''.

Ο αξιωματικός, που κάποτε μας είχε παρακαλέσει να δείξουμε στον κόσμο την ετοιμοθάνατη πόλη του, τώρα μας παρακάλεσε να φύγουμε. Μας οδήγησε προς τα χιλιάδες αυτοκίνητα που ετοιμάζονταν να φύγουν από τη Μαριούπολη. Ήταν 15 Μαρτίου. Δεν είχαμε ιδέα αν θα τα καταφέρναμε ζωντανοί».

Ετσι έζησε τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο

«Στις 9 Μαρτίου, δύο αεροπορικές επιδρομές έσπασαν το πλαστικό που ήταν κολλημένο πάνω από τα παράθυρα του βαν μας. Είδα τη φλόγα, έναν μόνο καρδιακό παλμό πριν ο πόνος τρυπήσει το εσωτερικό στο αυτί μου, το δέρμα μου, το πρόσωπό μου. Βλέπαμε καπνό να ανεβαίνει από ένα μαιευτήριο. Όταν φτάσαμε, οι υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης εξακολουθούσαν να τραβούν αιμόφυρτες έγκυες από τα ερείπια. Οι μπαταρίες μας είχαν σχεδόν εξαντληθεί και δεν είχαμε καμία σύνδεση για να στείλουμε τις εικόνες. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν λίγα λεπτά μακριά. Ένας αστυνομικός, μας άκουσε να μιλάμε για το πώς θα κάνουμε γνωστή την είδηση ​​της βόμβας στο νοσοκομείο.

''Αυτό θα αλλάξει την πορεία του πολέμου'', είπε. Μας πήγε σε μια πηγή ρεύματος και μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Είχαμε τραβήξει τόσους νεκρούς και νεκρά παιδιά, μια ατελείωτη σειρά. Δεν καταλάβαινα γιατί πίστευε ότι περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να αλλάξουν κάτι. Έκανα λάθος. Στο σκοτάδι, στείλαμε τις εικόνες, παραθέτοντας τρία κινητά τηλέφωνα με το αρχείο βίντεο, χωρισμένο σε τρία μέρη, για να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Χρειάστηκαν ώρες, πολύ πέρα ​​από την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε, αλλά οι αξιωματικοί στους οποίους είχε ανατεθεί να μας συνοδεύσουν στην πόλη περίμεναν υπομονετικά. Τότε η σύνδεσή μας με τον κόσμο έξω από τη Μαριούπολη διακόπηκε ξανά. Επιστρέψαμε σε ένα άδειο υπόγειο ξενοδοχείου, με ένα ενυδρείο γεμάτο με νεκρά χρυσόψαρα. Στην απομόνωσή μας, δεν γνωρίζαμε τίποτα για την αυξανόμενη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης για την απαξίωση του έργου μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA