Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι φρικαλεότητες του πολέμου είναι δυστυχώς αναπόφευκτες όταν ο άνθρωπος καλείται να γίνει... αγρίμι και να κατασπαράξει συνάνθρωπό του. Κάτι τέτοιο γίνεται και στην Ουκρανία με τους Ρώσους εισβολείς να κατηγορούνται για σεξουαλικές κακοποιήσεις μεταξύ άλλων εγκλημάτων. Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ξεκίνησε την πρώτη του επίσημη έρευνα για φερόμενο βιασμό που διέπραξε Ρώσος στρατιώτης κατά τη διάρκεια της εισβολής, εναντίον μιας Ουκρανής στο Μπρόβαρι, περίπου 12 μίλια ανατολικά του Κιέβου.

Οι ισχυρισμοί για βιασμούς που διαπράχθηκαν από στρατιώτες εναντίον γυναικών της Ουκρανίας είναι πολυάριθμοι, καθώς πρόσφυγες που φεύγουν από πόλεις κατεστραμμένες από τον πόλεμο αρχίζουν να εξιστορούν τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι εισβολείς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας άνοιξε την πρώτη επίσημη έρευνα για τον βιασμό μιας Ουκρανής στην περιοχή Brovary που διαπράχθηκε από τον Ρώσο στρατιώτη», δήλωσε την Τρίτη η Ουκρανή βουλευτής Inna Sovsun. «Ακούσαμε φήμες νωρίτερα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται από την επίσημη καταγγελία που έκανε η επιζών». Η ουκρανική γενική εισαγγελία λέει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία συγκέντρωσης μαρτυριών από μάρτυρες και θύματα εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Οι εισαγγελείς συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις από μάρτυρες και θύματα που διέφυγαν από θέατρα πολέμου και που έχουν πληροφορίες από πρώτο χέρι για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κάθε θύμα έχει το δικαίωμα να αναζητήσει και να λάβει δικαιοσύνη και αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστη», δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Iryna Venediktova την Τρίτη. Πολλές γυναίκες έχουν μιλήσει στον Τύπο μετά την εισβολή για φερόμενους βιασμούς που διαπράχθηκαν από ρωσικά στρατεύματα.

«Ηδη άρχισαν να βιάζουν τις γυναίκες μας. Υπήρχαν πληροφορίες από ανθρώπους που γνωρίζω προσωπικά ότι ένα κορίτσι 17 ετών — της συνέβη και μετά τη σκότωσαν», είπε στο CNN η Σβετλάνα Ζορίνα, η οποία ζει με τη γιαγιά της στην κατεχόμενη από τη Ρωσία, Χερσώνα. Ο δήμαρχος της Χερσώνας Igor Kolykhaiev εξέδωσε νέα οδηγία στις 2 Μαρτίου, μετά την κατοχή, ότι οι ντόπιοι πρέπει να βγαίνουν έξω μόνο σε ζευγάρια.

«Προσπαθούμε να μην βγαίνουμε έξω γιατί είναι επικίνδυνο», πρόσθεσε η Ζορίνα. Στο Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, η Anastasia Taran είπε σε ουκρανικό μέσο ενημέρωσης για τα εγκλήματα πολέμου που βλέπει από Ρώσους στρατιώτες. «Βιάζουν γυναίκες και οι νεκροί απλώς πετιούνται» είπε η γυναίκα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και η βουλευτής Λέσια Βασιλένκο επανέλαβαν τις αναφορές για Ρώσους στρατιώτες που κακοποιούν σεξουαλικά πολίτες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ηλικιωμένους πολίτες. «Μιλάμε για ηλικιωμένους πολίτες της Ουκρανίας. Είναι ένα εξαιρετικά οδυνηρό θέμα που πρέπει να ασχοληθούμε, αλλά δυστυχώς είναι ακόμα η αρχή των φρικαλεοτήτων που θα συνεχιστούν», είπε η Βασιλένκο σε Βρετανούς δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας: «Ο στρατός του Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Μιλώντας σε think tank στο Λονδίνο τον Μάρτιο, ο Κουλέμπα είπε: «Εχουμε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, όταν Ρώσοι στρατιώτες βιάζουν γυναίκες στις πόλεις της Ουκρανίας». Ο Κουλέμπα ζήτησε τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να ερευνήσει και να τιμωρήσει τις ρωσικές Αρχές για τη συμπεριφορά των στρατευμάτων τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA