Μενού
  • Α-
  • Α+

Ακούγεται σχεδόν... αδιανόητο, αλλά εάν ισχύει, τότε σίγουρα πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία! Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, μόλις ώρες μετά από την εντολή του να τεθούν οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε «ειδική» κατάσταση ετοιμότητας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε ρωσικά υποβρύχια ικανά να μεταφέρουν 16 βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές το καθένα στο βόρειο Ατλαντικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιτελείς του βρετανικού ναυτικού εξέλαβαν αυτή τη ρωσική εξόρμηση εγγύτερα στις ευρωπαϊκές ακτές ως «επίδειξη και προειδοποίηση» παρά ως πραγματική απειλή. Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν έθεσε σε επιφυλακή τις πυρηνικές ρωσικές δυνάμεις στις 27 Φεβρουαρίου, 4η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Τάγμα Αζόφ ντύθηκαν γυναίκες με γούνες και φούστες για να φύγουν από τη Μαριούπολη

Τα υποβρύχια επέστρεψαν στη Ρωσία λίγο αργότερα και έτσι αποκαταστάθηκαν τα συνήθη επίπεδα δραστηριότητας, τονίζουν οι Times, ωστόσο μετά από αυτό το περιστατικό οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας παρακολουθούν πιο στενά το πυρηνικό οπλοστάσιο του Κρεμλίνου.

Τα σενάρια για τη χρήση των πυρηνικών όπλων

Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές αναφέρουν στους «Times» πως με τέτοιου είδους υποβρύχια θα μπορούσαν να φανταστούν σενάρια χρήσης μικρότερης εμβέλειας και λιγότερης ισχύος «τακτικών» πυρηνικών όπλων. Πρώτον, η Ρωσία να πυροδοτήσει ένα «τακτικό» πυρηνικό όπλο για σκοπούς επίδειξης δύναμης, πιθανότατα πάνω από θάλασσα ώστε να μην υπάρξουν θύματα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής, όπως εξηγείται στο δημοσίευμα, ένα «τακτικό» πυρηνικό όπλο μπορεί συνήθως να καταστρέψει έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ ένα «στρατηγικό» πυρηνικό όπλο θα κατέστρεφε μια ολόκληρη πόλη!

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει χρήση «τακτικού» πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία για να καταστρέψει έναν μεγάλο στρατιωτικό ή πολιτικό στόχο. Εδώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ, Αντριου Φούτερ, σημειώνει ότι αυτό δε μοιάζει να είναι απαραίτητο δεδομένης της σημαντικής δύναμης πυρός που διαθέτει η Ρωσία.

Τέλος, η Ρωσία ίσως να αποτολμούσε ένα χτύπημα με τακτικό πυρηνικό όπλο κατά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. «Θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο να γίνεται μόνο αν η Ρωσία θεωρούσε πως το ΝΑΤΟ ετοιμαζόταν για πόλεμο και ότι επίκειτο μια πιθανή ρωσική ήττα. Είτε το χτύπημα ήταν κατά στρατιωτικού είτε κατά πολιτικού στόχου, αυτό δυνητικά θα ήταν το σενάριο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου», εξηγεί ο Βρετανός καθηγητής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA