Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή, λίγη ώρα μετά την είδηση του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων που θα γίνει τη Δευτέρα (28/3) στην Τουρκία.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι. «Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τηλεφώνημα Πούτιν - Ερντογάν «κλείδωσε» τη διαπραγμάτευση Μόσχας - Κιέβου στην Τουρκία

Μιλώντας σε μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια συνέντευξη που διήρκησε 90 λεπτά και για την οποία οι ρωσικές αρχές είχαν από πριν προειδοποιήσει ρωσικά ΜΜΕ να αποφύγουν να τη μεταδώσουν, ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις στη ρωσική γλώσσα. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Δήμαρχος Τσερνιχίβ: Το 70% των υποδομών μας έχει καταστραφεί»

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Τσερνίχιβ, περιέγραψε ο δήμαρχος της πόλης, Βλαντισλάβ Ατσοσένκο μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς όπως είπε ο Ουκρανικός στρατός και οι κάτοικοι της πόλης δίνουν τεράστιο αγώνα για να απωθήσουν τον ρωσικό στρατό. Μία πόλη που κινδυνεύει να γίνει... νέα Μαριούπολη. «Η δικιά μας θέση είναι η μόνη. Γιατί πρέπει να παραδώσουμε την πόλη;

Εγω εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, για ποιο λόγο πρέπει να φύγω και να παραδώσω την πόλη; Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Το 70% των υποδομών της πόλης έχει καταστραφεί. Εγώ είμαι σίγουρος πως θα αντέξουμε. Οι κάτοικοι που έχουν μείνει, αντιλαμβάνονται την κατάσταση. Θα αντέξουμε όλα αυτά που μας στέλνει ο Θεός. Θα μείνουμε όρθιοι, μαζί με το στρατό μας, στην πλάτη του οποίου πέφτει το μεγαλύτερο βάρος», είπε αρχικά ο Ατσοσένκο και συμπλήρωσε λόγο για χτυπήματα του ρωσικού στρατού σε αμάχους: «Όταν οι Ρώσοι πιλότοι βομβαρδίζουν μέρα και όχι νύχτα, βλέπουν καθαρά το στόχο. Πετούν σε χαμηλό ύψος. Αυτοί βλέπουν ότι χτυπούν ειρηνικούς πολίτες» τονίζει.

«Οι Ρώσοι αποσύρονται μέσω Τσερνόμπιλ για ανασύνταξη στη Λευκορωσία»

Μετά από έναν μήνα έντονων μαχών κοντά στο Κίεβο, ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες αποσύρονται μέσω της Ζώνης Αποκλεισμού του Τσερνομπίλ προς τη Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν, δήλωσε ο ουκρανικός στρατός την Κυριακή. Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με τους Νew York Τimes, ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί την τοποθεσία του αντιδραστήρα που δεν λειτουργεί για υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η παρατεινόμενη ακτινοβολία από την πυρηνική καταστροφή του 1986 εγκυμονεί μόνο μέτριους κινδύνους για την υγεία, αν και μπορεί να αυξηθεί για τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς δεκάδες μικρές πυρκαγιές στο γύρω δάσος εξάπλωναν ακτινοβολία σε καπνό. Η δήλωση του ουκρανικού στρατού ήρθε ως άλλο ένα σημάδι ότι η ρωσική επίθεση στο Κίεβο έχει διακοπεί σε μεγάλο βαθμό. Οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι δεν υπήρχε τρόπος να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα η ουκρανική ανακοίνωση, αλλά ήταν συνεπής με όσα είπαν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με τις μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου. 

Οι Ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν εξάλλου πως έχουν καταφέρει να επανακαταλάβουν βασικά σημεία και πόλεις κοντά στην περιοχή Ζαπορίζια. Ταυτόχρονα τονίζουν πως θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη της επόμενες ώρες για να κρατήσουν τον έλεγχο σε όλα τα προάστια γύρω από το Κίεβο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA