Μενού
  • Α-
  • Α+

Από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το όνομα του Ρομάν Αμπράμοβιτς φιγουράρει στις ειδήσεις γύρω από τον πόλεμο, καθώς ήταν από τους πρώτους Ρώσους δισεκατομμυριούχους που δέχτηκαν κυρώσεις, με αποτέλεσμα να αναζητά τρόπους να τις αποφύγει. Τώρα, ο Ρώσος μεγιστάνας βρίσκεται στην επικαιρότητα με αφορμή δημοσίευμα της Wall Street Journal που αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα δηλητηρίασης εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων για τη λήξη του πολέμου. Ο ερευνητής που μίλησε για τη δηλητηρίαση του Ρομάν Αμπράμοβιτς έκανε σαφές ότι δεν ήθελαν να τον σκοτώσουν αλλά ήθελαν να τον προειδοποιήσουν. Το θέμα αυτό δεν έχει περάσει καθόλου στα... ψιλά. 

Διαβάστε ακόμηΠόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρώσων - Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη

Τα σενάρια για τη δηλητηρίασή του Ρομάν Αμπράμοβιτς

Σε ό,τι αφορά στον Αμπράμοβιτς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε ότι ο Ρώσος μεγιστάνας δεν αποτελεί επίσημο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των Ρώσων, αλλά συμμετέχει δίκην διαμεσολαβητή, κατόπιν συμφωνίας Μόσχας - Κιέβου. Χαρακτήρισε «πόλεμο παραπληροφόρησης» τα όσα έχουν αποκαλυφθεί από χθες περί της δηλητηρίασης του Αμπράμοβιτς στις αρχές του μήνα και απέκλεισε προς το παρόν συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν λέγοντας ότι οι προσωπικές ύβρεις δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη ρωσική πλευρά.

Ο Κρίστο Γκρόζεφ, Ρώσος ερευνητής για το ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bellingcat, είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης δεν έπρεπε να πεθάνει από τη δηλητηρίαση που στόχευε τον ίδιο και δύο Ουκρανούς διαπραγματευτές. Όπως δήλωσε στο Times Radio: «Η δόση δεν ήταν αρκετά υψηλή για να σκοτώσει κανέναν από τους τρεις, ο πιο πιθανός στόχος θα ήταν ο Αμπράμοβιτς. Και έχει μια λογική. Εννοώ, προσφέρθηκε να παίξει αυτό τον ρόλο του έντιμου μεσολαβητή, την ώρα που άλλοι ολιγάρχες είχαν προσπάθησαν να κρατήσουν αποστάσεις από το Κρεμλίνο και επέκριναν τον πόλεμο. Επομένως, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως προειδοποιητικό σημάδι γι’ αυτούς να μην ενταχθούν στις τάξεις εκείνων που διαφωνούν και να μην είναι υπερβολικά έντιμοι μεσολαβητές».

Όπως δήλωσε στους Financial Times μια πηγή κοντά στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη δηλητηρίαση και τις επιπτώσεις της: «Τυφλώθηκαν την επόμενη μέρα. Δεν προσδιορίσαμε την ουσία. Δεν έχουμε ιδέα ποιος ήταν πίσω από την επίθεση, αλλά φαίνεται πως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν ο κύριος στόχος». Ένας άλλος είπε πως «σίγουρα δεν ήταν Νόβιτσοκ», προσθέτοντας: «Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιος το έκανε -οι Ουκρανοί ή οι Ρώσοι».

Είχε καταναλώσει μόνο σοκολάτα και νερό

Εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε χθες ότι ο ολιγάρχης παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης αφότου έφαγε σοκολάτα και ήπιε νερό, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι καθώς και δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα όπως κόκκινα μάτια καθώς και ξεφλούδισμα του δέρματος σε πρόσωπο και χέρια. Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, όπως ο Guardian, o Αμπράμοβιτς νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στην Τουρκία και είχε τυφλωθεί για κάποιες ώρες.

Τώρα, όμως, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι στην Κωνσταντινούπολη και συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία. Μάλιστα, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς φαίνεται σε φωτογραφία που ανέβηκε στο Twitter να έχει τα ακουστικά του στ’ αυτιά. Στη φωτογραφία που παρουσιάζεται, κάθεται δίπλα στον Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος ολιγάρχης συμμετέχει σε συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας από την ημέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε την εισβολή και την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η προειδοποίηση Κουλέμπα

«Συμβουλεύω όποιον πάει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μη φάει και να μην πιει τίποτα (…) και κατά προτίμηση να αποφύγει να αγγίξει οποιαδήποτε επιφάνεια», είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Κουλέμπα, πριν τις διαπραγματεύσεις, όπως μετέδωσε το Sky News.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA