Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η δέσμευση της Ρωσίας δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός - Τι λέει Ρώσος διαπραγματευτής

«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

                            

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το αέριο με το οποίο εφοδιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ότι είναι αδύνατο να πληρωθούν τα συμβόλαια φυσικού αερίου σε Ρούβλια είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στον Βλάντιμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της γαλλικής προεδρίας. Παράλληλα το Ελιζέ ανακοίνωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ρώσου ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πώς μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη δεν είναι δυνατή «σε αυτή τη φάση».

Η πόλη βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, λέει ο δήμαρχος Μαριούπολης

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε χθες ότι η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από εβδομάδες πολιορκίας από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρών και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Δεν είναι όλα στη δύναμή μας» είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήμαρχος της Μαριούπολης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών». Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού δικτύου, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, σύνδεση» είπε και πρόσθεσε: «Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA