Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες το Μπελγκορόντ, το οποίο δέχθηκε επίθεση σε δεξαμενές πετρελαίου. Η Ρωσία κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν επίθεση σε ρωσικό έδαφος με ελικόπτερα, προκαλώντας επιδείνωση στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας. Από την άλλη, στο Κίεβο αποφεύγουν να τοποθετηθούν, καθώς σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του στρατού δεν επιβεβαίωσε, ούτε και διέψευσε ότι το κτύπημα στη ρωσική πόλη ήταν δικό τους.

Μάλιστα, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αλεκσέι Αριστόβιτς κάλεσε τη Ρωσία να εξηγήσει τι συνέβη στην επικράτειά της, λέγοντας πως «είναι υπεύθυνη γι' αυτό». «Αυτοί είναι υπεύθυνοι να βρουν τι έχει συμβεί. Ίσως κάποιος κάπνισε σε λάθος σημείο ή κάτι άλλο. Ίσως ο ρωσικός στρατός έκανε σαμποτάζ, γιατί δεν θέλει να συμμετάσχει στην εισβολή στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Διαβάστε ακόμη: Τζο Μπάιντεν: Περισσότερες από 30 χώρες θα αποδεσμεύσουν αποθέματα πετρελαίου

Εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στις φλόγες

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ότι εξαπέλυσαν επιδρομή με επιθετικά ελικόπτερα εναντίον «εγκατάστασης αποθήκευσης καυσίμων» στην πόλη Μπελγκορόντ, στη δυτική Ρωσία, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Η «πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων οφειλόταν σε αεροπορικό πλήγμα δύο ελικοπτέρων του ουκρανικού στρατού που μπήκαν στη ρωσική επικράτεια πετώντας σε χαμηλό υψόμετρο», ανέφερε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας Μπελγκορόντ, ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Σε άλλο μήνυμά του, ανέφερε ότι πυροσβέστες επιχειρούν για να σβήσουν τις φλόγες και ότι δύο υπάλληλοι της εγκατάστασης τραυματίστηκαν. Το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι επενέβησαν 170 μέλη σωστικών συνεργείων. Πηγή προσκείμενη στην πυροσβεστική δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι 27 από τις δεξαμενές έχουν πάρει φωτιά και ότι ενδέχεται οι φλόγες να επεκταθούν σε ολόκληρη την εγκατάσταση.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση Rosneft, στην οποία ανήκει η μονάδα, διαβεβαίωσε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων πως απομάκρυνε όλο το προσωπικό της. Κάτοικοι συνοικίας της Μπελγκορόντ κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνονται εσπευσμένα από την περιοχή, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γκλάντκοφ. Προχθές Τετάρτη, σημειώθηκαν εκρήξεις σε χώρο αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών επίσης στην Μπελγκορόντ, χωρίς οι ρωσικές αρχές να δώσουν σαφή εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος. Η πόλη απέχει 80 χιλιόμετρα βόρεια από το Χάρκοβο, ουκρανικό αστικό κέντρο που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις αφότου άρχισε η εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA