Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρώτη φορά πήρε θέση για τους νεκρούς στην Μπούκα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Στις δηλώσεις του εμφανίστηκε αμετανόητος για όσα έγιναν στη Μπούκα, κάνοντας λόγο για «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια» από την Ουκρανία, μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων αμάχων, κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη.

Διαβάστε ακόμηΠόλεμος στην Ουκρανία: Ετοιμη η Ουγγαρία να πληρώσει το φυσικό αέριο σε ρούβλια – Τι ζήτησε ο Ορμπάν από τον Πούτιν

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ιδιαίτερα «την χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου στην πόλη Μπούκα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Πάντως, οι ΗΠΑ επέβαλλαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και κατά συγκεκριμένα κατά της οικογένειας του Ρώσου προέδρου (έβαλαν κυρώσεις στις δύο κόρες τους) καθώς και στην οικογένεια Λαβρόφ αλλά και στη ρωσική τράπεζα Sberbank. Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα στοχεύουν στη ρωσική ελίτ και στις τράπεζες της χώρας ενώ μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν απαγόρευση επενδύσεων στη Ρωσία από οποιονδήποτε Αμερικανό είτε σε επίπεδο επιχειρηματικών κεφαλαίων είτε σε επίπεδο συγχωνεύσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε πως oι νέες κυρώσεις θα συνεπάγονται τον πλήρη αποκλεισμό, σε επίπεδο συναλλαγών, της ρωσικής τράπεζας Sberbank, η οποία κατέχει το ένα τρίτο του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, και της Alfabank.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν επίσης κυρώσεις στις ενήλικες κόρες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στη σύζυγο και την κόρη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και σε μέλη του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος. Στη λίστα προσώπων για τα οποία προβλέπονται κυρώσεις παράλληλα συμπεριλαμβάνεται και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ζαχάροβα: «Οι εικόνες από τη Μπούκα “σκηνοθετήθηκαν” για να δικαιολογήσουν τις κυρώσεις»

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι οι εικόνες των πτωμάτων στη Μπούκα, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Αυτές οι φρικτές, εγκληματικά πλαστές (εικόνες) δημοσιεύτηκαν ώστε να δικαιολογηθεί άλλο ένα προαποφασισμένο πακέτο κυρώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ευρείας κλίμακας απέλαση διπλωματών από διάφορες χώρες», πρόσθεσε η Ζαχάροβα. «Και επίσης, φυσικά, ώστε να περιπλέξουν, αν όχι και να διακόψουν εντελώς, τις (ειρηνευτικές) συνομιλίες», πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA