Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον αντισυνταγματάρχη Αζατμπέκ Ομουρμπέκοφ, διοικητή του 64ου τάγματος Μηχανοκίνητου Πυροβολικού του ρωσικού στρατού, «δείχνουν» οι «Times» του Λονδίνου, ως τον άνθρωπο που ενορχήστρωσε και επέβλεπε τη φρικιαστική σφαγή στην πόλη Μπούκα, μόλις 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα ρωσικά στρατεύματα υπό τις οδηγίες του φέρονται να εκτέλεσαν άοπλους πολίτες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για βιασμούς.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται μια ουκρανική εθελοντική πρωτοβουλία, την InformNapalm, που παρακολουθεί τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατού και των ειδικών υπηρεσιών του, και η οποία ανέφερε πως χρησιμοποίησε πληροφορίες ανοιχτού κώδικα για να αναγνωρίσει τον Ομουρμπέκοφ ως τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τη σφαγή.

Διαβάστε ακόμη: Για «κυνική προβοκάτσια στη Μπούκα» μιλά ο Πούτιν - Κυρώσεις και στις κόρες του Ρώσου προέδρου

Ο Ομούρμπεκοφ, του οποίου η μονάδα εδρεύει σε μια πόλη έξω από το Χαμπάροφσκ στη ρωσική Άπω Ανατολή, πριν από την ανάπτυξή του στην Ουκρανία, ευλογήθηκε από ορθόδοξο ιερέα τον Νοέμβριο!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Η ιστορία δείχνει ότι τις περισσότερες από τις μάχες μας τις δίνουμε με την ψυχή μας. Τα όπλα δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Η εκκλησία είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να κοινωνήσουμε και να προετοιμαστούμε για τα επερχόμενα γεγονότα. Με την ευλογία του Παντοδύναμου, ελπίζουμε να πετύχουμε τα ίδια πράγματα που πέτυχαν οι πρόγονοί μας», είπε ο Ομουρμπέκοφ μετά τη λειτουργία, της οποίας χοροστάτησε ο Επίσκοπος του Χαμπάροφσκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο συνταγματάρχης, που είναι περίπου 40 ετών, έλαβε μετάλλιο για εξαιρετική υπηρεσία το 2014 από τον Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας.

Τώρα κατηγορείται για ενορχήστρωση του βιασμού, της λεηλασίας και της δολοφονίας εκατοντάδων Ουκρανών αμάχων ενώ η InformNapalm τόνισε πως σύντομα θα αποκαλύψει κι άλλα στοιχεία για τη δράση του Ομουρμπέκοφ στη μαρτυρική Μπούκα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Times, η InformNapalm δημοσίευσε επίσης εικόνες Ρώσων στρατιωτών που υπηρέτησαν στο πλευρό του Ομουρμπέκοφ, αν και όλοι οι άνδρες που αναγνωρίστηκαν αρνήθηκαν ότι ήταν υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Εγώ και οι σύντροφοί μου που υπηρέτησαν μαζί μου από το 2014 έχουμε κατηγορηθεί για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία», είπε ένας από αυτού και πρόσθεσε: «Είμαι ένας απλός Ρώσος πολίτης. Δεν είμαι στρατιώτης. Ποτέ δεν συμμετείχα σε καμία στρατιωτική επιχείρηση».

«Οι άνθρωποι λένε ότι συμμετείχα στον πόλεμο στην Ουκρανία που σκότωσα ανθρώπους και παιδιά — όλα είναι ψέματα», είπε ένας άλλος συμπληρώνοντας πως: «Δεν υπάρχει ούτε μια απόδειξη ότι συμμετείχα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA