Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ξέρω ότι είμαι ανόητος και είμαι έτοιμος να τιμωρηθώ» είπε ο 15χρονος Ρώσος, Artem Severiukhin, πρωταθλητής στο καρτ, που φάνηκε να χαιρετά ναζιστικά ενώ βρισκόταν στο βάθρο μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Karting της FIA στην Πορτογαλία την Κυριακή. Μετά τη νίκη του στον αγώνα, ο 15χρονος, αφού χτύπησε το στήθος του, έκανε μια χειρονομία προς το κοινό που τον παρακολουθούσε που έμοιαζε με ναζιστικό χαιρετισμό.

Το βίντεο με τον χαιρετισμό του Severiukhin έκανε το γύρο του κόσμου με τον νεαρό να αρνείται πως πρόκειται για ναζιστικό χαιρετισμό και να ζητά συγγνώμη για την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε. Ο 15χρονος Ρώσος λέει ότι απλώς ευχαριστούσε τους υποστηρικτές του με το χτύπημα που έκανε στο στήθος του.

Διαβάστε ακόμη: Ισπανία: Για πρώτη φορά, η άκρα δεξιά σε περιφερειακή κυβέρνηση

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Στεκόμενος στο βάθρο, έκανα μια χειρονομία που πολλοί αντιλήφθηκαν ως ναζιστικό χαιρετισμό», είπε ο ίδιος ο Severiukhin. «Δεν είναι αλήθεια. Ποτέ δεν υποστήριξα τον ναζισμό και τον θεωρώ ένα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Πρόσθεσε πως είναι έτοιμος να δεχτεί κάθε τιμωρία που θα μπορούσε να του επιβληθεί. «Είμαι έτοιμος να τιμωρηθώ. Αλλά παρακαλώ πιστέψτε ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση στις ενέργειές μου. Δεν υποστηρίζω τον ναζισμό ή τον φασισμό» ανέφερε.

https://www.instagram.com/reel/CcNrdQPD2DR/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η σουηδική Ward Racing, η ομάδα του νεαρού οδηγού, έχει ήδη πει ότι σχεδιάζει να λύσει το συμβόλαιό του υπό το φως του συμβάντος. Η Ward Racing αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι νιώθει «βαθιά ντροπή για τη συμπεριφορά του πιλότου, την οποία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο». «Οι ενέργειες του Artem Severiukhin κατά την τελετή απονομής στις 10 Απριλίου 2022 ήταν αποκλειστικά ατομικές και δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις και τις αξίες της Ward Racing με κανέναν τρόπο».

«Αντίθετα, η Ward Racing στέκεται στο πλευρό της διεθνούς κοινότητας καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εκφράζει την αλληλεγγύη της στους ανθρώπους που υποφέρουν εξαιτίας αυτής της απρόκλητης και φρικτής επίθεσης», προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Με βάση αυτές τις σκέψεις, η Ward Racing δεν βλέπει καμία πιθανότητα για συνέχιση της συνεργασίας με τον Artem Severiukhin και θα προχωρήσει στη λύση του αγωνιστικού του συμβολαίου».

Το διοικητικό όργανο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η FIA, δήλωσε ότι ερευνά την «απαράδεκτη συμπεριφορά» και «θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα». Ο Σεβεριούχιν αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα με ιταλική βίζα λόγω της απαγόρευσης συμμετοχής της FIA σε Ρώσους αθλητές μετά την εισβολή της χώρας τους στην Ουκρανία. Την ώρα που έκανε τη χειρονομία παιάνιζε ο ιταλικός εθνικός ύμνος με τον νεαρό να υποστηρίζει μεταξύ άλλων στο απολογητικό του υπόμνημα ότι «αγωνιζόμουν με ιταλική άδεια και κέρδισα τον αγώνα με ιταλική σημαία. Τα αγόρια μπροστά στο βάθρο, μου είπαν ότι στην Ιταλία για να δείξετε την ευγνωμοσύνη σας συνηθίζεται να χτυπάτε τον εαυτό σας στο στήθος στην περιοχή της καρδιάς. Ηθελα απλώς να κάνω αυτή τη χειρονομία. Μπορώ να εξηγήσω πώς ήρθαν τα υπόλοιπα. Ξέρω ότι φταίω εγώ, ξέρω ότι έκανα λάθος και είμαι έτοιμος να πληρώσω τις συνέπειες».

Η Ρωσική Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, διευκρίνισε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό, αλλά είπε ότι θεωρούν απαράδεκτη ακόμη και μια «τυχαία εκδήλωση φασισμού και ναζισμού». Ο Σεβεριούχιν είχε μόλις κερδίσει τον πρώτο του αγώνα της σεζόν στην κατηγορία ΟΚ, που είναι για οδηγούς ηλικίας 11 έως 15 ετών.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Karting της FIA είναι μια πολύ ανταγωνιστική σειρά, με τους σημερινούς αστέρες της Formula 1, Max Verstappen, Lewis Hamilton και Lando Norris να έχουν κερδίσει τίτλους κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στα junior. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA