Μενού
  • Α-
  • Α+

«Βάλε το χέρι σου επί ένα λεπτό μέσα σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό - θα σου φανεί μια ώρα. Κάθισε δίπλα σε μια γοητευτική γυναίκα επί μία ώρα - θα σου φανεί ένα λεπτό. Αυτό θα πει σχετικότητα» είχε πει αστειευόμενος ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δίνοντας την πιο καυστική απάντηση σε όσους αμφισβητούν τη θεωρία της σχετικότητας. Μία από τις πιο δημιουργικές διάνοιες στην ιστορία της ανθρωπότητας έφυγε από τη ζωή μια ημέρα σαν σήμερα άλλα άφησε πίσω του σπουδαίο επιστημονικό έργο.

Ο κακός μαθητής που του άρεσε το βιολί

Γόνος ενός επιχειρηματία και μιας πιανίστριας ο Άλμπερτ Αϊνστάιν γεννήθηκε στου Ουλμ της Γερμανίας στις 14 Μαρτίου του 1879. Η μητέρα του τον έσπρωξε προς τη μουσική και ο μικρός αγάπησε το βιολί. Και αυτό ήταν το μόνο που έκανε καλά. Οι γονείς του ήταν πολύ προβληματισμένοι με τον γιο τους. Στην πραγματικότητα είχαν εξομολογηθεί σε φίλους και συγγενείς πως πίστευαν ότι ο μικρός ήταν καθυστερημένος! Στο (πρώιμο όπως τελικά αποδείχθηκε) αυτό συμπέρασμα οδηγήθηκαν και από το γεγονός ότι ο Άλμπερτ είπε τις πρώτες του λέξεις αφού πρώτα είχε κλείσει τα 3 του χρόνια!

Τα πράγματα δεν έγιναν καλύτερα όταν ο μικρός Άλμπερτ πήγε στο σχολείο. Το σιχαινόταν. Ήταν κάκιστος μαθητής αλλά από άποψη. Αδιαφορούσε για τα βιβλία του σχολείου. Προτιμούσε να μελετάει μόνος του, στο σπίτι. Έλεγε ότι το σχολείο δεν είναι τίποτε άλλο παρά «ένα στρατιωτικό καψόνι για ανεγκέφαλους».

Κάπως έτσι ο πατέρας του σκέφτηκε πως ίσως το παιδί να είναι τόσο έξυπνο που να μην αντέχει να κάνει μαθήματα στο σχολείο. Να βαριέται. Και του αγόρασε ένα βιβλίο γεωμετρίας και μια πυξίδα. Και κάπως έτσι άλλαξε όλη η ιστορία. Όχι μόνο του μικρού Άλμπερτ αλλά της ανθρωπότητας.

Σπούδασε φυσική στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Εκεί γνώρισε και τον μεγάλο έρωτα της ζωής του και επιστημονικό του alter ego. Με τη Μίλεβα Μάριτς παντρεύτηκαν και έκαναν και δυο παιδιά. Χώρισαν, όμως, μερικά χρόνια αργότερα αφού αποδείχθηκε πως αγαπούσαν περισσότερο τη φυσική.

Η διάσημη εξίσωση E = mc2 και το νόμπελ

Το 1905 δημοσιεύει στο επιστημονικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής» το επαναστατικής φύσης άρθρο του για την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, που συγκλονίζει την επιστημονική κοινότητα. Η κεντρική ιδέα της θεωρίας ήταν ότι, αν για όλα τα συστήματα αναφοράς η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή και αν όλοι οι φυσικοί νόμοι είναι ίδιοι, τότε τόσο ο χρόνος, όσο και η κίνηση, εξαρτώνται από το σύστημα αναφοράς στο οποίο μετρούνται (η τιμή τους δηλαδή σχετίζεται προς τον εκάστοτε παρατηρητή).

Το 1907 παρουσιάζει τη διάσημη εξίσωσή του E = mc2, (όπου E = Ενέργεια, m = μάζα και c = ταχύτητα του φωτός), η οποία ήταν καθοριστική για την παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας και την κατασκευή της ατομικής βόμβας, στην οποία ωστόσο δεν συμμετείχε. «Όταν θα είναι έτοιμη η δοκιμή της πρώτης ατομικής βόμβας να καλέσετε σ’ ένα ερημονήσι του Ειρηνικού εκπροσώπους της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, των συμμάχων, καθώς και ουδέτερους παρατηρητές. Ρίξτε τότε τη βόμβα στο ερημονήσι μπροστά σ’ όλους αυτούς. Είμαι σίγουρος ότι όταν ο εχθρός πληροφορηθεί τα αποτελέσματα, θα συνθηκολογήσει χωρίς άλλο. Κι έτσι θα αποφύγουμε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και θα έχουμε και τα χέρια μας καθαρά όταν θα γίνει ειρήνη», ανέφερε σε επιστολή του τον Αύγουστο του 1939 στον Ρουζβελτ. Μετά το τραγικό αποτέλεσμα της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, είπε στη γραμματέα του: «Καλύτερα να έκοβα τα χέρια μου, παρά να έστελνα εκείνο το γράμμα στον Ρούζβελτ».

Το 1916 δημοσιεύει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, που είναι μία διευρυμένη εκδοχή της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, η ύλη προκαλεί καμπύλωση του χώρου. Η βαρύτητα δεν είναι δύναμη, αλλά αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα κινούμενα σώματα ακολουθούν τη συντομότερη οδό μέσα στον καμπυλωμένο χώρο. Στις 10 Δεκεμβρίου 1921 η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας του απονέμει το Νομπέλ Φυσικής για τις εργασίες του στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, με τις οποίες απέδειξε ότι το φως συμπεριφέρεται ταυτόχρονα ως ένας κυματισμός και μία ροή σωματιδίων, ανοίγοντας το δρόμο κυρίως στην έρευνα σχετικά με τα ραντάρ.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πέθανε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 18 Απριλίου του 1955. Από το 1948 ένα ανεύρυσμα αορτής τον ταλαιπωρούσε και του δημιουργούσε διαρκώς προβλήματα. Υποβλήθηκε σε μια επέμβαση αλλά η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Όταν οι γιατροί του είπαν να κάνει και δεύτερη εκείνος αρνήθηκε λέγοντας πως θα φύγει από τη ζωή με αξιοπρέπεια όταν έρθει η ώρα του. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA