Μενού
  • Α-
  • Α+

Καθώς η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον διασπείρεται σαν... πυρκαγιά σε μέρη της Κίνας, η Σαγκάη, ο κύριος οικονομικός κόμβος της χώρας και έδρα πολλών ερευνητικών κέντρων, μπήκε σε ένα εξαιρετικά αυστηρό lockdown. Με τους περιορισμούς να εξακολουθούν να τίθενται σε ισχύ, οι ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλες προμήθειες κάνουν εξαιρετικά δύσκολη τη ζωή για πολλούς κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών και των επιστημόνων. 

Η Κίνα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που έχουν απομείνει οι οποίες προσπαθούν να εξαλείψουν τα ξεσπάσματα της COVID-19. Έτσι, όταν τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύτηκαν, με περισσότερους από 280.000 ανθρώπους στη Σαγκάη να έχουν θετικό τεστ από το Μάρτη, οι αρχές διέταξαν τα 25 και πλέον εκατομμύρια κατοίκων να μείνουν στα σπίτια τους από την 1η Απριλίου. Η πόλη διέκοψε επίσης τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα σχολεία λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, ενώ τα εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει. Με τα κρούσματα να συνεχίζουν να ανεβαίνουν, το lockdown έχει επεκταθεί, πιάνοντας πολλούς κατοίκους απροετοίμαστους. Σε κάποια μέρη, οι άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν ιατρική περίθαλψη. Η αγανάκτηση του κόσμου για τον χειρισμό της κατάστασης από την κυβέρνηση ανεβαίνει επίσης. Το «Nature» μίλησε με τέσσερις επιστήμονες για το πώς είναι η ζωή και η δουλειά αυτήν την περίοδο στην πόλη της Σαγκάης.

Διαβάστε ακόμη: Σαγκάη: Πληρώνουν Αφρικανούς να φτιάχνουν «βίντεο χαράς» για όσους βρίσκονται σε καραντίνα

Χάνοντας ένα χρόνο δεδομένων - Φροντίδα παιδιού σε τηλεκπαίδευση και μαγείρεμα

Ως βιολόγος διατήρησης στο Πανεπιστήμιο του Fudan, η παραμονή στο σπίτι για τον Fang Wang σημαίνει πως δεν μπορεί να διεξάγει τις έρευνες στο πεδίο. Η άνοιξη είναι η περίοδος ζευγαρώματος για πολλά ζώα που μελετά ο Fang. Πριν το lockdown, σχεδίαζε να πάει στα Όρη Qinling στη βόρεια Κίνα ώστε να μελετήσει τα άγρια γιγάντια πάντα που ζουν εκεί και στα Όρη Liupan στα βορειοδυτικά της χώρας για να παρατηρήσει το απειλούμενο είδος των λεοπαρδάλεων της βόρειας Κίνας. Όμως λόγω του ξεσπάσματος της Όμικρον, έπρεπε να ακυρώσει τα ταξίδια του. 

«Για εμάς, χάνοντας τα δεδομένα μιας σεζόν είναι σαν να χάνουμε τα δεδομένα ενός ολόκληρου χρόνου», λέει. Ο Wang ελπίζει να κάνει τις εξορμήσεις αυτές αργότερα μέσα στο χρόνο. Χωρίς πρόσβαση στο campus του πανεπιστημίου, ο Wang και η ομάδα του δεν μπορούν να αναλύσουν τα δείγματα που είχαν συλλέξει νωρίτερα. Ο Wang λέει πως κάτι τέτοιο είναι διαχειρίσιμο για τον ίδιο, όμως ανησυχεί για τους φοιτητές του, των οποίων οι εργασίες βασίζονται στα δεδομένα από εκείνες τις αναλύσεις.  «Τα τελευταία δυο χρόνια, οι φοιτητές μας βρίσκονται κάτω από τρομακτική πίεση και έχουν αντιμετωπίσει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον τους. Σαν καθηγητής, ανησυχώ πως τέτοια αβεβαιότητα θα ωθήσει τους φοιτητές μου να βάλουν σε προτεραιότητα την σταθερότητα αντί του τι πραγματικά οι ίδιοι θέλουν όταν πρόκειται να ξεκινήσουν καριέρα», συνεχίζει. 

Με τη Σαγκάη «στον πάγο», ο Wang δυσκολεύεται με τις νέες ευθύνες πάνω από το κεφάλι του. Εκτός από τη διεξαγωγή ερευνών και την καθοδήγηση των φοιτητών του, πρέπει επίσης να φροντίσει και το μικρό του παιδί, το οποίο παρακολουθεί τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, και να βοηθήσει με το μαγείρεμα. Πρέπει, επίσης, να σκεφτεί τρόπους για να πάρει τα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία είναι δυσεύρετα, καθώς είναι απαγορευμένο για τους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους, και έτσι όλος ο πληθυσμός της πόλης βασίζεται σε μια χούφτα διανομέων για να τους φέρουν τα απαραίτητα στην πόρτα τους. «Νιώθω πραγματικά κουρασμένος και εξουθενωμένος», λέει.

3.000 βήματα τη μέρα, κάνοντας κύκλους μέσα στο διαμέρισμα – Ανησυχία για την κόρη

Πριν το lockdown, ο Jiahong Wen, κατασκευαστής μοντέλων φυσικών καταστροφών στο Shanghai Normal University, σχεδίαζε να κάνει έρευνα πεδίου στη Linhai, μια κοντινή πόλη που είχε χτυπηθεί από έναν καταστροφικό τυφώνα το 2019. Όμως ο Wen έπρεπε να ακυρώσει το ταξίδι όταν ανακοινώθηκε το lockdown. Ο ίδιος μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της υπόλοιπης δουλειάς του από το λάπτοπ του στο σπίτι. Για να παραμείνει σε φόρμα, κάνει γυμναστική, συμπεριλαμβανόμενης και της άρσης βαρών. Άλλες φορές, απλά περπατάει μέσα στο διαμέρισμά του. 

«Κάθε μέρα κάνω περίπου 3.000 βήματα απλά κάνοντας κύκλους μέσα στο διαμέρισμά μου πολλές φορές. Έχω επίσης πει και στου φοιτητές μου να κάνουν ακριβώς το ίδιο», λέει. Το 2020, ο Wen εργάστηκε πάνω σε μοντέλα της πανδημίας. Σκεπτόμενος το μέγεθος του παρόντος ξεσπάσματος και τους αυστηρούς περιορισμούς, πιστεύει πως τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται και πως η πόλη θα επιστρέψει στην κανονικότητα γύρω στο Μάιο. Όμως ανησυχεί για την κόρη του, που πρόκειται να δώσει τις εξαιρετικά απαιτητικές και ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο τον Ιούνιο. «Η Όμικρον φαίνεται να είναι πολύ ύπουλη και τα κρούσματα εμφανίστηκαν εντελώς απροσδόκητα. Δε θέλω να συμβεί τίποτα στην κόρη μου που θα επηρέαζε την απόδοσή της στις εξετάσεις», ανέφερε. 

Τηλεργασία και δυσκολία για επιστημονικά συνέδρια

«Θεωρώ τον εαυτό μου εξαιρετικά τυχερό, καθώς η διεύθυνση του ιδρύματός μας και το υποστηρικτικό προσωπικό κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μας κρατήσουν ασφαλείς και ταϊσμένους», λέει η Xian Shi, αστρονόμος στο Αστεροσκοπείο της Σαγκάης, και που ζει στο campus του ιδρύματος στην κεντρική Σαγκάη. Το lockdown δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την έρευνά της (μελετάει μικρά αντικείμενα, όπως οι αστεροειδείς, στο ηλιακό σύστημα), αφού εργάζεται από το σπίτι τα τελευταία δυο χρόνια λόγω της πανδημίας. 

Όμως η Shi έπρεπε να ακυρώσει ένα ταξίδι που το σχεδίαζε καιρό, όπου θα έβγαζε λόγο και θα συναντούσε τους συνεργάτες της σε μια κοντινή πόλη. «Περίμενα πως το lockdown δεν θα τελείωνε έτσι όπως είχε σχεδιαστεί στην αρχή, δεδομένων του πολύ μεταδοτικού στελέχους και των πολύ αυστηρών κριτηρίων για το άνοιγμα», λέει. Ως αποτέλεσμα έφερε τους υπολογιστές της και τους σκληρούς της δίσκους, όπως επίσης και πολύ καφέ, στο σπίτι της. Η Shi ανησυχεί πως οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί της Κίνας θα κάνει εξαιρετικά δύσκολο το να πάει σε διεθνή συνέδρια και να συναντήσει συναδέλφους της σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ένα τεράστιο κοινωνικό πείραμα

Για την Jia Miao, κοινωνιολόγο στο New York University Shanghai, το τρέχον lockdown είναι σαν να βιώνει η ίδια τις έρευνες που είχε κάνει στο παρελθόν. Μελέτησε την αντοχή της κοινότητας κατά τη διάρκεια του lockdown στη Γουχάν το 2020, όταν ο SARS-CoV-2 είχε πρωτοεμφανιστεί. Τώρα, βιώνει η ίδια ένα lockdown από πρώτο χέρι, κάτι που της έχει δώσει ιδέες για μελλοντική έρευνα. «Αν και το lockdown είναι μια ατυχία για την πόλη, για εμάς τους κοινωνιολόγους, είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πείραμα. Θα μας δώσει πολλές ευκαιρίες να μελετήσουμε μια πληθώρα ζητημάτων που ανακύπτουν». Το πανεπιστήμιο ενημέρωσε το προσωπικό και τους φοιτητές μια μέρα πριν κλείσουν τα πάντα, οπότε η Miao είχε χρόνο να φορτώσει στο λάπτοπ της ό,τι δεδομένα χρειάζονταν προκειμένου να εργαστεί από το σπίτι. «Προσωπικά, τα πηγαίνω μια χαρά», λέει. 

Όμως το lockdown την έχει αναγκάσει να ακυρώσει ταξίδια, τόσο για τη δική της έρευνα όσο και για τα προπτυχιακά μαθήματα τα οποία παραδίδει. «Ελπίζω να υπάρξει μια τελευταία ευκαιρία πριν το τέλος του εξαμήνου να πάω τους φοιτητές μου σε μια εξόρμηση» λέει: Η Miao διδάσκει αστική κοινωνιολογία όπου συζητάει ζητήματα όπως ο ρόλος της κοινότητας σε μια πανδημία. «Μετά από αυτό το ξέσπασμα, οι φοιτητές μου θα έχουν μια καινούρια οπτική όταν βλέπουν τις κοινότητες, και θα μπορούν να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες και σκέψεις στο μάθημα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA