Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ανατολική Ουκρανία, η περιοχή του Ντονμπάς, είναι στο επίκεντρο των νέων επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία που θέλει να λάβει υπό τον έλεγχό της τις περιοχές στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ αλλά και να κρατήσει ανοικτό τον χερσαίο διάδρομο που οδηγεί προς την Κριμαία. Παράλληλα συνεχίζει και την πολιορκία της Μαριούπολης ώστε να καταλάβει πλήρως την πόλη. 

Διαβάστε ακόμη: Ξεκινά η «μάχη του Ντονμπάς», ισοπεδώνεται η Μαριούπολη - Σε πλήρη κίνηση η πολεμική μηχανή του Πούτιν

Όπως αναφέρουν οι Ουκρανοί έχουν ήδη αποκρούσει περί τις επτά επιθέσεις στις συγκεκριμένες περιοχές έχοντας με τη σειρά τους καταστρέψει άρματα μάχης και οχήματα του εχθρού. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ουκρανίας, οι Ρώσοι ενισχύουν την αεράμυνά τους στο Χάρκοβο τη στιγμή που αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400 και S-300 αναπτύσσονται και στα σύνολα των δύο χωρών στην περιοχή Μπέλγκοροντ.

Αλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε πως η Ρωσία έχει ξεκινήσει τη «μάχη του Ντονμπάς» στα ανατολικά και «ένα πολύ μεγάλο μέρος ολόκληρου του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση».

Σφυροκόπημα στη Μαριούπολη

Το Azovstal παραμένει το τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης με τους Ουκρανούς μαχητές να συνεχίζουν να αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις. Ο ρωσικός στρατός λέει ότι ελέγχει σχεδόν όλη τη Μαριούπολη ωστόσο σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ «Η πόλη δεν έχει πέσει ακόμα».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σύμφωνα με έγκυρους στρατιωτικούς αναλυτές του BBC, ο αριθμός των αμυνομένων στη Μαριούπολη είναι ανάμεσα σε 500 με 800. Μόλις λίγες εκατοντάδες, δηλαδή, δίχως πολεμοφόδια και βαριά όπλα, απέναντι σε χιλιάδες άρτια εξοπλισμένους Ρώσους πεζοναύτες.

Σύμφωνα με το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας το Azovstal βάλλεται τόσο με ρουκέτες όσο και από το πυροβολικό των Ρώσων.

Έχει καταστραφεί το 30% των υποδομών

Πάνω από 30 γέφυρες και 8.000 χιλιόμετρα δρόμων έχουν καταστραφεί από τα τέλη Ιανουαρίου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον υπουργό υποδομών, Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ που μίλησε στο Reuters το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ ανέφερε με νόημα πως τα ποσά για την ανοικοδόμηση θα συμπεριληφθούν στος μελλοντικές αποζημιώσεις που θα αξιώσει η χώρα του από τη Ρωσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA