Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην ανατολική Ουκρανία καθώς προσπαθούν να περικυκλώσουν οχυρές θέσεις των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο Ντονμπάς, τη στιγμή που συνεχίζεται η πολιορκία και στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή Μέσα, η πόλη Κρεμίμνα έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων και ότι δίνονται σφοδρές μάχες στην πόλη Ιζιούμ, καθώς προσπαθούν να προελάσουν προς τη Σλοβιάνσκ και προς την Κραματόρσκ.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς

Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του, υποσχέθηκε ότι η Ρωσία δεν θα πετύχει στον πόλεμό της εναντίον της χώρας του. «Αλλά δεν έχουν πετύχει τίποτα. Και δεν θα πετύχουν τίποτα», υπογράμμισε. Σε διάστημα δύο μηνών από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της η Ρωσία οι δυνάμεις της έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερες από 1.100 ρουκέτες και αμέτρητες βόμβες εναντίον της Ουκρανίας, επεσήμανε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Στη Χερσώνα, τη Κάχοβκα, τη Μελιτόπολη, τη Ενερχοντάρ και άλλες πόλεις που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα οι κάτοικοι δεν υπέκυψαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σημείωσε ο Ζελένσκι.

«Σοβαρός κίνδυνος» λέει για τα πυρηνικά ο Λαβρόφ

Η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε απόψε από τη ρωσική τηλεόραση. «Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου.

«Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», πρόσθεσε.

Πάνω από 15.000 οι ρωσικές απώλειες

Εξάλλου, η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι απώλειες της Ρωσίας είναι περίπου 15.000 στρατιωτικοί αφότου οι δυνάμεις της εισέβαλαν στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Μπεν Ουάλας, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Τόρις, που εκφράστηκε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε ο βρετανός υπουργός Άμυνας, έχουν καταστραφεί ή πέσει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων πάνω από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 530 άρματα μάχης. Πάντα κατά τον Μπεν Ουάλας, η Ρωσία έχει χάσει επίσης πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA