Μενού
  • Α-
  • Α+

Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να εγκρίνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έκτακτο δημοσίευμα των New York Times. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο η ΕΕ εξετάζει εδώ και καιρό ωστόσο λόγω της εξάρτησης πολλών χωρών από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας, δεν έχει προχωρήσει.

Διαβάστε ακόμη: Τη δημιουργία του ψευδοκράτους «Νότια Ρους» σχεδιάζει η Ρωσία

Χρειάστηκαν εβδομάδες για την Ε.Ε. προκειμένου οι χώρες να συμφωνήσουν για τα περιγράμματα του μέτρου και οι εντατικές συνομιλίες θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάλει μια οριστική πρόταση στο τραπέζι προκειμένου αυτή να εγκριθεί. Η σχετική συνάντηση αναμένεται να γίνει την Τετάρτη και αναμένουν να δοθεί η τελική έγκριση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το εμπάργκο είναι πιθανό να επηρεάσει πιο γρήγορα το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια από το πετρέλαιο που προέρχεται από αγωγούς, το οποίο θα επηρεαστεί σε μερικούς μήνες. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, είναι πιθανό ότι το μπλοκ της ΕΕ θα επιτρέψει στα μέλη του να τερματίσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, όπως έκανε με την απαγόρευση του άνθρακα, η οποία είχε προθεσμία τεσσάρων μηνών για να εφαρμοστεί πλήρως.

Ενα εμπάργκο από όλη την Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο αρχίζει να φαίνεται ως κάτι πιο ρεαλιστικό, αφότου ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν διαχειρίσιμο για τη χώρα του. Παράλληλα προέβλεψε ότι το Βερολίνο θα μπορούσε εντός ολίγων ημερών να απογαλακτιστεί από το πετρέλαιο της Ρωσίας, όπως αναφέρουν σε σχετικά τους δημοσιεύματα οι Financial Times και το πρακτορείο Bloomberg. 

Οι ΗΠΑ εισάγουν περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, όπως βενζίνης και ντίζελ, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης. Αν ληφθούν υπόψη και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αντιστοιχούν στο 8% των εισαγωγών του 2021, αν και αυτές έχουν ήδη μειωθεί τους τελευταίους μήνες. H πορεία των τιμών θα ξέφευγε πολύ περισσότερο, αν συμμετείχε στο εμπάργκο και η Ευρώπη, η οποία εισάγει 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, δηλαδή σχεδόν εξαπλάσια ποσότητα από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στην Ευρώπη, καλύπτοντας το 27% των εισαγωγών της το 2019, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA