Μενού
  • Α-
  • Α+

Η δεύτερη φάση της εκκένωσης των εγκαταστάσεων του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη, αναμένεται να αρχίσει το πρωί της Δευτέρας, 2 Μαΐου, καθώς είναι προγραμματισμένη κατάπαυση του πυρός ώστε να φύγουν για ασφαλές έδαφος στην Ουκρανία όλο και περισσότεροι άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι τις τελευταίες εβδομάδες. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Αντζελίνα Τζολί τρέχει προς το καταφύγιο ενώ ηχούν οι σειρήνες στην πόλη Λβιβ

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, σημείωσε πως το σχέδιο προβλέπει η επιχείρηση να ξαναρχίσει στις 08:00. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από την Αζοφστάλ, γενικά από τη Μαριούπολη» ανέφερε και προσέθεσε πως «Η οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι μια από διαστάσεις της συνεχιζόμενης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Είναι πολύ περίπλοκη. Αλλά ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη ήταν, διασώθηκαν πάνω από 350.000 άνθρωποι από τις ζώνες των εχθροπραξιών».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για τη μεταφορά παγιδευμένων αμάχων σε ασφαλές έδαφος μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου. Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, στις υπόγειες εγκαταστάσεις είναι παγιδευμένοι περίπου 1.000 άμαχοι. Ρώσοι αξιωματικοί υπολογίζουν πως περίπου 2.500 Ουκρανοί στρατιωτικοί και «ξένοι μισθοφόροι» βρίσκονται στα υπόγεια της Αζοφστάλ.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, αλλά και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που εγκατέλειψαν το Azovstal σοκάρουν. «Είχα να δω πολύ καιρό τον ήλιο. Ό,τι έζησα ήταν φριχτό. Ο τρόμος ήταν ασύλληπτος» ανέφερε μία 37χρονη ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως στις εγκαταστάσεις της  χαλυβουργίας βρίσκονται γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Στις πρώτες εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνεται ο κόσμος να απομακρύνεται από το σκοτάδι, να ανεβαίνει στο φως και στη συνέχεια - με τη βοήθεια μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού - να οδηγείται στα λεωφορεία για να μεταφερθεί στην ανατολική Ουκρανία.

«Φοβόμουν πάρα πολύ όταν η εγκατάσταση άρχισε να τρίζει. Είχαμε να δούμε τόσο καιρό τον ήλιο. Ζούσα εκεί κοντά, εργαζόμουν στο εργοστάσιο όλη μου τη ζωή, όμως δεν φανταζόμουν τα όσο τραγικά θα συνέβαιναν» περιέγραψε η 37χρονη Νατάλια Ουσμάνοβα μιλώντας στο Reuters.

Απωθήθηκαν επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Την ίδια στιγμή οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν πως ο στρατός της χώρας απώθησε επιθέσεις ρωσικών μονάδων γύρω από την πόλη Ζαπορίζια (νότια). Οι ουκρανικές δυνάμεις σταθεροποίησαν τα μέτωπα νοτιοανατολικά της πόλης και η ανάπαυλα των εχθροπραξιών αξιοποιείται για την ενίσχυση των αμυντικών θέσεών τους, δήλωσε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Ολεξάντρ Στάρουχ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Κατά τον ίδιο, ρωσικές μονάδες έκαναν αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να περικυκλώσουν ουκρανικά στρατεύματα ανατολικά της Ζαπορίζιας, όπου πολυκατοικίες, τμήματα του δικτύου ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας υπέστησαν ζημιές στις μάχες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA