Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ρωσία ετοιμάζεται να προσαρτήσει εδάφη της Ουκρανίας και συγκεκριμένα τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στα ανατολικά, αλλά και της Χερσώνας στα νότια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Μάικλ Κάρπεντερ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μπορεί να προσπαθήσει να διεξαγάγει ένα «ψευδές» δημοψήφισμα το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα στον Μάιο.

Διαβάστε ακόμη: Ευρωπαϊκή Ενωση: Ερχεται το 6 πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία - Εμπάργκο στο πετρέλαιο και τραπεζικοί αποκλεισμοί

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Washington Post, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «εξαιρετικά αξιόπιστες» πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία πιθανότατα θα διοργανώσει δόλια δημοψηφίσματα στα μέσα Μαΐου, στα οποία οι πολίτες του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ ή ακόμη και της Χερσώνας φαίνεται να εκφράζουν την υποστήριξή τους για την έξοδο από την Ουκρανία και την ένταξη στη Ρωσία. Μετά από αυτό, η Ρωσία πιθανότατα θα εγκαθιστούσε ηγέτες πιστούς στη Μόσχα σε αυτές τις περιοχές.

Ο Μάικλ Κάρπεντερ χαρακτήρισε την κίνηση «απευθείας από το "βιβλίο παιχνιδιού" του Κρεμλίνου», αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πληροφορίες στις οποίες βασίζεται η πρόβλεψη των ΗΠΑ. Από την πλευρά της Ρωσίας, πάντως δεν υπήρξε καμία απάντηση σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ ως ανεξάρτητες από το Κίεβο, λίγο πριν ξεκινήσει την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, στέλνοντας ρωσικές δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές για «ειρηνευτικούς» σκοπούς. Στη Χερσώνα, την πρώτη μεγάλη πόλη που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, το Κρεμλίνο φαίνεται να θέτει τις βάσεις για να εδραιώσει επίσημα τον έλεγχό του, ανακοινώνοντας τη μετάβαση στο ρωσικό νόμισμα και - σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας - ετοιμάζεται να εγκαταστήσει μια τοπική κυβέρνηση-μαριονέτα, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της WP.

Σημειώνεται, δε, πως δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα αντιδρούσαν οι ουκρανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους σε μια τέτοια απόπειρα, η οποία μοιάζει με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αλλά, σε μια κρίσιμη διαφορά, ότι θα συμβεί τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο της επικράτειάς τους.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ωστόσο, συνεχίζει το κείμενο, ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με τους κανόνες της κυβέρνησης Μπάιντεν, είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν «ελάχιστη πρόοδο στην καλύτερη περίπτωση» στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την περιοχή του Ντονμπάς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA