Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, μοίρασε πρόσφατα πολλά χαμόγελα που ανέδειξαν το όμορφο πρόσωπό της κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα και τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό της Κυριάκο Μητσοτάκη. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, είναι αποφασισμένη να δείξει και το... σκληρό της πρόσωπο και να «παγώσει» τις απειλές του Κρεμλίνου, σηκώνοντας το γάντι και τονίζοντας πως εάν χρειαστεί η χώρα της είναι έτοιμη να δώσει πόλεμο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της.    

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Ο Μακρόν πρότεινε να δώσω εδάφη στην Ρωσία για να σταματήσει ο Πούτιν

Η Φινλανδία δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε κάθε είδους ρωσική πίεση ή σε αντίποινα για την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τόνισε την Παρασκευή η φινλανδική κυβέρνηση, με  το Κρεμλίνο να έχει ήδη προχωρήσει σε διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελσίνκι από το Σάββατο (14/5). Απαντώντας στις απειλές, το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας ανέφερε, σε δήλωση προς το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, ότι «η Φινλανδία είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της. Γνωρίζουμε τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είμαστε προετοιμασμένοι για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης», ανέφερε το φινλανδικό ΥΠΕΞ.

Τα 500 υπόγεια οχυρά καταφύγιο για 900.000 κατοίκους

Μάλιστα, το Ελσίνκι φαίνεται να προετοιμάζεται ακόμη και για επίθεση με πυρηνικά από το Κρεμλίνο! Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, έχουν ετοιμαστεί 500 υπόγεια οχυρά με ειδική κατασκευή, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, στα οποία μπορούν να βρουν καταφύγιο έως και 900.000 κάτοικοι -πάνω από το ένα τρίτο, δηλαδή, του πληθυσμού του Ελσίνκι.

Με τη ρωσική κυβέρνηση να «διατυμπανίζει» ότι ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει «απειλή για τα εδάφη της» και θα φέρει τη Φινλανδία απέναντι από τη Ρωσία, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, σχεδιάζει να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να ανταλλάξουν απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος ο Νιινίστο, σε συνέντευξή του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, τονίζοντας μάλιστα ότι σκοπεύει να πει στον Πούτιν πως «η κατάσταση στην περιφέρεια έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες».

Για το ενταξιακό ζήτημα Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνομίλησαν νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νιινίστο, «μοιραστήκαμε τη βαθιά μας ανησυχία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανέλυσα τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία εκτιμά βαθιά την απαραίτητη υποστήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ».

Απαντούν στην απειλή οι Σκανδιναβοί 

Οι σκανδιναβικές χώρες δηλώνουν με αποφασιστικότητα έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία τους ενισχύοντας τη μεταξύ τους αμυντική συνεργασία και στέλνουν μήνυμα αποτροπής των σχεδιασμών του Κρεμλίνου ακριβώς πάνω στη ρωσική συνοριογραμμή την ίδια στιγμή, που οι ένοπλες δυνάμεις τους έχουν τεθεί σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. 

Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση των υπουργών Αμυνας  της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας στην κωμόπολη Κίρκενες, στο βορειότερο σημείο της Νορβηγίας στα σύνορα με τη Ρωσία, στις παρούσες συνθήκες είχε έναν άκρως συμβολικό χαρακτήρα εκπέμποντας σαφές μήνυμα με αποδέκτη τη Μόσχα. Η φωτογραφία των 5 υπουργών Αμυνας μπροστά σε στρατιωτικό ελικόπτερο κοιτώντας προς τη ρωσική ενδοχώρα, που αποδέσμευσε το νορβηγικό υπουργείο Αμυνας, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Οπως είναι φυσικό η Φινλανδία με τα μήκους 1.300 χλμ κοινά σύνορα με τη Ρωσία βρίσκεται στην πιο ευάλωτη θέση στην περίπτωση, που η Μόσχα θελήσει να προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της. Για το λόγο αυτό το Ελσίνκι εντείνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του μέσω μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων από κοινού με τους Σουηδούς γείτονες του. 

Σε ετοιμότητα πυραυλικά συστήματα και πεζοναύτες

Σε αυτές περιλαμβάνεται η ευρεία άσκηση παράκτιας μάχης, που μόλις ξεκίνησε σε όλα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, με τη συμμετοχή 2 παράκτιων ταξιαρχών με μονάδες πυροβολικού και συστήματα εκτόξευσης αντιπλοϊκών πυραύλων να βάλουν κατά θαλάσσιων στόχων. Στην άσκηση παίρνουν μέρος μονάδες πεζοναυτών του Σουηδικού Ναυτικού επιβεβαιώνοντας τη στενή στρατιωτική συνεργασία των δύο σκανδιναβικών χωρών. Από την πλευρά της, η Σουηδία θα πραγματοποιήσει άσκηση αεράμυνας μεταξύ 16 έως 25 Μαΐου, ενεργοποιώντας όλα τα επίγεια συστήματα εντοπισμού και προσβολής εναέριων στόχων με την πολεμική αεροπορία της να σκεπάζει το σουηδικό ουρανό επί 24ωρου βάσης. Στην άσκηση θα επιχειρήσουν και μαχητικά αεροσκάφη της Φινλανδίας δημιουργώντας ασπίδα αποτροπής στον σκανδιναβικό εναέριο χώρο.  

Στο μεταξύ, ο στρατός της Φινλανδίας, μιας χώρας 5,5 εκατ. κατοίκων, σε περίοδο πολέμου μπορεί να παρατάξει στο πεδίο των μαχών 180.000 στρατιώτες. Η δύναμη του έγκειται στη γενική επιστράτευση εάν απαιτηθεί εκπαιδεύοντας για το λόγο αυτό κάθε χρόνο περίπου 20.000 στρατεύσιμους. Ο φινλανδικός στρατός διαθέτει 200 άρματα μάχης Leopard, 200 μηχανοποιημένα οχήματα μάχης πεζικού, 700 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, 800 πυροβόλα και 20 ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού. Η παραγγελία το 1992 από τη φινλανδική κυβέρνηση 64 μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 Hornet γύριζε σελίδα στην πολεμική αεροπορία της χώρας. Τριάντα χρόνια μετά η απόφαση του Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η παραγγελία-μαμούθ των 64 F-35, που θα παραδοθούν μεταξύ 2026-2030, αναμένεται να αναμορφώσουν πλήρως τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που διαθέτει επί ευρωπαϊκού εδάφους τα μεγαλύτερα σε μήκος σύνορα με τη Ρωσία, με τη Μόσχα πάντως να δηλώνει αποφασισμένη να μην το επιτρέψει. 

Στο Βερολίνο μεταφέρονται οι συζητήσεις το Σάββατο

Το Σάββατο, μάλιστα, Σουηδία και Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία στο Βερολίνο, μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία» συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να συνεχίσει τη συζήτηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη... Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA