Μενού
  • Α-
  • Α+

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει η Τουρκία, κάτι που αποτυπώνεται και στον αυξημένο εκνευρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κύκλου του, με αποκορύφωμα το χθεσινό παραλήρημα του Τούρκου προέδρου με το οποίο «ξέκοψε» οποιαδήποτε μελλοντική συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το «Μητσοτάκης... γιοκ!» ήταν χαρακτηριστικό της οργής που έχουν προκαλέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας, όχι μόνο η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο αλλά και η ολοένα αυξανόμενη ένταση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα, στους γνωρίζοντες της εμφυλιοπολεμικής κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, δεν «ξένισε» καθόλου η δήλωση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα ανώτατα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ετοιμάζονται να... δραπετεύσουν από τη χώρα! Μάλιστα, έκανε λόγο για σχέδιο που περιλαμβάνει δημιουργία εταιρειών-βιτρίνας και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι «ένα μεγάλο σχέδιο διαφυγής είναι σε λειτουργία». Απευθυνόμενος στους γραφειοκράτες που εργάζονται επί του παρόντος για τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του AKP, ο Κιλιτσντάρογλου υποστήριξε ότι ο πρόεδρος «προετοιμάζεται να δραπετεύσει» και «δεν θα συμπεριλάβει (τους γραφειοκράτες) στο σχέδιό του για να σωθεί από τα εγκλήματα που διέπραξε». «Επέσπευσαν τις προετοιμασίες για να ξεφύγουν. Ο Ερντογάν μεταφέρει μεγάλο χρηματικό ποσό στο εξωτερικό μέσω παράνομων δομών που καλύπτονται ως νόμιμα ιδρύματα που εδρεύουν στην Τουρκία. Τα μέλη της οικογένειας του Ερντογάν βρίσκονται επικεφαλής αυτών δομών. Στόχος τους είναι να λάβουν άδεια παραμονής και εργασίας σε ξένη χώρα μέσω αυτού του σχεδίου» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο απόδρασης περιλαμβάνει μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα».

Απαντώντας στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε πως «οι δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου δεν είναι μια μορφή πολιτικής, αλλά μια εκστρατεία συκοφαντίας». Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Τσελίκ είπε: «Καταδικάζουμε έντονα τις δηλώσεις του προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για τον πρόεδρό μας και την οικογένειά του σήμερα. Οι δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου δεν είναι μια μορφή πολιτικής, αλλά μια εκστρατεία συκοφαντίας…».

Στέλνουν ερευνητικό στην «καρδιά» του Αιγαίου

Και ενώ η ένταση εντός Τουρκίας αυξάνεται, η Αγκυρα ξεκινά τα «αντίποινα» στη χώρα μας αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τόλμησε» να μιλήσει μέσα στο Κογκρέσο για τα ελληνοτουρκικά και οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές «τόλμησαν» να τον καταχειροκροτήσουν δεκάδες φορές. Ετσι, την ώρα που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει «κλειδώσει» όλο το Αιγαίο για την άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2022», με δεκάδες μονάδες επιφανείας και υποβρύχια να βρίσκονται σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους, η Τουρκία επιχειρεί να ανάψει το φιτίλι της έντασης.

Όπως προβλέπεται μάλιστα, η χώρα μας τηρώντας κάθε νόμιμη διαδικασία εξέδωσε εδώ και μέρες NAVTEX με την οποία έχει δεσμεύσει συγκεκριμένες περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η Τουρκία εντούτοις, πιστή στην τακτική των προκλήσεων, εξέδωσε anti-NAVTEX με την οποία ενημερώνει πως θα στείλει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην «καρδιά» του Αιγαίου για επιστημονικές έρευνες.

Σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλλομένους, το σκάφος θα σταλεί σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη και τη Χίο.

Σαφέστατα, η κίνηση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προκλήσεων της γείτονος που επιχειρεί με κάθε τρόπο να κλιμακώσει την ένταση, την ίδια στιγμή μάλιστα που η τουρκική ηγεσία επιδίδεται σε ακατάπαυστη επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία, διπλωματική εγρήγορση και επιχειρησιακή ετοιμότητα, με το Πολεμικό μας Ναυτικό να έχει λάβει ήδη τα μέτρα του και παρακολουθεί κάθε κίνηση τουρκικού σκάφους που επιχειρεί να κινηθεί στο Αιγαίο. «Καμία πρόκληση δεν μένει αναπάντητη, έχουμε πολλαπλούς τρόπους αντίδρασης και αν χρειαστεί θα τους εφαρμόσουμε», διαμηνύουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», επισημαίνοντας την επαγρύπνηση των τριών Κλάδων για κάθε ενδεχόμενο, μιας και ο Ερντογάν αναζητά εναγωνίως «παράθυρο» ευκαιρίας για να πυρπολήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Απασφάλισε ο Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης είναι τόσο ύπουλος και άνανδρος όσο οι παππούδες του»

Και φυσικά όταν τα πράγματα σκουραίνουν στα εσωτερικά της Τουρκίας, αγαπημένη τακτική του Ερντογάν και των συν αυτώ είναι η στροφή στην εξωτερική πολιτική και αγαπημένο «θύμα» των εθνικιστικών κορονών του φυσικά είναι η χώρα μας. Ετσι και με αφορμή την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ολοένα και αυξάνονται οι προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τις ακραίες φωνές στην Τουρκία, με χαρακτηριστικό το «ξέσπασμα» του εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που τον κατηγόρησε ότι «φιλοδοξεί να γίνει το πιόνι της Δύσης», ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε πως «το πεπρωμένο της Κύπρου δεν είναι η ελληνοκρατία, αλλά η τουρκοκρατία».

Ο Μπαχτσελί μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του τόνισε πως «αποτελεί ιστορική ρήξη, άτιμη αδυναμία ότι αυτός ο πρωθυπουργός, που δειλά κατέφυγε κάτω από τα φτερά των ΗΠΑ και μιλά πέρα-δώθε, φιλοδοξεί να γίνει το πιόνι της Δύσης. Ο Μητσοτάκης, που έφερε στην ατζέντα τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και παραπονέθηκε για την Τουρκία, είναι τόσο ύπουλος και άνανδρος όσο οι παππούδες του. Το τουρκικό έθνος θα αντισταθεί μέχρι τέλους στην πολιτική των παρενοχλήσεων και των προκλήσεων της Ελλάδας και θα σταθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες απέναντι στους επιτιθέμενους στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

«Κατά τη γνώμη μας, είναι αρκετά προβληματικό το γεγονός ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο καταχειροκροτήθηκε 37 φορές σε 42 λεπτά, οι δέκα εκ των οποίων όρθιες. Δεν ξέρουμε τι βρήκαν οι βουλευτές στην ομιλία του Μητσοτάκη, αλλά αν κάτι γνωρίζουμε είναι ότι συναντήθηκαν σε κοινό έδαφος κατά της Τουρκίας», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Και συνέχισε: «Αναφερόμενος στην “ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου” το 1974, ο Έλληνας πρωθυπουργός, που υποστήριξε ότι ο ελληνισμός υπέφερε επί 48 χρόνια και απέκτησε μια ανίατη πληγή, αγνόησε τα γεγονότα και προσπάθησε να κρύψει τη βαρβαρότητα. Πρώτα από όλα να γνωρίζουν όλοι ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική. Όσο κι αν αντιτίθεται ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο από τη λύση των δύο κρατών, η οποία θα βασίζεται στην κυριαρχία και την ισότητα. Η βούληση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ή θα το δεχτούν πρόθυμα ή αυτός ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα. Πότε θα θυμηθεί ο Μητσοτάκης τις σφαγές, τις αιματηρές επιθέσεις, τις θηριωδίες και τα βασανιστήρια κατά των Τουρκοκυπρίων; (…) Το πεπρωμένο της Κύπρου δεν είναι η ελληνοκρατία, αλλά η τουρκοκρατία».

Ανοιξαν πάλι τα σύνορα για τους μετανάστες προς τη χώρα μας

Και μιας που κάναμε λόγο για τις αγαπημένες τακτικές της τουρκικής κυβέρνησης και του Ερντογάν, δεν θα μπορούσε να λείπει ο αγαπημένος τους μοχλός πίεσης προς τη χώρα μας που δεν είναι άλλος από τους μετανάστες. Ετσι εντός ολίγων ωρών, αυξήθηκαν δραματικά οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, ενώ λίγες μόλις ώρες μετά το περιστατικό στην περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου με τα πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη και τις τέσσερις λέμβους, επιχείρησαν και πάλι να περάσουν μετανάστες στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα τέσσερα φουσκωτά σκάφη με 140 επιβάτες επιχείρησαν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι βάρκες προσπάθησαν να εισέλθουν στο θαλάσσιο χώρο της Μυτιλήνης, της Χίου, και Σάμου. Το Λιμενικό απέτρεψε άμεσα το περιστατικό ενώ παραμένει σε ετοιμότητα.

Σημειώνεται πως χθες ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε μετανάστες προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού αλλά αυτό δεν επετεύχθη. Δύο από τα σκάφη επέστρεψαν αυτοδύναμα στις τουρκικές ακτές ενώ τα άλλα τρία έφτασαν με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία μάλιστα σε μία περίπτωση περισυνέλεξε από το σκάφος τους επιβαίνοντες. Επίσης, άλλα 140 άτομα που επέβαιναν σε τέσσερις λέμβους περισυνελέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς και επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA