Μενού
  • Α-
  • Α+

Η έκταση που πήρε το σκάνδαλο με τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την πανδημική περίοδο, και τα επικριτικά σχόλια εναντίον του, ανάγκασαν τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει δημόσια «συγγνώμη», λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πάρτι! Μάλιστα, η έκρηξη οργής δεν προκλήθηκε μόνο από το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις έγιναν ενώ ίσχυε το lockdown, αλλά και επειδή ένα από τα πάρτι έγινε στο εθνικό πένθος της Βρετανίας, την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου.

Διαβάστε ακόμη: Μακελειό στο Τέξας: Αυτός είναι ο 18χρονος που αιματοκύλησε ένα ολόκληρο σχολείο

Ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση «πήρε το μάθημά της» και ότι αισθάνεται προσωπικά ντροπή. Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι προχώρησε σε ψευδείς ισχυρισμούς σε προηγούμενη απολογητική ομιλία στη Βουλή. Πρόσθεσε πως αναλαμβάνει απόλυτα την ευθύνη για ό,τι συνέβη.

«Κατανοώ την αγανάκτηση και το θυμό... αλλά πιστεύω συντριπτικά ότι καθήκον μου είναι να συνεχίσω να αντιμετωπίζω τις μεγάλες προκλήσεις», είπε ο κ. Τζόνσον αναφερόμενος στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, στην προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημία, στον πόλεμο του Πούτιν και στο πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας του Brexit. Όπως πρόσθεσε, είναι με «απόλυτη ειλικρίνεια» που δήλωνε στη Βουλή των Κοινοτήτων πως δεν είχαν παραβιαστεί οι κανόνες των lockdown, διότι δεν είχε περάσει από το μυαλό του πως η ολιγόλεπτη παρουσία του σε συναθροίσεις εργαζομένων στον ίδιο χώρο για να αποχαιρετίσουν συναδέλφους συνιστούσε παραβίαση των κανόνων.

Η δημοσκόπηση της... παραίτησης

Ωστόσο, μία έκθεση έρχεται να «καρφώσει» τον Τζόνσον και να του καταλογίσει «αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης»! Η εν λόγω ενέργεια έρχεται μετά την δημοσίευση της έκθεσης της ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι που επιρρίπτει τις ευθύνες στην κορυφή της Ντάουνινγκ Στριτ. Στην έκθεση γίνεται αναφορά για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έναν καυγά και αδιαθεσία μίας από τις συμμετέχουσες κατά τη διάρκεια των επίμαχων πάρτι τον Ιούνιο του 2020. 

«Η γιορτή διήρκεσε αρκετές ώρες. Υπήρξε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ορισμένα άτομα. Μία γυναίκα αρρώστησε. Σημειώθηκε και ελαφρύς διαπληκτισμός μεταξύ δύο άλλων ατόμων», αναφέρεται στο κείμενο του πορίσματος.

Ωστόσο, αν και τα πάρτι υπολείπονται των αναμενόμενων υψηλών απαιτήσεων, η Σου Γκρέι δεν θεωρεί ότι δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα της διακυβέρνησης εκείνη την χρονική στιγμή.

«Πολλοί θα είναι αναστατωμένοι από το γεγονός ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά επιδείχθηκε σε τέτοια κλίμακα στην καρδιά της Κυβέρνησης. Το κοινό έχει το δικαίωμα να έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις συμπεριφοράς σε τέτοιους χώρους και είναι σαφές πως ό,τι συνέβη υπολείπεται αυτών των απαιτήσεων», αναφέρεται στην έκθεση.

«Έχω την ισχυρή πεποίθηση, ωστόσο, ότι αυτά τα περιστατικά δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα στην Κυβέρνηση και την Δημόσια Διοίκηση εκείνη την χρονική στιγμή. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την χώρα εργάσθηκαν ακούραστα για να είναι στο ύψος των περιστάσεων σε μία πρωτοφανή συγκυρία».

Πάντως γρήγορη δημοσκόπηση που έγινε από τη YouGov σε δείγμα 2.748 πολιτών έδειξε πως το 59% θεωρεί πως ο πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA