Μενού
  • Α-
  • Α+

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο. «Εκρήξεις στις περιοχές Νταρνίτσκι και Ντνιπρόβσκι της πρωτεύουσας», έγραψε ο Κλίτσκο στο Telegram. «Οι υπηρεσίες ήδη εργάζονται στο σημείο. Περισσότερες λεπτομέρειες - αργότερα».

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα διαρκέσει έως και έξι μήνες, προβλέπει σύμβουλος του Ζελένσκι

Προηγουμένως, αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Reuters ότι είδε καπνό πάνω από την πόλη μετά τις εκρήξεις, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εάν οι εκρήξεις οφείλονται σε ρωσική επιχείρηση ή όχι. Ωστόσο, νωρίτερα οι σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορικές επιδρομές είχαν ηχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, με το πιθανότερο σενάριο να αφορά το Κίεβο να έχει δεχτεί πολεμικό χτύπημα.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί νεκροί, σημείωσε ο Κλίτσκο. Ο δήμαρχος της πόλης Μπρόβαρι, περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς υπάρχει μυρωδιά αιθάλης στον αέρα μετά τις εκρήξεις.

Παρά τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είχαν σημειωθεί επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, αφού η Μόσχα έχει επικεντρωθεί στις ανατολικές και νότιες επαρχίες της χώρας. Ο Ολεξάντρ Γκοντσαρένκο, δήμαρχος του Κραματόρσκ στην περιοχή Ντονέτσκ, στα ανατολικά, δήλωσε ότι στη διάρκεια της νύκτας εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες ζημιές, όμως όχι θύματα.

Στο Σεβεροντονέτσκ, όπου επικεντρώνεται η επίθεση των Ρώσων, ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ Σέργκι Γκαϊντάι δήλωσε σήμερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της πόλης και εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις χθεσινές επιθέσεις σημειώθηκαν ζημιές σε κάποια μέρη του χημικού εργοστασίου Αζότ.

Ανταλλαγή τα πτώματα περίπου 320 πεσόντων

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν τα πτώματα περίπου 320 πεσόντων στρατιωτικών τους, σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο. Η ανταλλαγή έγινε την Πέμπτη 2η Ιουνίου στο μέτωπο στην περιοχή Ζαπορίζια, με την κάθε πλευρά να παραδίδει στην άλλη περίπου 160 πτώματα, διευκρίνισε η ουκρανική κυβέρνηση χθες Σάββατο.

Η ουκρανική πλευρά έχει καλέσει επανειλημμένα τον ρωσικό στρατό να παραλάβει πεσόντες κι έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αντιμετωπίζει τους άνδρες της σαν «κρέας για τα κανόνια», χωρίς να φροντίζει να έχουν αξιοπρεπή ταφή.

Πάντα σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο, την ανταλλαγή οργάνωσαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και το γενικό επιτελείο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA