Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα με τις συνεχιζόμενες εμπρηστικές δηλώσεις το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (15/6) εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Βάγκνερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το θέμα, ανέφερε: «Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

Προσέθεσε δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Αγκυρα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ: «Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

«Θα αντιδράσουμε αν απειληθεί κράτος μέλος της ΕΕ»

Χαρακτηριστικό της στήριξης της Γερμανίας στη χώρα μας είναι και το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, μετά τη συνομιλία που είχε νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, και ενώ οι Τούρκοι κλιμακώνουν την εμπρηστική ρητορική τους. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε τη στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων, δηλώνοντας πως το Βερολίνο θα αντιδράσει σκληρά έναντι όποιου απειλεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όσον αφορά στην οικονομία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε για την Ελλάδα ότι «τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες και η οικονομική εξέλιξη δείχνει ότι αυτές ήταν επιτυχημένες» και ότι πλέον «αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο με τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας των ελληνικών δημοσιονομικών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν τελειώσει, αφού το χρέος παραμένει υψηλό και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ενίσχυσης, αλλά η κατεύθυνση είναι σωστή και χρήζει μεγάλου σεβασμού». Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ ρώτησε αν μπορεί η Ελλάδα να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Γερμανίας, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ απάντησε, τότε, ως εξής: «Ναι. Κανείς δεν επιτρέπεται να θέτει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., χωρίς να υπάρχει σκληρή αντίδραση από τη γερμανική κυβέρνηση. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε επαφές συνομιλιών και μία διπλωματική συμφωνία, υπό την προϋπόθεση η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία να γίνονται σεβαστές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA