Μενού
  • Α-
  • Α+

«Δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο BBC. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Μόσχας υποστηρίζει κάτι τέτοιο, αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι το κάνει την ώρα που στο Κίεβο βρίσκονται οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Κηρύξαμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση γιατί δεν είχαμε κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση ότι η ώθηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν εγκληματική ενέργεια», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «έχει χάσει ήδη σε στρατηγικό επίπεδο» λέει ο Βρετανός ΓΕΕΘΑ

«Είναι πολύ κρίμα», είπε ο κ. Λαβρόφ, «αλλά διεθνείς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, υφίστανται πίεση από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των ψεύτικων ειδήσεων που διαδίδονται από τη Δύση. Η Ρωσία δεν φωνάζει ότι είναι καθαρή. Η Ρωσία είναι αυτό που είναι. Και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε», τόνισε.

Σε ερώτηση για τους δύο Βρετανούς που καταδικάστηκαν πρόσφατα σε θάνατο από Ρώσους αυτονομιστές στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία, με την επισήμναση ότι στα μάτια της Δύσης, η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για τη μοίρα τους, απάντησε: «Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα μάτια της Δύσης. Με ενδιαφέρει μόνο το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι μισθοφόροι δεν αναγνωρίζονται ως μαχητές».

Βολές κατά BBC

Κατηγόρησε στη συνέχεια το BBC ότι δεν αποκάλυψε την αλήθεια για το τι συνέβαινε στους αμάχους στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από αυτονομιστές, «όταν οι άμαχοι βομβαρδίζονταν από τα στρατεύματα του Κιέβου για οκτώ χρόνια». Ο παρουσιαστής τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των έξι ετών, το BBC είχε επικοινωνήσει πολλές φορές με την ηγεσία στις περιοχές που διοικούνται από τους αυτονομιστές, ζητώντας άδεια να πάει να δει τι συμβαίνει.

«Μας αρνήθηκαν την είσοδο κάθε φορά. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για γενοκτονία. Ωστόσο, το 2021, οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, σύμφωνα με τους αυτοαποκαλούμενους φιλορώσους “αξιωματούχους” και επτά τον προηγούμενο χρόνο. Αν και κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία, αυτό δεν συνιστούσε γενοκτονία. Αν είχε γίνει πράγματι γενοκτονία, τότε οι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ θα ενδιαφερόντουσαν να πάμε εκεί. Γιατί δεν μας άφησαν να μπούμε;», ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Δεν ξέρω», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.