ΔΙΕΘΝΗ
22/06/2022 03:56

ΝΑΤΟ: Απαισιόδοξος ο πρόεδρος της Φινλανδίας για λύση της διένεξης με την Τουρκία πριν τη σύνοδο κορυφής

Η σύνοδος κορυφής του NATO ξεκινά στην πρωτεύουσα της Ισπανίας την Τετάρτη 29η Ιουνίου και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το κατά πόσο πριν από αυτή θα βρεθεί λύση στη διένεξη με την Τουρκία

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΝΑΤΟ: Απαισιόδοξος ο πρόεδρος της Φινλανδίας για λύση της διένεξης με την Τουρκία πριν τη σύνοδο κορυφής
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Αμφιβολίες του για το κατά πόσον η διένεξη με την Τουρκία όσον αφορά το αίτημα της χώρας του και της Σουηδίας για την εισδοχή τους στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού θα έχει επιλυθεί προτού διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής του NATO στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ρομπέρτα Μετσόλα, ο κ. Νιινίστε σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη μεταβάλει τη θέση της, αποτελεί πρόοδο το ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.

Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αιτήματα ένταξης στη συμμαχία στα μέσα του Μαΐου. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που εμποδίζει την έναρξη της διαδικασίας εισδοχής των δύο σκανδιναβικών κρατών. Η Άγκυρα επικαλείται το ότι Στοκχόλμη και Ελσίνκι υποστηρίζουν, όπως το βλέπει, «τρομοκρατικές οργανώσεις», ιδίως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Η σύνοδος του NATO ξεκινά στην πρωτεύουσα της Ισπανίας την Τετάρτη 29η Ιουνίου.

Η ένταση που προκαλεί η τουρκική στάση εθίγη επίσης στη συνάντηση που είχαν ο Γενικός Γραμματέας της ατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν χθες Τρίτη στο Παρίσι. Ο κ. Μακρόν τόνισε πως θέλει να υπάρξει σαφήνεια από την Τουρκία, κατά το Ελιζέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΝΑΤΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ