Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει υπονομεύσει τη Δημοκρατία στην Τουρκία, έχει χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως όπλο και έχει τρομοκρατήσει την κουρδική μειονότητα, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στη Συρία, ενώ έχει βοηθήσει το Ιράν να παραβιάσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Πρόσφατα έχει απειλήσει να σταματήσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μπλοκάροντας τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας και «θα περάσει πολύ καιρός προτού η Δύση μπορέσει να τον εμπιστευθεί».

Αυτός ο «δυσάρεστος» και «αυταρχικός» ηγέτης, ωστόσο, παραμένει «αναγκαίος εταίρος» για τη Δύση ώστε «να αντιμετωπίσει τις εμφανιζόμενες απειλές στη διεθνή τάξη» γράφει στο άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό ο Μαξιμίλιαν Χις, μέλος του Foreign Policy Research Institute.

Όπως αναφέρει ο βάρβαρος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ενισχύσει ιδιαίτερα το προφίλ της Τουρκίας στη γεωστρατηγική σκακιέρα. Σημειώνει δε ότι η Άγκυρα έχει αναδειχθεί σε έναν κρίσιμης σημασίας προμηθευτή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Κίεβο και οι πιθανότητες της Ουκρανίας να νικήσει θα είναι σημαντικά βελτιωμένες αν οι παραδόσεις τουρκικών όπλων συνεχιστούν. Υπενθυμίζει ως σημαντικό, ότι ο Ερντογάν ελέγχει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Στενών και στα τέλη Φεβρουαρίου έκλεισε τη διέλευσή τους στα πολεμικά πλοία.

Ο Χις εκτιμά ότι η Τουρκία θα είναι παίκτης που θα παίξει κρίσιμο ρόλο όσον αφορά στην αναδιάταξη των προμηθειών ενέργειας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του αμερικανικού περιοδικού, το κλειδί στην ευρωπαϊκή στρατηγική αναφορικά με τον Νότιο Διάδρομο του Φυσικού Αερίου, για παράδειγμα, είναι το φυσικό αέριο που διοχετεύεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας από τους αγωγούς Trans-Anatolian και Trans-Adriatic οι οποίοι εγκαινιάστηκαν το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, και οι οποίοι τροφοδοτούν το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και την Ιταλία. Ο Χις επισημαίνει ότι ο Ερντογάν επιδιώκει επίσης, ενεργά, να αναπτύξει τους πόρους φυσικού αερίου της Τουρκίας και ενδεχομένως να ενώσει τα εξωχώρια πεδία φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου με το δίκτυο αγωγών της Ευρώπης. Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος η ευθυγράμμιση με τον Ερντογάν θα πρόσφερε στην Δύση περισσότερη γεωστρατηγική επιρροή επί του Κρεμλίνου πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ποια θα είναι τα ανταλλάγματα στον «Σουλτάνο»

Το ερώτημα που θέτει το Foreign Policy ωστόσο είναι πιο «καρότο» θα μπορούσε η Δύση να προσφέρει στον Ερντογάν για να εγκαταλείψει τη Μόσχα. Σημειώνει ότι η οικονομική κρίση της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία. Όπως αναφέρει η FED και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, θα έπρεπε να εξετάσουν την προσφορά στον Ερντογάν μίας νομισματικής πιστωτικής γραμμής, ένα εργαλείο σταθεροποίησης που έχουν χρησιμοποιήσει εκτεταμένα τις τελευταίες δεκαετίες. Καθώς σύμφωνα με τον αρθρογράφο η πρόσβαση σε δολάρια και ευρώ θα μπορούσε να αμβλύνει πολλές από τις αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις της Άγκυρας και να θέσει το πλαίσιο για μία περισσότερο συνεργατική εταιρική σχέση.

Επιπλέον, ο αρθρογράφος προσθέτει ότι αυτό το διάστημα η Δύση είναι διστακτική όσον αφορά την προσέλκυση του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα η στρατηγική που φαίνεται να ακολουθεί η Δύση είναι ότι  «προσβλέπουμε στο ενδεχόμενο ο Ερντογάν να χάσει τις εκλογές του Ιουνίου 2023». Πάντως, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι είναι ουτοπικό στην καλύτερη και αφελές στη χειρότερη περίπτωση να πιστεύει η Δύση ότι ο Ερντογάν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών αλλά και μία ενδεχόμενη ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο Ερντογάν σύμφωνα με τον αρθρογράφο είναι ένας δυσάρεστος χαρακτήρας και φαίνεται ότι θα παραμείνει έτσι. Αλλά όπως τονίζει είναι προς το συμφέρον της Δύσης να είναι με το μέρος του – όχι με τη Ρωσία - προκειμένου να αποδυναμώσει τον Πούτιν και να διασφαλίσει την επιβίωση της Ουκρανίας. «Η ευκαιρία είναι εκεί, και θα είναι μη συνετό από την Δύση να μην προσπαθήσει» καταλήγει ο Χις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA