Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα δικαιώματα των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία επλήγησαν στις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Γυρίζοντας τη χώρα 150 χρόνια πίσω, το ανώτατο νομοθετικό σώμα ανέτρεψε την απόφαση Roe εναντίον Wade αφού είχε προηγηθεί η τοποθέτηση δικαστών σε θέσεις «κλειδιά» από τον Ντόναλντ Τραμπ που είχε υποσχεθεί στους οπαδούς του πως θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις, πριν αποχωρήσει από την προεδρία. 

Διαβάστε ακόμη: Αμβλώσεις: Πανηγυρίζουν οι πολέμιοι και βάζουν στο στόχαστρο τους τώρα και τα χάπια

Μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν που σε ένα οργισμένο διάγγελμα είπε πως οι γυναίκες θα μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους, οι 3 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και το 1/4 των δικαστών που είχε τοποθετήσει στα Εφετεία παρέμεινε στη θέση του. Τα δικαστήρια έχουν τη «σφραγίδα» του Τραμπ και μετά την απόφαση της απαγόρευσης των αμβλώσεων σε ανώτατο επίπεδο, πολιτείες ετοιμάζονται να τις απαγορεύσουν. 

Αμβλώσεις: Θα τις απαγορεύσουν στο Μιζούρι και στη Νότια Ντακότα

Συγκεκριμένα, η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν καθιστά αυτομάτως παράνομες τις αμβλώσεις, αλλά δίνει την ελευθερία σε κάθε πολιτεία να τις εγκρίνει ή να τις απαγορεύσει. Δεδομένου ότι η χώρα είναι διχασμένη, σχεδόν οι μισές πολιτείες, κυρίως στον νότο, μπορεί να τις απαγορεύσουν πολύ γρήγορα αφού έχουν ήδη έτοιμα τα σχετικά νομοσχέδια. Το Μιζούρι ήταν η πρώτη Πολιτεία που ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι αυτή η συντηρητική αμερικανική πολιτεία κατέκτησε τη θλιβερή πρωτιά. «Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής» είπε ο Έρικ Σμιτ. 

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότα Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής η άμβλωση θεωρείται παράνομη στην πολιτεία. καθώς είχε ήδη ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν αλλά θα έμπαινε αυτομάτως σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαζε τη νομολογία του, κάτι που έγινε.  Στο κοινοβούλιο της Νότιας Ντακότας θα διεξαχθεί εντός του έτους μια «ειδική συνεδρίαση» με σκοπό «να σώσουμε ζωές και να βοηθήσουμε τις μητέρες που επηρεάζονται από την απόφαση» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόσθεσε. 

Σε ποιες πολιτείες αναμένεται να απαγορευτούν 

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher, ένα κέντρο ερευνών που αγωνίζεται για την πρόσβαση στην αντισύλληψη και τις αμβλώσεις σε όλον τον κόσμο, 13 πολιτείες έχουν ήδη περάσει «νόμους-ζόμπι» που τους δίνουν την δυνατότητα να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις μετά την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ηδη ο ανώτατος εισαγγελέας του Μιζούρι και η κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότα ανακοίνωσαν πως θα τις απαγορεύσουν αφού τους δίνεται η δυνατότητα από νόμους που ήδη έχουν περάσει. 

Οι υπόλοιπες πολιτείες που αναμένεται να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις σύμφωνα με το Guttmacher είναι: 

  1. Αρκάνσας
  2. Αϊντάχο
  3. Κεντάκι
  4. Λουιζιάνα
  5. Μισισίπι
  6. Οκλαχόμα
  7. Νότια Ντακότα
  8. Τενεσί
  9. Τέξας
  10. Γιούτα 
  11. Γουαϊόμινγκ

Αποφασίζουν στην Ιντιάνα 

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Ιντιάνα ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει το κοινοβούλιο για να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν την απαγόρευση των αμβλώσεων: «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σαφής και επαφίεται τώρα στις Πολιτείες να εξετάσουν αυτό το σημαντικό ζήτημα. Θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε ο Έρικ Χόλκομπ. Η συνεδρίαση αυτή ορίστηκε για τις 6 Ιουλίου. «Έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την ιερότητα της ζωής και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Αμβλώσεις: Συνεχίζονται σε Ουάσινγκτον, Καλιφόρνια και Ορεγκον

Παράλληλα, τρεις προοδευτικές πολιτείες στη δυτική ακτή ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται από κοινού να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης, και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Αντιδράσεις ηγετών από όλο τον κόσμο 

Ηγέτες χώρων και ακτιβιστές για το δικαίωμα στην άμβλωση περιέγραψαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «εξωφρενική» και «τρομακτική». Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Εδιμβούργο. «Μια από τις σκοτεινότερες μέρες για τα δικαιώματα των γυναικών στη διάρκεια της ζωής μου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε επίσης τα νέα «τρομακτικά», λέγοντας πως «καμία κυβέρνηση, πολιτικός ή άνδρας δεν έχει το δικαίωμα να πει σε μια γυναίκα τί να κάνει με το σώμα της».  «Η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε γυναίκα, και πρέπει να προστατευθεί», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου με τις γυναίκες εκείνες που οι ελευθερίες τους σήμερα αμφισβητούνται από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», τόνισε. 

Αμβλώσεις: Στήριξη στις ΗΠΑ από ακροδεξιούς 

Η απόφαση έλαβε αξιοσημείωτη στήριξη εκτός των ΗΠΑ, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και την Λατινική Αμερική. Το Βατικανό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναγνωρίζει υπάρχει «έντονη συζήτηση» για το ζήτημα και είπε πως η απόφαση των ΗΠΑ θα προκαλέσει αντιδράσεις «σε όλον τον κόσμο».  Ταυτόχρονα μέλη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς δεν έκρυψαν τη χαρά τους. Η Beatrix Von Storch, σημαίνον στέλεχος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, χαρακτήρισε την απόφαση «καλή» και δήλωσε πως «θα ακτινοβολίσει σε όλη τη Δύση». Αλλα πολιτικά πρόσωπα είδαν παραλληλισμούς με δικές τους εσωτερικές μάχες. 

Στη Βραζιλία, πολιτικοί που αντιτίθενται στις αμβλώσεις πανηγύρισαν για τα νέα από τις ΗΠΑ. Μόλις μία μέρα πριν, ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρου εξέφρασε την αγανάκτησή του για την άμβλωση που έγινε σε ένα 11χρονο θύμα βιασμού. «Η νίκη στις ΗΠΑ έρχεται μια μέρα μετά από την ήττα που είχαμε στη Βραζιλία, με τη δολοφονία του μωρού ενός 11χρονου κοριτσιού» δήλωσε η Carol De Toni, βουλευτής στο Κοινοβούλιο της χώρας. «Είθε η συνταγματική αναθεώρηση που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ να εμπνεύσει και στη Βραζιλία, για να σώσουμε τις ζωές των αθώων », ανέφερε. 

ΗΠΑ: Απαγόρευση των αμβλώσεων τον 21ο αιώνα 

Οι ΗΠΑ είναι πλέον μια από τις τρεις μόλις χώρες που έχουν περιορίσει το δικαίωμα και την πρόσβαση στην άμβλωση μέσα στον 21ο αιώνα, σύμφωνα με την Washington Post. Τις προηγούμενες δεκαετίες, πάνω από πενήντα χώρες έχουν ακολουθήσει την αντίστροφη διαδικασία, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, μια παγκόσμια ακτιβιστική οργάνωση που αντιτίθεται στην περιστολή του δικαιώματος αυτού. Οι ΗΠΑ είναι «πολλά βήματα πίσω από την παγκόσμια δέσμευση να προωθηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση πάνω από 100 παγκόσμιες οργανώσεις υγείας και πρόνοιας. 

Τα τελευταία χρόνια, χώρες όπως η Αργεντινή, η Κολομβία, η Ιρλανδία και το Μεξικό έχουν κάνει κινήσεις να επεκτείνουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αποποινικοποίησε πλήρως τις αμβλώσεις το Σεπτέμβριο του 2021. «Σπάνια έχω νιώσει περήφανος ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μεξικού, όπως νιώθω τώρα. Ολα τα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους. Μέχρι η ισότητα και η αξιοπρέπεια να γίνουν εθιμοτυπικές», σημείωσε το μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μεξικού, Arturo Zaldivar. 

«Το 2018, οι πολίτες της Ιρλανδίας μίλησαν δυνατά και καθαρά, ανακαλώντας μια από τις αυστηρότερες απαγορεύσεις αμβλώσεων στον κόσμο, δίνοντας στις γυναίκες της χώρας τα δικαιώματά τους. Θεωρούσαμε τις ΗΠΑ ως ένα πρότυπο ελευθερίας», δήλωσε η Jennifer Cassidy, Ιρλανδή διπλωμάτης και ακαδημαϊκός. Ο Alvaro Bermejo, γενικός διευθυντής της International Planned Parenthood Federation, σε δήλωσή του είπε πως η απόφαση θα ενδυναμώσει «διάφορα κινήματα ανά τον κόσμο που αντιτίθενται στις αμβλώσεις, τις γυναίκες, κλπ., και θα επηρεάσει άλλες αναπαραγωγικές ελευθερίες». 

Η Vickie Remoe, συγγραφέας από τη Σιέρρα Λεόνε, σημείωσε πως αισθάνεται συντετριμμένη από την απόφαση, που τη χαρακτήρισε ως «επίθεση στον έμμηνο κύκλο των γυναικών». «Ανησυχώ επίσης για τις παγκόσμιες συνέπειες που θα έχει αυτή η απόφαση στην πρόσβαση στις ασφαλείς αμβλώσεις σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στην Αφρική », επεσήμανε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA